Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Jonas kör buss – och är börsmiljonär


Nästa gång du åker flygbuss till sista minuten-resan kanske bussen körs av Jonas Karlsson, 40+ och börsmiljonär. Han började spara och investera som 15-åring.

– Mina föräldrar hade en kompis som var flygkapten och han sade ”köp Investor och Lundbergs”. Mina föräldrar lyssnade inte, men det gjorde jag, berättar Jonas.

När Jonas var 15 år och ville köpa sina första aktier gick han till banken. Med sig hade han julklappspengar och småslantar han fått för att hjälpa till hemma.

– Det var dyrt att köpa aktier på den tiden men jag hade tur. PK-banken, min bank, hade ett system där man kunde köpa andelar. Jag försökte köpa för en liten slant varje månad, kanske en hundralapp, berättar han.


Vi taxiförare stod runt bilarna på rasterna och började också drömma

– Jonas Karlsson

När Jonas blev 19 år valde han att ta ut alla pengarna, runt 100 000 kr, köpte en bil och startade taxifirma. Så under IT-erans glada dagar under det sena 90-talet körde han många kunder som jobbade inom IT.

– De hade ofta avtal som gjorde att de åkte taxi gratis och vi förare såg och hörde mycket. Sen stod vi runt bilarna på rasterna och pratade och började drömma om att också tjäna snabba pengar.

Jonas köpte på sig Nokia och Ericsson och andra IT-aktier. Han hade inget uttalat mål, mer än att kanske kunna sluta jobba en dag. Det var snabba pengar som lockade, främst. Med facit i hand vet vi vad som hände – bubblan sprack. Jonas förlorade ganska stora summor i kraschen, men säger att det var bra läropengar.


Han fortsatte dock att spara och investera, nu med trygghet som mål. Och han såg till att läsa på och skaffa mer djupgående kunskap. Han läste Per H Börjessons böcker och han läste Dagens Industri, när de började dela ut den i taxibilarna. I dag läser han dock bara böcker.

– Artiklarna i tidningarna är ”snabbare” och det går inte att bortse ifrån att skribenten kanske har något syfte med att skriva upp eller ner en viss aktie. Det problemet slipper man i böcker.


Jonas köpte även aktier i Spiltan Invest efter att ha läst Per H Börjessons böcker.

– Böckerna gjorde att jag fick upp ögonen för Spiltan och den aktien är faktiskt min procentuellt bästa placering, även om jag köpte mycket för att kunna gå på årsstämman jag hört så mycket gott om. Sen är Per H:s böcker så bra för att det faktiskt går att läsa och förstå även om man dricker en öl samtidigt. Det är ett bra betyg för en ekonomibok, skrattar Jonas.


Jonas har aldrig varit högavlönad och vet att pensionen blir låg. Men han känner att sparandet ger honom trygghet livet igenom och att det även kommer att finnas till hands för barnen i framtiden. Han lever billigt, mobilen är fem år gammal och det är familjen som har högsta prioritet.

– Vi ser till att ta hand om oss med fotvård och det som behövs. Jag behöver fortfarande jobba och kommer säkert att jobba i tio år till. Men jag behöver inte oroa mig, och jag kan själv bestämma om jag vill acceptera villkoren på en viss arbetsplats. Mycket av livets problem handlar om pengar och det är skönt att slippa den oron.


I dag har Jonas huvuddelen av portföljen i aktier, men målet är att öka i främst fonder.

– När jag mäter min avkastning genom åren är den ungefär som Spiltan Fonders investmentbolagsfond. Det är ju kul, men då hade det så klart varit enklare att bara ha fonden …

Alla investerare gör misstag, ofta i början. Jonas minns att han själv köpte Carnegie bank för 50 000 kr, enbart på grund av att aktien gav hög direktavkastning. Carnegie förlorade sitt tillstånd att bedriva bank- och värdepappersverksamhet och Riksgälden tog över. Jonas förlorade hela sitt investerade kapital. Han kan också ångra att han inte behöll åtminstone några aktier i Investor och Lundbergs när han köpte taxin.

– Jag har räknat ut att de hade varit värda 4,5 miljoner i dag. Men å andra sidan kunde jag köpa taxibilen och få en försörjning där och då.


Jonas får frågan om vad han skulle vilja säga till en person som är alldeles i början av sin sparresa. Han påminner om att hålla koll på fondavgiften, men han säger också att det är viktigt att inte pressa sig för mycket.

– Jag har själv haft sparkvoter på 50 procent av inkomsten, men det ska man inte ha. Tiden gör verkligen underverk med sparandet och man kanske inte ens kommer att behöva alla pengar. Då är det bättre att leva lite mer under tiden. Du kan aldrig få tillbaka tiden.

Kommentarer


 1. Profilbild för sven midholm
  sven midholm

  Hej har blivit Forex lurad har nu 400 000 tusen hos kronofogden inget kul pensionär nu 16000 i lön när dom dragit 4300 svårt att se något ljus av detta


  1. Profilbild för Jonas Karlsson
   Jonas Karlsson

   Nä de är inge vidare, kolla med kommunens skuldrådgivare de kanske kan hjälpa till , ingen rolig situation.


 2. Profilbild för Jörgen
  Jörgen

  Blev miljonär på 10 år och mångmiljonär 5 år senare.
  I fonder. Arbetar som lagerarbetare.


 3. Profilbild för Jerka
  Jerka

  Kul att läsa att det gått bra för andra. Tyvärr för min egen del så har jag förlorat över 4 miljoner kronor just på aktier. Konkurs gjorde att värdet blev 0. Hädanefter lägger jag inte en krona i aktier. En läxa för livet är gjord men bara att bita i det sura äpplet och jobba vidare för att åtminstone få en vettig pension.


  1. Profilbild för Jonas Karlsson
   Jonas Karlsson

   Spara i fond istället


 4. Profilbild för Leif
  Leif

  Lysande, det bra när man tar in tips som Ungdom.


 5. Profilbild för Alexander Björk
  Alexander Björk

  Jag jobbar som vaktmästare och började spara på börsen i höstas och det blir bara roligare för varje dag. Den senaste tidens nergångar har inte drabbat mig så hårt eftersom jag har en ganska bred portfölj med många bolag, framförallt stora stabila bolag som investor. Sen köper jag för en liten summa per månad vilket också ger en minskad risk för ekonomiskt bakslag.


 6. Profilbild för Bengt
  Bengt

  Lysande


 7. Profilbild för Bengt
  Bengt

  Väldigt bra och lärorikt, ska försöka komma ihåg vad det är jag behöver lära mig. Bengt


  1. Profilbild för Jörgen
   Jörgen

   Tänk på:
   Låga avgifter, vad vill du spara till och hur länge ska du spara.


 8. Profilbild för Gun Karlsson
  Gun Karlsson

  Det är synd att hederligt arbete inte kan ge den trygghet man borde kunna ha efter ett helt arbetsliv. Jag ser aktier som en lek med pengar, och ser vilka som tar de stora vinsterna. Jag vill inte bli rik på andras hårda arbete. Men det är ju jag det.


  1. Profilbild för Erling
   Erling

   Men då har du väl inte haft anställning i ett aktiebolag med den synen?


 9. Profilbild för Dennis
  Dennis

  Har försökt spara och placera i olika typer av investeringar men allt har gått åt pipan. Har typ gett upp den biten. Allt utanför Avanza eller Nordnet har bara resulterat i stora förluster även om jag dragit på mig en del där med. Främst pga pandemin, kriget i Ukraina och inflationen.


 10. Profilbild för Patrik Lestander
  Patrik Lestander

  Kul jobbar också i transport sektorn och sparar regelbundet, också läst Pers bok om att alla kan bli miljonär, jag är redan där och min gumma som är invandrare är också på väg att bli miljonär 🙂 Hon som invandrare får ju riktigt låg pension så hon har sparkvot på cirka 20%


Rekommenderat för dig