Artiklar

  • Sagan om åttlingarna

    Sagan om åttlingarna

    ”Sagan om åttlingarna” är en liten bok som Per H Börjesson gav ut redan 1999. Den handlar om en familj med mamma, pappa samt åttlingarna Slösagodis, Sparalego, Sparabössa, Sparabank, Sparaförsäkring, Sparafond, Sparaindex och Sparaspiltan.

  • Wilma vill bli miljonär – för att hjälpa andra

    Wilma vill bli miljonär – för att hjälpa andra

    Wilma Munther bor själv i ett enkelt torp – och sparar 75 procent av sin inkomst. Målet är att kunna hjälpa andra i sin närhet. Möt en inspirerande 22-åring som lärt sig så mycket om odling att hon knappt behöver köpa någon mat under sommaren och som duschar utomhus, året om. – Det bästa med att leva så här är lugnet och att man verkligen får lära känna sig själv, säger hon.

  • ”Våga använd ditt kapital”

    ”Våga använd ditt kapital”

    Anders Andersson har skrivit och utbildat om pengar i ett halvt sekel. Han säger att det är grundläggande att skaffa sig koll på sin ekonomi, men uppmuntrar också till att faktiskt våga använda det kapital man skrapat ihop. Han brinner för entreprenörskap och vill gärna uppmuntra småföretagande. – Men vill du bara jobba kontorstider och vara ledig på helgerna så passar nog en anställning bättre.

  • Max blev börsmiljonär som 22-åring

    Max blev börsmiljonär som 22-åring

    När Max Larsson var 14 år bestämde han sig. Han skulle bli börsmiljonär! Redan som 22-åring nådde Max sitt mål. Detta trots att han förlorade halva kapitalet i samband med pandemin och att han inte tror på supersparande. – Jag ser till att unna mig själv – det ger mig motivation att jobba hårdare och spara ännu mer, säger han.

  • Jenny tipsar om mat för snåla och fattiga

    Jenny tipsar om mat för snåla och fattiga

    Jenny Bäcklund gillar inte onödigt slöseri. Men hon har också själv fått känna av hur svångremmen ofrivilligt dras åt – när sonen blev sjuk i cancer – strax efter att sambon blivit av med jobbet. När svenska folket kollektivt fick svårare att få pengarna att räcka, växte hennes Instagramkonto mat_for_snala_och_fattiga lavinartat. I dag följer över 100 000 hennes budgetvänliga mattips.

  • ”Stanna upp och fundera – vad är viktigt för mig?”

    ”Stanna upp och fundera – vad är viktigt för mig?”

    Vår livsstil är det mest ohållbara i dagens samhälle. Det anser Denice Fallsdalen, som står bakom populära kontot Plånbokssmart på Instagram. Denice tror att vi behöver ett samhälle med långsammare tempo, där vi jobbar och stressar mindre, har tid att lyssna på oss själva, ta hand om våra resurser och använda våra pengar till kloka investeringar.

  • Jag hade inte heller något att spara

    Jag hade inte heller något att spara

    Hela 40 procent av kvinnor som inte har något sparande säger att det beror på att de inte har några pengar att spara. Jag har faktiskt varit en av dem.

  • ”Hälften av oss kommer att leva längre än vi föreställer oss”

    ”Hälften av oss kommer att leva längre än vi föreställer oss”

    Magnus Gewert har byggt upp två framgångsrika företag – och sålt båda. Ena gången lämnade han allt för att ge sig ut på pilgrimsvandring i världen. Nu har han släppt boken ”Vad folk inte fattar om pengar”, efter många år i pensionsrådgivningsbranschen.

  • Hushållen känner optimism kring sin ekonomi

    Hushållen känner optimism kring sin ekonomi

    Vi har haft några tuffa år bakom oss, med skenande inflation och kraftigt ökade kostnader på allt från mat till el – för att inte tala om bolånen. Analysföretaget Infostats senaste privatekonomiska barometer visar dock att optimismen har återvänt.

  • Joel blev miljonär som 23-åring

    Joel blev miljonär som 23-åring

    Joel blev börsmiljonär redan som 23-åring, trots att han pluggat och betalat sitt eget boende under tiden. Han var bara 16 år när han började intressera sig för investeringar.   – För mig blev det ett skifte i min konsumtion när jag insåg hur börsen funkar, säger Joel.