Så här vinner du över börsrobotarna
För snart tre år sedan råkade jag läsa en artikel i tidningen Economist om börsrobotarnas framfart på världens börser. När jag satt mig in i ämnet blev jag förbluffad hur börsrobotarna kunde tjäna pengar på andra placerares bekostnad och skrev en sparrebell om hur högfrekvenshandeln minskar din pension. Jag fick också kontakt med två andra fondförvaltare som gjort samma observationer och vi skrev tillsammans debattinlägget ”Robothandlarna farlig för fondsparare” på DI debatt. Finansinspektionen tillsatte en utredning och Ekobrottsmyndigheten gick öppet ut och frågade efter tips om tveksam robothandel.
Motdraget blev en intensiv lobbying-kampanj
För snart tre år sedan råkade jag läsa en artikel i tidningen Economist om börsrobotarnas framfart på världens börser. När jag satt mig in i ämnet blev jag förbluffad hur börsrobotarna kunde tjäna pengar på andra placerares bekostnad och skrev en sparrebell om det. Jag fick också kontakt med två andra fondförvaltare som gjort samma observationer och vi skrev tillsammans debattinlägget ”Robothandlarna farlig för fondsparare” på DI debatt. Finansinspektionen tillsatte en utredning och Ekobrottsmyndigheten gick öppet ut och frågade efter tips om tveksam robothandel.
Motdraget från börsen och robothandlarna blev en intensiv lobbyingkampanj som visar hur ett särintresse med stora ekonomiska resurser kan påverka en debatt:
– Intervju med robothandlare med rubriken ”Gubbarna begriper ingenting”
– Debattinlägg om att det ”alltid funnits snabbare brevduvor”
– I ett uppslag säger ordförande i Sveriges största robothandlare att börsen inte skulle fungera utan robotar
– Seminarium med amerikansk professor, som är positiv till högfrekvenshandel, på IVA
– Hearing med finansmarknadsministern där 7 av 8 deltagare är positiva till robotarna
– Debattinlägg om att ”börsrobotar gör ett bättre jobb än människor och att reglera dem kan slå fel”
– Artiklar om hur mycket skatt robothandlarna betalar i Sverige
Resultatet av lobbying blev att myndigheterna inte gjorde några åtgärder och att debatten om robotarna tystnade helt. Men för några månader sedan kom Michael Lewis ut med boken ”Flash Boys” som beskriver hur den amerikanska börsen är riggad av högfrekvenshandlarna. I USA har debatten tagit fart igen och både FBI och SEC (deras Finansinspektion) utreder nu högfrekvenshandeln.
I Sverige hade i veckan nyhetskanalen EFN en diskussion om robothandeln i sitt Veckomagasin. Av de fyra deltagarna är tre mycket positiva till högfrekvenshandeln och jag är den enda som är negativ.
– Se inslaget på denna länk.
Mina kommentarer när jag tittat på pogrammet igen:
Vinnare: Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och givetvis är det börserna och högfrekvenshandlarna som är de stora vinnarna på robothandeln.
Förlorare: De stora förlorarna är de interna tradingavdelningarna på stora banker och daytraders som nu har mycket svårare att tjäna pengar på order- och informationsflödena på aktiemarknaden. Institutioner och andra placerare är också förlorare när de ser att likviditeten i marknaden försvinner när de lägger in köp- eller säljorder på en viss nivå.
Småsparare: Företrädarna för robothandlarna hävdar att alla aktiesparare är vinnare. Det stämmer om man följer mina råd nedan. Problemet är att robothandlarnas framfart har gjort att förtroendet för aktiemarknaden minskat när sparare anser att de måste köpa fiberoptiska kablar och datorer för 100-tals miljoner kronor för att kunna handla på samma villkor. Nu reagerar även politiker där till exempel några nu föreslår att PPM skall avskaffas för aktiemarknaden har blivit ”ett casino” vilket kan innebära att ungdomar får 1000-tals kronor mindre i pension varje månad när de inte får någon exponering mot aktiemarknaden i sitt pensionssparande. På så sätt kan vi alla bli förlorare.
Regleringar: Förespråkarna för robothandlarna påpekade flera gånger under programmet att all typ av missbruk och illegalt agerande skall beivras. Problemet är att myndigheter helt enkelt inte hinner med när det läggs ut 100 000 tals order varje dag varav de flesta dras tillbaka och aldrig går till avslut. Dessutom sköts den löpande marknadsbevakningen av börserna som också är en av de stora vinnarna av att robothandeln får fortsätta. Det är som om polisen (=börsen) skulle dela ut Porschar till ungdomar och låta dem få köra omkring på gatorna i 200 km/h när vi alla andra får åka omkring i Skodabilar i 30 km/h.
Min slutsats är att myndigheterna aldrig kommer att göra något åt börsrobotarna. Tvärtom mot vad robotförespråkarna påstår finns det många forskare som anser att de ökade handelsvolymerna på börserna ökar svängningarna speciellt när det är orostider. Det kommer att hända något först när det sker någon ytterligare krasch orsakad av robotarna som ger stora förluster i hela det finansiella systemet.
Men på kort sikt blir man en vinnare om man som sparare:
1) Köper och behåller egna aktier. Om man är en långsiktig placerare spelar det inte så stor roll att man förlorar några ören eller kronor när man köper sina aktier för på lång sikt blir man en vinnare på aktiemarknaden tack vare effekten av ränta-på-ränta.’
2) Väljer förvaltare som har få transaktioner och låga omsättningshastigheter i sina portföljer. Om man väljer en förvaltare som köper och behåller påverkas avkastningen mindre av börsrobotarnas framfart. Tyvärr är det många förvaltare som byter ut alla sina aktier varje år för att de har transaktioner i blodet.
Även ägare till företag som tagit in externt kapital kan bli vinnare:
Om man i stället för börsen väljer Alternativa aktiemarknaden där handeln sker en gång per månad så kommer man så långt bort från börsrobotar man kan komma. Det ger dessutom bättre likviditet när man handlar och mycket lägre kostnader för bolaget.
Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan
23 maj, 2014
PS: Konkurrensen mellan börserna har gjort att handeln blivit mycket mer fragmenterad och en stor del finns inom så kallade ”dark pools”. Nya regler från EU vill nu att även Europa måste ha en gemensam information om alla kurser på ett ställe (”consolidated tape”) som gör att de europeiska börserna mer kommer att likna de amerikanska och därmed öka börsrobotarnas möjligheter även i Europa.
Lämna en kommentar