Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Joel blev miljonär som 23-åring


Joel blev börsmiljonär redan som 23-åring, trots att han pluggat och betalat sitt eget boende under tiden. Han var bara 16 år när han började intressera sig för investeringar.  

– För mig blev det ett skifte i min konsumtion när jag insåg hur börsen funkar, säger Joel.

Joel kommer från en sparsam familj och pappan pratade ofta om hur viktig tiden var. Så redan som 16-åring gick Joel till den lokala storbanken och bad om råd. Resultatet blev ett fondsparande i några av bankens fonder samt Spiltans Aktiefond Investmentbolag. I princip alla sommarjobbspengar men även delar av studiebidraget gick därefter in i sparandet. Efter hand utvecklades intresset och Joel började investerade i enskilda aktier och ännu fler fonder.

– Jag har verkligen sparat extremt mycket, men det är samtidigt min hobby och passion. För mig är har det varit viktigt att upprätthålla sparkvoten, säger Joel.

I dag, när han redan nått miljonen, känner han inte att han behöver fokusera lika mycket på sparkvoten. Nu står kapitalet självt för mycket av värdetillväxten. Varje krona han själv nysparar blir en allt lägre procentuell andel av det totala kapitalet i dag, jämfört med i början.


Folk har svårt att tro på siffrorna. Att leva på 6 000 kr och spara 4 000 kr

– Joel

Joel var bara 16 år när han började investera på börsen. Här är en bild från den tiden.

Men har du inte försakat väldigt mycket för att kunna lyckas med detta så tidigt i livet?

– Jag tycker inte det. Jag upplever att jag lever väldigt bra. Dels uppskattar jag de små grejerna i livet – som att fiska eller vara ute med båten. Men jag har också lyckats klämma in resor. Nyckeln för mig har varit att ha en väldigt tydlig budget och hålla mig till den.

Under studietiden satte han som mål att spara 40 % av CSN-pengarna, vilket då innebar 4 000 kr av totalt cirka 10 000 kr. Han bodde hyfsat billigt i studentlägenhet, med gratis hyra under sommaren. All studentlitteratur lånades på biblioteket och sommarjobbet på lager gav lite friskvårdspeng så att gymkortet blev riktigt billigt.

– Dock tackade jag inte nej till att gå ut och äta eller göra saker med kompisar.

Joel tycker att det har varit ganska enkelt med motivationen, även om målet förändrats under resans gång. I början handlade det mest om att nå miljonen.

– Nu vill jag bli Private Banking-kund, eller kanske investera i en fastighet. Jag tänker också på min framtida familj, att jag vill bygga en trygg grund för oss.


Vad har varit svårast?

– Den snabba nedgången i samband med Corona var väldigt svettig. Jag vågade knappt logga in och titta – och det var nära att jag sålde av. Men tack och lov behöll jag allt. Börsnedgången 2022 påverkade mig däremot inte alls så mycket – jag vågade till och med använda lite belåning när allt såg som mörkast ut.

Vad gick förvånansvärt lätt på resan mot miljonen?

– Att upprätthålla sparkvoten har verkligen gått riktigt bra. Folk har svårt att tro på siffrorna. Leva på 6 000 och spara 4 000 av CSN-pengarna. Men jag budgeterade och såg till att hålla mig inom ramarna. När man studerar har man lite pengar, men mycket tid. I arbetslivet är det tvärtom. Jag håller i grunden fast vid samma tänk, även om jag har mycket bättre inkomst nu när jag jobbar. Så jag unnar mig bättre mat och liknande. Men jag försöker att inte drabbas av livsstilsinflation.

Visst har Joel drabbats av en del mindre förluster, men på det stora hela har det gått bra. Han har en bred portfölj, med hög andel fonder.

– Jag har också hållit mig långt borta från alla grupper på sociala medier där bolag haussas och folk ger obskyra ”råd”. Jag tror på breda aktiefonder och stora stabila bolag som genererar vinst.


Vad önskar du att alla visste om sparande och investeringar? Att tiden gör underverk. Så börja i tid! Du lär dig på vägen. Dessutom är det lättare än de flesta tror. Det räcker med att stoppa några hundralappar i en indexfond varje månad. Men håll nere riskerna. Många unga tar extremt stora risker och bränner sig. De köper på ”rykten” och hanterar ungefär börsen som betting. Se till att du i stället investerar utifrån din kunskapsnivå. Är du inte väldigt kunnig: köp en fond. Men folk vill tjäna pengar snabbt. Tyvärr går det inte snabbt i början, det är bara att acceptera.


Joels tio bästa sparknep/investeringstips: 

1. Se över din konsumtion veckovis, till exempel när det kommer till mat. 

2. Sätt upp en budget och ha koll på dina fasta kostnader kontra dina inkomster. Detta är extremt viktigt. 

3. Lägg upp en plan samt ett sparmål. Det är psykologiskt lättare att följa en plan samt att ha ett mål. Det bidrar även med motivation. 

4. Investera rationellt och utifrån din förmåga. Investera i företag som du förstår dig på, som generar tillväxt, går med vinst samt har en stark konkurrensfördel. Har du inte tid eller intresse för enskilda aktier, investera då i breda fonder. Detta viktiga är att låta dina pengar börja jobba för dig. 

5. Läs böcker, lyssna på poddar och prata ekonomi med likasinnade. Det är både lärorik och roligt. 

6. Diversifiera dina investeringar utifrån faktorer såsom branscher, länder och över tid. Med att diversifiera över tid menar jag att du bör investera regelbundet, i både upp- och nedgångar. 

7. Stäng ute det kortsiktiga bruset som florerar på nyheterna och på sociala medier. 

8. Gå inte in på börsen varje dag och kolla dagskurserna. Kortsiktiga rörelser är ointressanta.

9.  Se till att inte öka din konsumtion bara för att du har mer pengar i fickan.  

10. Sist men inte minst, ha rimliga förväntningar på börsen. Du kommer inte att tjäna massor av pengar över en natt.