”Begagnade aktier” är ofta bättre än nyintroduktioner
Efter årets börsuppgång börjar det nu talas om ett ökat intresse för att ta bolag till börsen. Men, man skall alltid vara försiktig med att investera i nya bolag som kommer till börsen då nyintroduktioner i bästa fall är korrekt prissatta, ofta har ett mycket högt pris och i några fall rena lurendrejerier.
Det finns risk att det blir en riktigt dålig affär för dem som tecknar sig
När det gäller nyintroduktioner till Stockholmsbörsen handlar det normalt om lite större bolag som ofta säljs av riskkapitalister. Under de senaste åren har det varit mer populärt att sälja till industriella köpare eller kollegor i riskkapitalbranschen som varit beredda att betala mer för bolag i det rådande dåliga börsklimatet. Men, med dagens högre börskurser börjar kanske även riskkapitalisterna och andra ägare att sätta sina bolag på börsen. De väljer då ofta en tidpunkt som är gynnsam för dem själva vilket kan betyda att nyintroduktionen inte blir en bra affär för dem som köper aktierna. Några exempel på nyintroduktioner de senaste åren, som så här långt blivit dåliga affärer, är Artic Paper, Arise Windpower, Karolinska Development och Scandbook. Så en bra strategi kan vara att vänta ett antal kvartal innan man köper nyintroduktioner. Om man väntar ännu längre kanske det dyker upp ett riktigt bra läge att köpa aktien precis som en tre år gammal begagnad bil kanske kan köpas för halva nypriset.
Vid större nyintroduktioner måste man sälja aktierna till stora institutioner vilket gör att priset normalt är rimligt. Vid nyintroduktioner på börsens smålistor säljs aktierna till småsparare som inte har samma kunskap om det korrekta priset på ett bolag. De gamla ägarna vill naturligtvis ha ett så högt pris på bolaget som möjligt och småbörserna tjänar pengar om de får in ett nytt bolag. Om en introduktion görs till exempelvis kursen 4 kronor låter det billigt då H & M kostar 260 kronor. Men en aktie är alltid en del av ett bolag så man måste multiplicera priset per aktie med antalet aktier som finns i bolaget för att få det totala bolagsvärdet.
Om 4-kronorsbolaget har 10 miljoner aktier innan emissionen (vilket ger ett bolagsvärde på 40 miljoner kronor) och går med förlust samt har ett eget kapital på 3 miljoner (= 30 öre per aktie) finns det stor risk för att det blir en riktigt dålig affär för dem som tecknar sig.
Skribenten Jonas Bernholm har i tidningen Aktiespararen, i en lång serie artiklar, beskrivit hur ofta småsparare blir lurade vid nyintroduktioner på börsens smålistor. Jag råkade själv hitta tre gamla inbjudningar från år 2010 för aktieteckningar på Aktietorget (Lunchexpress, BrandWorld och EcoMarine). Tre år senare kan jag konstatera att samtliga tre bolag har gått i konkurs. Var därför försiktig med att teckna er när ni ser den 4-sidiga ”teasern” om nyintroduktioner som nästan varje månad finns i olika tidningar.
”Pris är vad du betalar.
Värde är vad du får.”
Warren Buffett
Då är det bättre att fokusera på alla ”begagnade” aktier som man kan finna på olika börser. Nästan alla de största bolagen på Stockholmsbörsen tjänar både pengar, ger utdelning och har ofta funnits i över 100 år.
Ett annat exempel på en ”begagnad” aktie är en aktiespridning som just nu görs i industrikoncernen Garpco. Då huvudägaren i bolaget ville minska sitt ägande har några av de större ägarna i bolaget (bland annat bolagets VD och Spiltan Invest) köpt större poster men, för att få bättre spridning på aktien säljs även 60 000 aktier till samma pris i mindre poster. Garpco planerar under de närmaste åren att köpa fler bolag vilket skall dubbla omsättningen. Notera också att det egna kapitalet per aktie i bolaget är 105 kronor vilket man kan relatera till priset på 115 kronor per aktie.
Det innebär att risken att förlora pengar är mycket mindre än om man köper en 4-kronorsaktie med det egna kapitalet 30 öre per aktie i ett bolag som dessutom kanske förlorar pengar. Nedan finns mer informtion om Garpco samt länk till anmälningssedel om Du är intresserad. OBS! Aktiespridningen i Garpco pågår till den 27 september. Observera att Garpco är en onoterad aktie så man måste vara mer långsiktig än när man köper andra aktier.
Att investera i en fond kan vara ett bra alternativ…
Observera att för de allra flesta är det bästa sättet att köpa ”begagnade” aktier att investera i en vanlig indexfond som normalt innehåller de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen eller att köpa en Sverigefond som historiskt slagit index. Ett alternativ skulle kunna vara Spiltans Aktiefond Investmentbolag där man får en exponering mot de största bolagen via investmentbolag som i sin tur aktivt förvaltar sina portföljer och ger dig andelar i onoterade bolag.
Med vänliga hälsningar
Per H Börjesson,
VD Investment AB Spiltan
23 sep, 2013
PS Notera också hur stora marknadsföringsresurser det läggs på att sälja nyintroduktioner medan vissa andra bolag aldrig lägger en krona på att marknadsföra sina aktier. ”Begagnade” aktier är därför ofta lägre värderade än nyintroduktioner.
Lämna en kommentar