Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Lyssna inte på mäklare och rådgivare


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Förra veckans kursras i H&M fick mig att agera och avslöja planerna på att ge ut en bok om sparande och mäklarnas agerande som ni kan läsa i dagens DI (14/1 2008) i artikeln ”Lita inte på dina rådgivare”.


Familjen Persson lyssnade inte på någon mäklare.


På varje morgonmöte tar mäklarfirmorna fram förslag på vilka aktier som man skall försöka sälja eller köpa. Det är dessa morgonmöten som skapar de kraftiga kortsiktiga kurssvängningarna på aktiemarknaden. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk. Även en långsiktig ägare i H&M kanske agerar när det kommer ett samtal som berättar om den förväntade allmänna konsumtionsnedgången och en vinstvarning av Marks & Spencer i England. När H&M börsnoterades 1974 hade omsättningen ökat med 25 % om året i 15 år, omsättningen var 500 miljoner kronor och marknadsvärdet var 80 miljoner kronor (sex gånger den förväntade nettovinsten). Trots det var börsoraklerna inte odelat positiva då klädföretaget hade låg substans och inga fastigheter (samma sak gäller fortfarande). I dag 34 år senare har H&M marknadsvärdet 276 miljarder (efter börsnedgången i förra veckan) och Stefan Persson är en av Sveriges rikaste män. Familjen Persson lyssnade inte på någon mäklare när aktien dubblade sig första gången och inte heller i förra veckan när bolaget var värt 3450 gånger mer än vid börsintroduktionen. Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom och om man köper bra bolag och behåller dem.


Men efter 10 år av debattinlägg, artiklar och e-mailutskick är det frustrerande att notera hur lite människor lyssnar på rådet att vara passiva och köpa stabila svenska aktier när alla andra rekommenderar dem att vara aktiva och köpa utländska fonder, vilket är en anledning till att jag nu samlar mina tankar i en bok. De som har distributionskanaler och direktkontakten med kunden är de som får folk att agera. Jag träffade i förra veckan en ny leverantör till Spiltan och rekommenderade den unga tjejen att byta till våra fonder i PPM. Hon svarade att hon redan hade bytt till storbankens nya Kinafond när hon nyligen var inne och lade om sina lån. Om avkastningen under 2007 är en indikation på den framtida avkastningen kanske det är ett bra råd men det är inte självklart att det är smart att sälja SKF och Haldex med p/e 10 för att köpa tillväxtbolag i Kina med p/e 50 bara för att den Kinesiska ekonomin växer snabbare än den svenska. När man köper en aktie köper man en del av ett bolag, inte en del av en ekonomi. Helt säkert är att kostnaderna i Kinafonden är högre vilket gör att banken tjänar mer på det nya rådet och att risken att det går snett till 100 % bärs av den unga tjejen. Ett bättre råd kan i stället vara att vikta ned tillväxtmarknader om man har stora vinster på dessa placeringar.


Vattendroppen urholkar så småningom stenen. Till sommaren hoppas jag att ni kan ta del av mina tankar i boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.


Med vänlig hälsning

Per H Börjesson

14 jan, 2008

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *