Foto: Erik Wärlegård

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


David skrev lättläst bok om börsen


David Flatbacke-Karlsson är 27 år ung, men redan en rutinerad ekonomiräv. Hans budskap är att alla kan lyckas på börsen över tid.

– I mångt och mycket är man sin egen lyckas smed, säger han.

Berätta lite om din bakgrund? 

– Jag heter David Flatbacke-Karlsson och är 27 år gammal. Till vardags arbetar jag som chefredaktör för Unga Aktiesparares Stock Magazine, men jag är också en del av kansliet med allt vad det innebär. Jag har vuxit upp på Södermalm i Stockholm och i Örebro, men har varit bosatt i södra delarna av Stockholm sedan 19 års ålder. Jag har haft mitt nuvarande jobb sedan augusti 2020. Innan dess jobbade jag på Aktiespararnas webbredaktion och skrev även artiklar i tidningen Aktiespararen. Vid sidan av mina gymnasiestudier jobbade jag extra, främst med sportjournalistik för Nerikes Allehanda och Aftonbladet.  


Jag testade mig fram och ofta blev det halvdant

– David Flatbacke-Karlsson


Hur har din egen sparresa sett ut?

– Jag har egentligen alltid varit sparsam och ekonomisk och gillat att ha koll på grejerna. Jag hade turen att ha föräldrar som kunde spara lite åt mig, och jag minns att vi pratade en hel del om fondbeskeden som kom hem varje år. Sedan hade jag turen att läsa på ett väldigt bra gymnasium där det, trots bristen på privatekonomi i övriga skolan, var en hel del fokus på privatekonomi och entreprenörskap.  

När min fantastiske entreprenörskapslärare, Göte Brunasso, erbjöd aktiekurser på “läxhjälpstiden” såddes ett ännu större frö. Men det var först när jag började på Aktiespararna i januari 2016 som jag sakta men säkert började bli mer aktiv. Då kom jag även i kontakt med Unga Aktiesparare. Jag köpte mina första aktier i Investor och Nibe, men det tog ytterligare några år innan jag började spara mer regelbundet. 

En ung David vinner priser på UF-mässan i Örebro 2015. Detta var under perioden när Göte Brunasso var hans entreprenörskapslärare.

Vad har varit svårt och vad har du själv gjort för misstag? 

– I början handlade det mycket om att det kändes tufft och lite obehagligt att lägga in pengar på börsen. Jag testade mig fram och köpte och sålde alldeles för mycket. Ibland blev det bra, men ofta blev det bara halvdant.  

När jag väl började få fason på sparandet bröt covidpandemin ut och börsen rasade. Då började jag att investera mer och köpte lite för mycket aktier i bolag vars affärsidé jag verkligen trodde på. Uppenbarligen blev jag övermodig och studerade inte bolaget, förutsättningarna eller finanserna närmare. Min analys och mitt upplägg kring mina placeringar var alldeles för bristfälligt och det fick konsekvenser – inte minst under det tuffa börsåret 2022. 

Men som tur var hade jag följt Aktiespararnas och Unga Aktiesparares gyllene regler och ägde och äger olika typer av aktier, inom olika branscher och geografiska områden. Jag har också gått mot mer stabila bolag. Dock var det viktiga läropengar.  

Jag har haft svårt att hitta en bra balans mellan offensiva och mer defensiva placeringar. Men jag känner att jag börjar bli bättre på det här, och hoppas få se resultat av min utveckling de kommande åren. 


Vad läste du själv för böcker i början? 

– “Så blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson, som är en stor förebild för mig, och Aktie/fondhandboken av Björn Wilke minns jag väldigt väl. Även Anders Haskels “Bli grymt rik på aktier” var väldigt inspirerande. “Så här kan alla svenskar bli miljonärer” läste jag först långt senare. Nu försöker jag att läsa åtminstone en “börs- och finansbok” i månaden.  

David Flatbacke-Karlssons lättlästa bok ”Fatta aktier”

Berätta lite om din bok?

– Min bok “Fatta aktier – din guide till ett smart sparande” är cirka 80 sidor lång och innehållet är tänkt att vara väldigt enkelt att ta till sig – oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Boken ska inspirera och få läsaren att förstå att det på ett enkelt och roligt sätt går att bygga upp en stabil privatekonomi. En ekonomi som skapar stora möjligheter till personlig valfrihet över tid. Boken har kanske ett litet extra fokus på yngre människor, som jag även hoppas ska få upp ögonen för Unga Aktiesparare och Aktiespararna. 

