Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Prognos 2015: Börsen stiger, går ner eller blir lika


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Under 2014 fick 40 startup-företag värderingar över 1 miljard dollar i USA. Rekordet sattes av Kinesiska mobilföretaget Xiaomi som nu värderas till 46 miljarder dollar.


Det är otroligt svårt att våga gå in i marknaden när den gått ned


Pensionsbolag, stiftelser och andra institutioner står i kö för att vara med i fonder som investerar i tidiga high tech-bolag. Tankarna går till 1999/2000 när internetbolags värderingar var en bubbla som sprack. Förespråkarna för dagens värderingar säger att nu är det en annorlunda situation. Dagens high tech-bolag har riktiga omsättningar och förändrar hela branscher som t ex Uber inom taxi eller Airbnb inom hotell och uthyrningar. Den som lever får se men historien visar att man kanske skall börja bli mer försiktig när det gäller aktiemarknaden.


Samtidigt är som vanligt omvärlden osäker och olika faktorer kan påverka börsen. Experter kanske ser följande positiva faktorer: Lågt ränteläge, konjunkturutvecklingen i USA och centralbankernas stimulansåtgärder. Samt potentiella negativa: Putins Ryssland, Grekland och extrema terrorgrupper mm. Men en prognos är att börsen kommer att gå upp runt 10 % vilket är avkastningskravet och börsavkastningen på riktigt lång sikt.


På Twitter har Erik Lidén fått 519 personer att ge snittprognosen 3,3 % för börsutvecklingen 2015. Jag själv brukar skämta till det och säga att börsen går upp, ner eller lika när jag får frågan. Sanningen är nämligen den att många tror, men ingen vet, hur börsen kommer att gå under ett enskilt år.


Viktigaste beslutet är fördelningen
Bättre är att i stället fokusera på vad man med säkerhet vet. På lång sikt ger aktier bättre avkastning än ränteplaceringar då man både får utdelningar och tillväxt när man köper aktier. Det viktigaste beslutet är därför fördelningen mellan aktier och ränteplaceringar. Sedan har givetvis individuella faktorer som den egna privatekonomin, ålder, riskprofil och andra preferenser stor betydelse för hur man skall placera sina tillgångar. Men man kanske kan göra följande reflektioner beroende på hur den privata mixen mellan aktier och ränteplaceringar ser ut:


1)  100 % aktier, 0 % ränteplaceringar
Devisen är att ”placeringar är lätt” för det gäller bara att köpa aktier eller aktiefonder när man har pengar för timing är extremt svårt i aktiemarknaden för man måste fatta två korrekta beslut (först när man skall gå ur aktiemarknaden och sedan när man skall gå in igen). I stället är det tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som med ränta-på-ränta långsiktigt ger den bästa avkastningen. Men lärdomar från tidigare börsnedgångar är att även om man i sin portfölj inte hade dotcombolag (år 2000) eller exponering mot den amerikanska fastighetsmarknaden (år 2008) så spred sig nedgången till alla typer av aktier. Därför kanske det är en bra idé att minska exponeringen mot aktiemarknaden om man tror att en ny börskrasch är nära.


2)  50 % aktier, 50 % ränteplaceringar
Om man haft denna mix under de senaste tre årens börsuppgång kanske aktieandelen nu ökat till 70 %. Därför kanske man skall omfördela sina tillgångar så aktieandelen återigen blir 50 % så att man inte har en för hög aktieandel i sin placeringsmix.


3)  0 % aktier, 100 % ränteplaceringar
Svenska folket har 10-tals miljarder i ränteplaceringar på bankböcker mm, som i dag nästan inte ger någon ränta, för de är rädda att ta någon risk på aktiemarknaden. Andra har gått ur aktiemarknaden för de tycker att den har varit för högt värderad och sitter nu och grämer sig när aktierna fortsätter att gå upp år efter år. Givetvis kan det vara en bra strategi att ligga kvar med ränteplaceringar men det är otroligt svårt att ha karaktären att gå in i aktiemarknaden när den har gått ned. Det är kanske då bättre att åtminstone ha en liten exponering mot aktiemarknaden över tiden. Historiskt är det faktiskt 50 % chans att marknaden även går upp ett fjärde år efter tre positiva aktieår. Om man är rädd för att satsa ett engångsbelopp är det kanske bättre att göra månadsinsättningar under 1-2 år med en begränsad del av kapitalet. Sedan kan man ju öka insatsen om börsen faktiskt går ned kraftigt för då får man fler aktier vid varje insättning.


Bestäm en placeringsstrategi
Oberoende av hur den personliga mixen ser ut är det viktigaste att man bestämmer sig för en placeringsstrategi och sedan står fast vid den oberoende av hur börsen utvecklar sig. Sparare gör ofta misstaget att sälja när börsen har gått ned i stället för att köpa mer även om man har ränteplaceringar tillgängliga.

”Hemligheten med att bli rik på Wall Street är att vara girig
när andra är rädda och rädd när andra är giriga”
Warren Buffett

Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan

13 jan, 2015

PS: Glöm inte att en amortering på det egna bostadslånet alltid brukar vara en bättre affär än att ha pengar på banken.

PS 2: 2008 fick den då 94-årige Lennart Israelsson (Aktiestinsen) frågan om han inte var orolig att hans aktier gått ned från 100 till 40 miljoner kronor. ”Jag är inte orolig för innan jag fyller 100 år kommer mina aktier vara värda 100 miljoner kronor igen”. Han fick givetvis rätt efter några år.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *