Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Svenska Warren Buffettaktier och -fonder slår börsindex


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Akademiker och till och med Nobelpristagare i ekonomi påstår ibland att aktiva placerare inte kan slå börsindex. Senaste exemplet är en DN Debattartikel från den 8/12-2014: ”Sverigefonder ger lägre avkastning än börsen” av forskarna Flam och Vestman. Deras slutsats att för de flesta är det bäst att välja en indexfond är korrekt, men de missar att det statistiska underlaget blir felaktigt när man klumpar ihop dolda indexfonder med verkligen aktivt förvaltade fonder.


Hamnar de fel kan förvaltarna förlora sitt arbete


Om 8 av 10 fonder är dolda indexfonder som inte ens försöker slå index blir det givetvis fel att säga att hela gruppen av förvaltare inte slår index på lång sikt. Det är fullständigt logiskt att stora förvaltnings-organisationer, på till exempel storbanker, inte vill avvika för mycket från index, för om de hamnar fel kan förvaltarna förlora sitt arbete. Däremot måste mindre förvaltare avvika från index så att de har möjlighet att slå index så att de kan få in kapital. Det senaste numret av tidningen Aktiespararen har på första sidan en bild på fem ”mästare på börsen”. Det är fondförvaltare som alla slagit index över långa tidsperioder. Till exempel har Spiltan Aktiefond Sverige slagit index inklusive utdelningar på 1, 3, 5 år och sedan start för 12 år sedan.

Ett annat exempel på att det går att slå börsindex är att göra precis som Warren Buffett och köpa och behålla lönsamma bolag med ärliga ägare som har affärsidéer som man begriper. För fem år sedan publicerades min bok ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. I ett kapitel går jag igenom ett antal svenska börsbolag som jag tror att Buffett skulle ha gillat. Under denna tidsperiod har börsen gått upp ungefär 100 % och när jag går igenom bolagen kan jag konstatera att man med god marginal skulle ha slagit börsindex om man under femårsperioden bara hade köpt och behållit en portfölj av dessa bolag. Nedan framgår deras ungefärliga avkastning under perioden:


BolagUtveckling i %
Skistar0 %
Clas Ohlsson50 %
H & M, G & L, Beijer, Sandvik100 %
SHB, Nordnet150 %
Avanza, Indutrade200 %
Nibe300 %
Fortnox400 %

Ett annat sätt att slå index är att köpa och behålla investmentbolag som normalt har låga förvaltningskostnader och är långsiktiga ägare precis som Buffett. Under de tre senaste åren har man även kunnat köpa investmentbolag i fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en indexliknande fond som faktiskt har slagit index inklusive utdelning genom att bara köpa och behålla svenska investmentbolag.


Slutsatsen är att man bör vara försiktig när man lyssnar på flummiga forskare som säger att det inte går att slå index. Antingen väljer man en mästarförvaltare från ett mindre fondbolag som verkligen försöker slå index och gör precis som Warren Buffett, det vill säga köper och behåller aktier i bra bolag. Om man inte tror att någon kan slå index kan man köpa en indexfond eller själv köpa och behålla egna investmentbolag. Men svårast är att verkligen ha karaktären att bara följa dessa enkla principer och sluta lyssna på alla rådgivare som egentligen är säljare av mediokra produkter.

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest

27 jan, 2015

PS: Bara för att börsen gått upp under de senaste åren behöver det givetvis inte innebära att den kommer att gå upp de närmaste fem åren. Men då det inte är timing utan tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som ger de höga avkastningarna på lång sikt är det en bra metod att varje månad satsa pengar i en aktiv fond som verkligen försöker slå index eller i en indexfond.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *