Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Jenny tipsar om mat för snåla och fattiga


Jenny Bäcklund gillar inte onödigt slöseri. Men hon har också själv fått känna av hur svångremmen ofrivilligt dras åt – när sonen blev sjuk i cancer – strax efter att sambon blivit av med jobbet. När svenska folket kollektivt fick svårare att få pengarna att räcka, växte hennes Instagramkonto mat_for_snala_och_fattiga lavinartat. I dag följer över 100 000 hennes budgetvänliga mattips.

Jenny Bäcklund startade sitt instagramkonto mest på skoj. Hon hade pratat med någon vars familj lade 90 000 kronor per år på mat. Summan chockade Jenny – vars familj hade radikalt lägre kostnad. I dag lägger familjen 50 000 kronor per år på mat. Det är ungefär 70 000 kr mindre än vad Konsumentverket anger att deras familj borde lägga. Pengar som Jenny hellre lägger på ”något annat än bara att stoppa i munnen”.

När kocken Siri Barj tipsade om Jennys konto i samband med de skenande matpriserna växte Jennys konto kraftigt. Det hade blivit tight i budgeten för många svenskar. Räntor och inflation sköt i höjden. Jenny ser också en större samhällsförändring där många länge trott att man kan unna sig allt, samtidigt.

– Många av de som bygger hus eller köper lägenheter i dag verkar inte minnas 90-talet med räntor på 18 procent. En bekant med kakelfirma berättar att för tio år sen köpte standardkunden kakel för 20 000 inför en badrumsrenovering. I dag köper samma sorts kund kakel för 100 000 kr. Eller så leasar man en Tesla för 14 000 kr i månaden. Jag tror att många lever på marginalen och då blir det problem när något oförutsett faktiskt inträffar.


Många verkar länge ha trott att man kan unna sig allt samtidigt

– Jenny Bäcklund

Jenny Bäcklund. Foto: Miriam Preise

Jenny gillar inte onödigt slöseri och tycker illa om att se folk riva ut platsbyggda 60-talsgarderober i massivt trä och sätta in spånskivegarderober från något varuhus.

– Hur ofta behöver man egentligen byta soffa? Min sambo hade köpt en dyr soffa innan vi träffades. Nej, jag älskar inte den, men jag accepterar den och vi lägger hellre pengarna på resor och upplevelser.


Men Jenny har inte alltid varit ekonomisk och sparsam.

– Jag har varit ung och singel och jobbat med kläder. Det mesta gick väl till vin och taxiresor. Jag hade 60 par skor när jag träffade min sambo och han trodde knappt det var sant. Däremot har jag aldrig handlat för pengar jag inte har.

Men livet förändrades. Hon träffade sin sambo och fick barn. Tyvärr drabbades sonen av cancer, ett par månader efter att sambon blivit av med jobbet. Plötsligt stod de med en gemensam hushållsinkomst på 26 000 kr. Jenny fick återgå till jobb några dagar per vecka och tack och lov fick de även ut pengar från en barnförsäkring.

– Men det var verkligen en jättesmäll, även ekonomiskt. Då blev detta med exempelvis röda lappar och att få så mycket som möjligt för pengarna verkligen viktigt. Nu hade jag också mer tid att leta. Åker du och handlar torsdagar 17.00 lär du inte hitta så mycket nedsatta priser. Testa i stället en tidig morgon eller någon timme innan stängning. Början av veckan är oftast bättre också, tipsar Jenny.


Är du riktigt om dig och kring dig kan du till och med fråga i din lokala matbutik när de märker om varorna. Precis så gjorde en av Jennys följare och hon fick ett mycket konkret svar.

Jennys familj handlar inte främst utifrån vad de är sugna på, utan utgår från vad som är billigt just nu. Hon påpekar att kampanjpriser ibland är bättre än rödlappat.

– Jag tycker också att det finns stora fördelar med att handla i butik jämfört med att handla mat via nätet. I butiken får jag en bra överblick och ser exempelvis vilken köttbit som är mest prisvärd. Så jag skriver inte ”lövbiff” på min inköpslista, jag skriver ”kött” och så får jag se vad det blir för slags kött, vad som faktiskt är billigt.

Familjen har rest en hel del och är nyss hemkomna från en resa till bland annat Tyskland och Frankrike. Förra året var de på Legoland i Danmark.

– En lunch på Legoland kostar 249 danska kronor. Vi hade med oss mattermos med pasta och köttfärssås och slapp betala 750 danska kronor för en lunch. Visst kan vi unna oss popcorn eller en glass på plats, men jag räknade ut att hade vi ätit alla måltider ute hade vi behövt betala 2 000 kronor per dag, bara för maten. Alltså 18 000 för dessa nio dagar. Vi landade i stället på 5 500 kr.

Jenny återkommer till planering. Har du med en kylväska som drivs med hjälp av bilens cigarettuttag, lite torrvaror och en mattermos, då kan du spara stora pengar. Det är samma som med all ”bekväm” mat. Ju mer du utför själv, desto billigare blir det.

– Varje steg producenten utför kommer att kosta dig. Strimlar du din egen vitkål får du ett helt annat kilopris. Och visste du att den ”färska” fisken i plasttråg faktiskt varit fryst? Du betalar flera hundra kronor extra per kilo, bara för att du inte har planerat och tinat fisken själv.


Ingen prismedveten matkonsument lär ha missat tipset om storhandling. Men faktum är att Jenny inte är såld på idén. Hon anser att storhandling gör att man handlar alldeles för mycket. Kanske trycker man in allt i kylskåpet och får slänga grönsaker man inte hinner äta upp. Svenska folket slänger runt 33 kilo mat och dryck per år, enligt Livsmedelsverket.  

– Jag brukar säga att bäst före-datumet inte gjort något bra för svenska folket. Mjölken blir inte automatiskt dålig vid midnatt ett visst datum. Jag har öppnat en månad gammal naturell yoghurt som var helt perfekt. Lukta och smaka! Och frys in det som riskerar att bli dåligt. Frys även in överblivna slattar. När du har tillräckligt med infryst pasta blir det en perfekt gratäng.

Bara genom att tänka efter lite extra kan du spara stora pengar, menar Jenny, som precis fyndat åtta förpackningar 40-procentig grädde till 40 procent rabatt. De hamnar i frysen och används sedan i matlagningen.

Men ska man verkligen spara in på mat, som är så viktigt för hälsan?

– Jag tror att om man lagar mat från grunden och använder naturliga råvaror så får vi i oss det vi behöver. Vi använder bara riktigt smör, ren grädde och inga lightprodukter. Vi har dessutom egen trädgård och är självförsörjande på bland annat tomater. Så jag tror faktiskt att vi äter mer hälsosamt än många som betalar mycket mer, säger Jenny.


Hur får en slösa-familj ordning på matkontot?

  1. Ha ett separat matkonto
    Bestäm hur mycket ni är beredda att lägga på mat

  2. Sätt en budget
    Men gå inte från 10 000 per månad till 5 000 utan ta det stegvis. Skriv gärna ner hur mycket pengar du lagt i varje kategori. Då ser du direkt om det är någon kategori ni behöver tänka till kring

  3. Laga från grunden
    Tänk på att varje steg producenterna gjort åt dig kostar pengar – titta på jämförspriset!

  4. Ordning och reda i kylen
    Förvara i genomskinliga glasburkar så att du ser vad du har

  5. Sluta köp dyra specialprodukter
    Det går fint att använda vanlig gul lök i stället för schalottenlök. Förenkla! Frysta kryddor i stället för färska och så vidare.

Jenny tipsar om att baka eget bröd.

Fixa några dyra matvanor:

  1. Förenkla frukosten
    Människor har skaffat sig nya lyxiga frukostvanor. Fundera om du behöver allt detta? Eller räcker det med gröt och en smörgås?

  2. Byt ut färska grönsaker mot frysta
    De har dessutom ofta bättre näringsvärde och är ofta mer närodlade.

  3. Överkonsumera inte
    Ät kanske lite morotsstavar under tiden du lagar maten, så att du inte är vrålhungrig när det är dags att äta.

  4. Baka ditt eget bröd
    Du sparar stora pengar, särskilt nu när en vanlig limpa kostar 40 kr.

  5. Köp inte fem olika sorters sill
    Köp två, så ingen står öppnad och bortglömd och blir dålig.

Jennys paradrätt:
Kyckling i Sweet chili-sås i ugnen

Lägg rå kycklingfilé i smord form. Rör ihop en sås på ca 5-6 dl vätska, 5 msk sweet chili-sås och 2 msk japansk soja. Jenny brukar ta vad som finn hemma, men gärna hälften créme fraîche och hälften grädde. Häll över kycklingen och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1,5 timme.