-
#
158
Undvik misstag – se över portföljen en gång per år
Många tittar dagligen på sina investeringar. Tyvärr riskerar du då att påverkas av känsloläget och göra alltför många transaktioner. För varje dag går aktiemarknaden antingen upp, ner eller står stilla. Om du tittar kortsiktigt är nedgångsdagarna ungefär lika många som uppgångsdagarna. Därför får du som tittar till portföljen varje dag ungefär lika många positiva som negativa signaler om börsutvecklingen. Problemet är att de negativa signalerna får oss att reagera mer kraftigt, än de positiva. De gör helt enkelt mer ont. Därför kan det vara klokt att göra en årlig översyn, snarare än att hålla daglig koll.
-
#
157
Hur blir man lycklig?
Kan man konsumera sig lycklig? Ger rikedom lycka? Faktiskt inte. Satsa i stället tid och energi på nära relationer och ett meningsfullt arbete. Men glöm inte av att sätta av pengar till ett långsiktigt sparande. Ett eget kapital ger både möjligheter – och minskar oro och problem genom livet.
-
#
156
Är ISK alltid bäst?
ISK har blivit enormt populärt. Men för riktigt långsiktiga kanske ett traditionellt aktie-fondkonto (AF-konto) trots allt är bättre. Är det kanske bättre att skatta när du väl behöver pengarna, än att varje år betala schablonskatt – även när investeringarna minskat i värde?
-
#
155
Spartips inför börsåret 2024
År 2023 har varit ett omskakande år med många oroligheter i vår omvärld, vilket också påverkat börsklimatet. Inför nya börsår brukar jag säga att ”börsen går upp, ned eller lika” och jag får alltid rätt. Men efter två mindre bra börsår kanske man kan vara optimist inför 2024. Inflation och räntor verkar vara på väg ned, vilket gynnar börsen. Tänk om Putin får en tegelsten i huvudet och kriget i Ukraina tar slut, Kina och USA blir vänligare mot varandra, samt att Trump inte vinner presidentvalet i USA och Turkiet dessutom godkänner Sveriges Nato-ansökan … Prognoser är svåra att göra, speciellt om de rör framtiden, så ingen vet. Men inför börsåret 2024 kan man tänka på följande saker:
-
#
154
För företagare: Så här får du ut pengar ur ditt bolag
Spiltan Invests vd Per H Börjesson har, tillsammans med Företagarnas vd Günther Mårder, precis kommit ut med en ny bok: ”Så här blir du miljonär som företagare”. Boken går igenom hur du som företagare bäst planerar din ekonomi. I samband med boksläppet bjuder Spiltan-vd:n även på denna Sparrebell, om hur du som företagare mest skatteeffektivt kan få ut pengar ur ditt bolag.
-
#
153
Så här får du en 100-bagger (aktie som stiger 100 gånger)
De flesta aktieplacerare drömmer om att ha placeringar som ger fantastiska avkastningar. Boken ”100 Baggers” av Christopher Mayer beskriver ett antal sådana placeringar och vad som karakteriserar denna typ av aktier. Några gemensamma drag är tillväxt och mer tillväxt, ökande P/E-tal, mur runt intäkterna och att bolagen drivs av grundare som är stora ägare. Men egentligen är det enkelt. Köp bra bolag och behåll dem. Länge.
-
#
152
Debattartikel: Alla svenska ungdomar kan bli miljonärer
Svenska ungdomar måste bli bättre på att sköta sin ekonomi. Grundskolans utbildning i privatekonomi måste stärkas så att ungdomar undviker skuldfällor och i stället får upp ögonen för de stora vinster ett långsiktigt sparande kan ge. Med stigande räntor, inflation och rapporter om ungas ökande skuldsättning hos Kronofogden är frågan högaktuell. Samtidigt behöver svenska staten införa en åldersgräns på sms-lån och se över lotteriverksamheten.
-
#
151
Svenska Warren Buffett-bolag slår fortfarande index
För 14 år sedan gav jag ut boken ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Det är en sammanfattande biografi om Buffett men jag spekulerar även i vilka svenska bolag som Buffett skulle kunna tänkas investera i. Buffetts filosofi är att ”köpa och behålla lönsamma bolag som har ärliga ägare och affärsidéer som man begriper”.