Artiklar

 • ”Mitt liv gick från svartvitt till technicolor när jag började spara”

  ”Mitt liv gick från svartvitt till technicolor när jag började spara”

  Möt Fru Efficient Badass som gått från försäljningschef och skyhög privat konsumtion – till att kunna välja att jobba, på sina villkor, tack vare ett välfyllt ISK.

 • Sparo äter för 700 kr per månad

  Sparo äter för 700 kr per månad

  Helena SvenssonSkribent helena@sparklubben.se Helena SvenssonSkribent helena@sparklubben.se Sparo äter för 700 kr per månad Micke Larsson, mer känd som Sparo, har bloggat i många år. Han har en trogen läsarskara som uppskattar hans vassa penna.– Jag är tredje generationens snåljåp och lever efter devisen att pengar alltid är bra att ha. Många kallar mig extrem. Själv […]

 • Kvinnor är bättre aktieplacerare än män – men sparar mindre

  Kvinnor är bättre aktieplacerare än män – men sparar mindre

  Akademiska studier visar att på lång sikt har kvinnors aktieplaceringar bättre avkastning än mäns. Ett skäl till de kvinnliga framgångarna är att de har ett lägre antal transaktioner än män, men också att de tar lägre risk. Tyvärr har kvinnor sämre finansiellt självförtroende och sparar dessutom mindre än män, visar nya undersökningar från Avanza.

 • ”Miljonär innan 30” extremsparade sig till ekonomisk frihet

  ”Miljonär innan 30” extremsparade sig till ekonomisk frihet

  Peter, eller ”Miljonär innan 30” som han kallar sig, var en av Sveriges första ekonomibloggare. Han har bloggat om finansiell frihet sen 2006 och dessutom gett ut två böcker på temat. Han har gjort resan och nått sitt sparmål – ekonomisk frihet.

 • Han lär nyanlända om svensk ekonomi

  Han lär nyanlända om svensk ekonomi

  – Jag jobbade på bank och såg kunskapsbristen. När mina kollegor hade rådgivningsmöten med infödda svenskar kunde det ta 40 minuter. När jag hade rådgivningsmöten med arabisktalande kunde samma möte ta två timmar, eftersom det var så många olika begrepp och principer som behövde förklaras. Då insåg jag att någon behövde förklara svensk vardagsekonomi i större skala, digitalt. Jag valde att bli denne ”någon”, berättar Mohamad Barhamji.

 • Karin Sjöblom – en sparprofil med erfarenhet och engagemang

  Karin Sjöblom – en sparprofil med erfarenhet och engagemang

  Karin Sjöblom valdes år 2021 till årets sparprofil, hon har gett ut boken ”Spara med glädje” och varit utbildningsansvarig för Aktiespararna i Växjö i många år. Nu är hon 88 år och berättar om sin sparresa, men bidrar också med värdefulla perspektiv på vår samtid.

 • Jag förändrade mitt liv – du kan också!

  Jag förändrade mitt liv – du kan också!

  Jag heter Helena Svensson och jag blev börsmiljonär genom att följa råden i Per H Börjessons första bok. Nu jobbar jag med sparklubben.se för att fler ska få hopp om att det faktiskt är möjligt.

 • Han gick in i väggen: ”Sparandet måste få ta tid”

  Han gick in i väggen: ”Sparandet måste få ta tid”

  Tokyo, som han kallar sig på Twitter, har upplevt pengastress – och gått in i väggen. Han skulle önska att alla visste att det går att trygga sin ekonomi, men det ska och måste få ta tid. – Det handlar om balans. Jämför dig inte med folk på sociala medier som skryter om hur mycket pengar de tjänar. Spara en tusenlapp eller två i månaden så blir det bra över tid, säger han.

 • Skapade sommarjobb som egenföretagare – prisas

  Skapade sommarjobb som egenföretagare – prisas

  Året är 2008 och två nittonåringar kliver in till politikerna i Uppsala kommun. De vill skapa sommarjobb för unga – som entreprenörer. Politikerna säger ja. Så började Alexander Werdis resa med Rookie Startups. Nu är han en av pristagarna av Sollos pris 2022 för sina insatser för andra entreprenörer.

 • Cecilia blev börsmiljonär med egen drivkraft

  Cecilia blev börsmiljonär med egen drivkraft

  En tolvåring som börjar följa börskurserna i tidningen. Som självmant börjar fondspara innan hon är myndig. Och som blir börsmiljonär under corona. Cecilia Sjöberg är ovanlig. Här är hennes historia.

 • Annika Creutzer: Undvik fallgroparna

  Annika Creutzer: Undvik fallgroparna

  Vi arbetar ihop till våra pensioner och det gör vi under hela livet. För att få ett så rikt liv som möjligt gäller det att se upp för fallgroparna på vägen. Allt ifrån det första sommarjobbet till hur vi tar ut pensionerna påverkar vad vi får i plånboken. Här är Annika Creutzers bästa tips.

 • ”Ju mer resurser du har desto lättare blir det att leva sparsamt”

  ”Ju mer resurser du har desto lättare blir det att leva sparsamt”

  Günther Mårder kallas ofta ”Sveriges mest sparsamma person”. Han blev miljonär redan som sjuttonåring – men förlorade allt och fick börja om på nytt. – Att börja om var inte så farligt. Har man en gång lyckats med något har man sprängt de mentala spärrarna för vad som är möjligt och omöjligt, säger han.