Bokförlaget Hedvig, som är specialiserade på lättläst litteratur, kontaktade mig i slutet av 2021 och frågade om jag var intresserad av att skriva en bok. I början av 2022 blev allting klart och projektet drog igång på allvar. Förlaget ville erbjuda en bok om sparande i aktier och fonder till sin läskrets. Jag tyckte att det var en klockren idé.


Vad har du fått för mottagande av boken? 

– Rätt så bra, skulle jag säga. Den har sålt fint (inte minst sett till att den släpptes i augusti 2022, när börsen gick uselt) och kommit in på många bibliotek. Jag har fått mycket beröm för att innehållet är lätt att ta till sig, vilket är väldigt kul.

Vad är din största drivkraft och dröm när det gäller boken?

– Det känns extra bra att “Fatta aktier” är skriven som en lättläst bok. Jag är rätt övertygad om att det är den första lättlästa aktieboken. Den kan nog passa personer som upplever läsning som utmanande. Jag är mer än glad om jag kan inspirera människor att börja sträva mot en bättre privatekonomi och kanske även väcka lite generell läslust. Det känns väldigt fint när någon berättar att den haft glädje av boken och kommit igång med ett sparande.  


Vad vill du uppnå med boken? 

– Klart att det vore roligt att sälja slut alla befintliga böcker så att den får tryckas i ytterligare en upplaga. Men det viktigaste är att de som nås av innehållet får upp ögonen för börsen och sparande och på så sätt kan förbättra sin privatekonomi och förverkliga drömmar över tid. Det är bra både för individerna och för samhället. 

För egen del hoppas jag förstås få möjlighet att skriva fler ekonomiböcker, både lättlästa och mer ”traditionella”.  


Hur ser ditt eget sparande ut i dag? 

– Jag sparar långsiktigt i både aktier och i fonder. Investmentbolag, så som Investor, Latour och Spiltan, är stora och omtyckta inslag i aktieportföljen. Sedan försöker jag att sprida riskerna och äga olika slags bolag. Men det blir mycket fokus på Sverige och jag vill känna att jag förstår verksamheterna.  

När det kommer till fonder gillar jag att placera pengar på spännande marknader som jag inte känner att jag har kunskap eller tid att själv följa mer detaljerat. Jag har bland annat investerat i en amerikansk indexfond, Spiltans globala investmentbolagsfond, en Indienfond och en med fokus på “emerging markets”. 

Jag försöker att spara en betydande del av lönen, både i början och i slutet av månaden. Jag sparar nog ofta lite mer än nödvändigt eftersom jag är så intresserad av börsen och finansmarknaden. Men givetvis ser jag även till att ha en god buffert om något skulle ske och jag är noga med att sålla ut onödiga utgifter som inte ger mig något värde.


Vad önskar du att alla svenskar visste om börsen? 

– Att det är inte så svårt att komma igång och att exakt alla kan lyckas på börsen över tid. I mångt och mycket är man sin egen lyckas smed. Det är inte alla ”hobbies” som både är roliga och kan bli lönsamma! Men det gäller att ha tålamod, vara långsiktig och alltid öppen för att lära sig nya saker. Sedan får man inte glömma bort att leva i nuet och prioritera nära och kära eller sina intressen som skapar glädje.


Davids fem bästa spartips:

  1. Börja månaden med att spara. Spelar ingen roll om det är någon eller några hundralappar eller en eller ett par tusenlappar. Det viktiga är vanan.
  2. Gör det enkelt. Investera i bolag/fonder som du känner att du förstår dig på. Ta inga onödiga risker bara för att vinna stilpoäng. Börja gärna med etablerade, stabila bolag så som investmentbolag med god historik och någon eller några indexfonder.
  3. Sprid riskerna. Spara brett och äg flertalet aktier och/eller fonder som har fokus på olika marknader. Äg gärna 10–15 olika aktier och komplettera med ett par fonder och tänk långsiktigt.
  4. Se över var pengarna hamnar. Naturligtvis ska du inte tumma på livskvalitet eller ta bort givande saker för att ”spara ihjäl dig”. Men det kanske räcker med att ha två–tre streamingtjänster och att prenumerera på någon eller några tidningar? Pengarna som du sparar in på detta, eller något annat sätt, kan du absolut använda till ditt sparande. 
  5. Gör sparandet till en sport. En utmaning kan vara att spara in pengar i olika situationer och sedan jämföra med föregående månads utgifter. Men det får heller inte gå till överdrift och skapa onödiga problem i vardagen. Men det är ju skoj att se vilka kostnader som går att få ned och hur de pengarna kan användas till sparande eller något roligt i stället.