Artiklar

 • ”Vår hjärna hittar på saker som kan få oss att må bra”

  ”Vår hjärna hittar på saker som kan få oss att må bra”

  Varför gör vi som vi gör? Hur fungerar hjärnan – och hur påverkas vi av vår miljö? Elin Helander har lång erfarenhet av detta, särskilt i relation till ekonomi och pengar, så kallad beteendeekonomi. Hon har skrivit böcker och länge föreläst på ämnet, och driver idag ett bolag som jobbar med beteendeförändring.

 • ”Rådgivaren skrattade mig rakt i ansiktet”

  ”Rådgivaren skrattade mig rakt i ansiktet”

  Sandra Karlsson är ensamstående småbarnsmamma – och övertygad om att det går att skapa finansiell frihet, bara man tänker långsiktigt och målmedvetet. – Jag vill visa att även den vanliga människan kan förändra sin situation, säger hon.

 • Uppgångar, krascher och stämningshot – Jonas har varit med om allt

  Uppgångar, krascher och stämningshot – Jonas har varit med om allt

  Jonas Bernholm har varit en framstående musikproducent och grundade skivbolaget Route 66. Han har också gjort en spännande resa på börsen. Han har varit med om att 800 kr blivit 2 miljoner – men också om att miljoner i princip gått upp i rök. Läs hans fascinerande historia!

 • Nik sätter mental timlön på sin tid

  Nik sätter mental timlön på sin tid

  I dag är Nik 26 år gammal och börsmiljonär. Dessutom gjordes nästan allt investerande under studenttiden. En student som blev miljonär – hur gick det till?

 • Aktieoptimists mål: 20 miljoner på börsen

  Aktieoptimists mål: 20 miljoner på börsen

  Twitterprofilen ”Aktieoptimist” har alltid varit en ”klassisk snåljåp” och avskytt att spendera pengar. I dag är han börsmiljonär men säger att det är inget konstigt. – Jag är inte smart, har ingen högre utbildning och har svårt att hjälpa min tioårige son med matteläxan. Men jag är miljonär ändå. Alla kan göra detta, alla!

 • ”Börsen är det ultimata strategispelet och jag vill ta del av kraften”

  ”Börsen är det ultimata strategispelet och jag vill ta del av kraften”

  Han blev inte läkare. I stället blev Daniel Zhang förvärvsgeneral på Spiltan Invests näst största noterade innehav, Teqnion. Dessutom har han skrivit en bok om hur du blir en bättre investerare. En bok som självaste Charlie Munger läst.

 • Hur maximerar jag min pension?

  Hur maximerar jag min pension?

  Börja jobba tidigt och sätt dig in i hur de strategiska beslut du fattar genom livet faktiskt påverkar pensionen. Det är några av medskicken från författaren och pensionsexperten Nils Bacos. Han säger också att alltför få anpassar sina utgifter i tid, inför pensionärstillvaron. Många skulle också kunna tjäna stora pengar på att planera pensionsuttagen rätt – och se till att de faktiskt får tjänstepension från sin arbetsgivare.

 • ”Mamma fick panik när jag berättade att jag hade en miljon”

  ”Mamma fick panik när jag berättade att jag hade en miljon”

  Andra Farhad är finansprofilen från Fittja, tjejen som i åttan ville rädda föräldrarnas restaurang, googlade ”hur blir man rik” och upptäckte börsen. Hon förfalskade föräldrarnas namnteckningar för att som minderårig kunna öppna ett VP-konto och köpa sina första aktier. – Jag vågade inte berätta för mina föräldrar om mina investeringar – på sex år. Mamma fick panik när jag berättade och undrade hur jag kunde ha en miljon kronor på kontot, berättar Andra Farhad.

 • Marcus gjorde sin hobby till sitt jobb

  Marcus gjorde sin hobby till sitt jobb

  Marcus Lindblad är 29 år gammal och börsmiljonär. Och han brinner för att fler, främst unga, ska kunna göra samma resa. Därför startade han år 2016 en Youtube-kanal för att inspirera andra. I dag är kanalen så populär att han kan jobba heltid med att sprida sitt budskap om långsiktigt sparande och börsens potential. – Jag vill förenkla den bajsnödiga informationen i finansbranschen, säger han.

 • Albin började intressera sig för börsen i nian – jobbar nu på EFN

  Albin började intressera sig för börsen i nian – jobbar nu på EFN

  Albin Kjellberg säger att börsen handlar inte om staplar och siffror – den handlar om människor. Dessutom delar han intressanta tankar om falsk trygghet kring utbildning: – Många tror att en utbildning räcker, men du måste tillföra något mer. Du kan inte läsa dig till engagemang.

 • Kan din familj bo kvar om tragedin inträffar?

  Kan din familj bo kvar om tragedin inträffar?

  I USA vet alla om att man behöver en livförsäkring. I Sverige vet många knappt vad det är. Men staten går inte in och betalar bolån eller försörjer familjer om det osannolika skulle inträffa. – Folk är otroligt underförsäkrade. Nästan 1 av 3 familjer kan inte bo kvar om ena partnern avlider, säger Björn Häggelin, vd för JustInCase.

 • David skrev lättläst bok om börsen

  David skrev lättläst bok om börsen

  David Flatbacke-Karlsson är 27 år ung, men redan en rutinerad ekonomiräv. Hans budskap är att alla kan lyckas på börsen över tid. – I mångt och mycket är man sin egen lyckas smed, säger han.