Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Albin började intressera sig för börsen i nian – jobbar nu på EFN


Albin Kjellberg säger att börsen handlar inte om staplar och siffror – den handlar om människor. Dessutom delar han intressanta tankar om falsk trygghet kring utbildning:

– Många tror att en utbildning räcker, men du måste tillföra något mer. Du kan inte läsa dig till engagemang.

Albin Kjellberg, känd från EFN Ekonomikanalen*, började intressera sig för börsen redan i nian, år 2012.

– Jag började fundera på hur jobb och företag skapas och hur pengar fungerar och hittade börsen. Jag insåg att börsen möjliggör för personer med idéer men utan pengar att ta in kapital, och personer utan idéer men med kapital kan få ta del av innovativa bolags värdeskapande, säger Albin Kjellberg.


Börsen handlar om människor, inte siffror och staplar.

– Albin Kjellberg

Albin som ung, ungefär samtidigt som han började intressera sig för börsen.

Hans första steg in på börsen var efter ett sommarjobb i slutet av högstadiet. Han insåg att han hade tjänat mer pengar än han faktiskt kunde göra av med och bestämde sig för att investera några tusenlappar.

– Det var väldigt experimentellt. Jag köpte en del konstiga grejer och ville mest se vad som hände. Jag ville testa men hade inga direkt uttalade mål.


Under grundskolan var Albin ”en riktig bokmal” och läste mycket. Han beställde böcker via nätbokhandlar och såg Per H Börjessons ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” och tänkte att eftersom han börjat intressera sig för börsen kunde han köpa en aktiebok också, och den titeln lockade mest.

– Efter att ha läst boken insåg jag att jag faktiskt kan bygga upp ett stort kapital på börsen, om jag är uthållig och tålmodig. För mig var det nytt, jag hade aldrig tänkt den tanken tidigare.

Rasterna i skolan – men även en del lektionstid – gick därefter åt till att läsa Dagens Industri och Placera-forumet på Avanza.

– Jag insåg snabbt att jag ville jobba med ekonomi och börsen på något sätt. Jag visste inte hur men jag visste att jag ville in i branschen.


När han blivit 18 år sökte han extrajobb på bland annat Nordnet.

– Jag högg på ganska hårt och hörde av mig flera gånger. Till slut fick jag ett jobb på kundtjänst, två kvällar i veckan. Det gick ut på att ringa upp nya kunder och hjälpa dem att komma igång.

Studentdagen kom och Albin insåg att skulle han börja på Handels skulle han först behöva läsa upp mattebetyget. Samtidigt kände han att jobbet var roligt och att han hamnat rätt. Att börja ta studielån när han vant sig vid en regelbunden inkomst lockade inte heller.


– Jag fick verkligen klamra mig fast för att få en heltidstjänst, främst eftersom jag inte hade någon högskoleutbildning. Men har man ett starkt brinnande intresse för något så kommer arbetsgivarna att se det. Du kan inte läsa dig till engagemang. Mitt starka intresse har varit min fördel.

Albin poängterar att han tror att de flesta ska ha en högskoleutbildning.

– Men för många skapar det en falsk trygghet. De tror att har du en utbildning kommer du att få jobb. Många tror att utbildning i sig räcker, men du måste också tillföra något mer. Utbildningen är ingen garanti.


Att börssparande är enkelt och roligt är två grejer Albin Kjellberg önskar att alla svenskar visste.

– Du kan lätt nivåanpassa ditt sparande, precis som när du åker skidor och väljer exempelvis grön backe. Du kan också välja en mer avancerad nivå. Sen är det också väldigt roligt. Börsen handlar om människor, inte siffror och staplar. Det finns människor bakom alla bolag, som tänker och agerar. Så gillar du människor kommer du tycka att det är kul med börsen.


I dag tycker Albin att han har det han behöver och vill ha. Senaste målsparandet var kontantinsats till en lägenhet som nu är köpt. Men han fortsätter att månadsspara och tänker att det aldrig skadar att bygga kapital – och att det är ganska kul att se hur mycket det faktiskt kan bli.

– Jag är dessutom ung och allt jag sparar nu har ju förhoppningsvis väldigt lång tid på sig att växa med ränta på ränta-effekten. Dessutom är det ju egentligen för sent att börja spara till något du vill ha när du faktiskt vill ha det. Jag tycker det är bättre att spara löpande så finns det pengar den dag du verkligen vill köpa något.


Eftersom börsen är Albins största intresse blir det aktier för hela slanten.

– Jag kanske hade fått ännu högre avkastning med fonder, eftersom jag fortfarande är i lärofasen och därmed gör misstag. Men en hobby måste ju få kosta lite, eller hur? Det är helt enkelt för roligt med aktier för att jag ska kunna nöja mig med fonder.

Fotnot: Albin Kjellberg har nyligen lanserat en egen sida, Investera Mera.

*EFN Ekonomikanalen ägs av Handelsbanken och producerar innehåll om privatekonomi och börs.