Hur kan man agera i en nollräntemiljö
Den 28 oktober sänkte Riksbanken sin viktigaste styrränta till den historiska nivån på 0,0 procent. Hur påverkar det oss vanliga människor och hur kan man tänka?
Generellt gynnas bolag av lägre räntor
För 22 år sedan höjde Riksbanken sin styrränta, reporäntan, till 500 procent. För två veckor sedan sänkte de den till 0,0 procent! Noll komma noll i ränta! Och även om låneräntorna även i fortsättningen kommer att ha en ränta som är större än noll så är den nu rekordlåg. Kul för låntagare, men som alltid finns det en andra sida på myntet. I det här fallet hittar man sparräntorna på den andra sidan. Självklart blir även de rekordlåga eller i många fall obefintliga.
Riksbanken vill främja konsumtionen
För det första måste man komma ihåg att det inte är av ondska och illvilja som bankerna erbjuder låga eller snarare obefintliga räntor i dagsläget. Riksbankens styrränta är som sagt 0,0 procent och ännu sämre är det om bankerna vänder sig till Riksbanken och frågar om de kan sätta in sina eller kundernas pengar på Riksbanken. Då är räntan faktiskt -0,75 procent! Bankerna kan med andra ord inte sätta in kontopengarna på Riksbanken och tjäna på mellanskillnaden. När Riksbanken sätter en nollränta är det för att vi inte ska spara pengarna på banken utan i stället konsumera och sätta sprätt på dem. Riksbanken vill ha upp inflationen. Men hur påverkar nollräntan de olika sparalternativen?
Aktier och aktiefonder?
Om vi börjar på att snegla på aktiemarknaden och sparande i aktier och aktiefonder. Allt annat lika, som man brukar säga, så gynnas bolagen av lägre räntor. Det ger lägre lånekostnader för företagen, vilket i åtminstone i teorin ökar vinsten. Men även om det låga ränteläget kortsiktigt gynnar aktiemarknaden, allt annat lika, så ska man även fortsättningsvis se såväl enskilda aktier och aktiefonder som ett långsiktigt sparande på åtminstone 4-5 års sikt.
Hur påverkas ränteplaceringar som räntefonder?
Kommer de, precis som bankkontona, ge noll i avkastning framöver? Självklart påverkades räntefondernas framtida avkastning när räntan sänktes, men till skillnad från bankkontot kommer de att ge en avkastning framåt. De räntepapper som räntefonderna köper ger fortfarande en avkastning, under förutsättning att man köper företagspapper och inte statspapper. Om man exempelvis tittar på en korträntefond som Spiltan Räntefond Sverige, som är ett alternativ till bankkontot, så ligger prognosen i fonden på att den kommer att ge omkring 1,5 procent det kommande året efter avgift. Inte så högt historiskt, men klart bättre än nollräntan på bankkontot och dessutom ska man komma ihåg att vi inte har någon inflation i dagsläget.
Gyllene tillfälle att amortera!
Nu får vi i Sparklubben.se inte ge individuella råd men ett tips på vägen jag definitivt vågar mig på är amortering. Aldrig har det varit så rätt att amortera som nu. Nu när räntan är rekordlåg kanske det känns skönt att boendekostnaden äntligen kommit ned, men då måste jag vara lite tråkig och säga – höj boendekostnaden omgående genom att sätta fart på amorteringarna! Det här gäller kanske inte alla, men många har i dag stora lån så passa då på att amortera. Om något eller några år är det rimligt att tro att räntorna kan börja stiga igen och då är det skönt om man minskat sina bolån. Många tycker kanske inte att en tusenlapp eller tre i amortering i månaden gör någon skillnad men om man vänder på resonemanget och struntar i att amortera ”för att det inte ger något” kommer man definitivt inte att sänka sina boendekostnader framöver.
Finansinspektionen lanserade nyligen förslaget att nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av värdet på bostaden, vilket jag tycker är ett bra långsiktigt mål. Då har man en rejäl krockkudde ifall bostadspriserna skulle falla kraftigt.
Vad blir du slutsatsen för oss sparare av Riksbankens nollränta?
1) Bankkontot ger väldigt låg eller obefintlig avkastning.
2) Om man vill ha en trygg placering och ett alternativ till bankkontot så är en kort räntefond med låg avgift som exempelvis Spiltan Räntefond Sverige ett alternativ.
3) Allt annat lika är räntesänkningen positiv för aktiemarknaden, men räntan är bara en liten komponent för bolagen. En placering i aktier eller aktiefonder ska även fortsättningsvis ses som en långsiktig placering.
4) Amortera – aldrig har det varit lika ”lätt” och rätt att amortera som nu.
24 nov, 2014
Lämna en kommentar