”Börsen är det ultimata strategispelet och jag vill ta del av kraften”
Han blev inte läkare. I stället blev Daniel Zhang förvärvsgeneral på Spiltan Invests näst största noterade innehav, Teqnion. Dessutom har han skrivit en bok om hur du blir en bättre investerare. En bok som självaste Charlie Munger läst.
Om Daniel Zhangs läkarföräldrar hade fått bestämma hade Daniel också blivit läkare. I stället började han, till föräldrarnas besvikelse, på Handels. Där pratade klasskompisarna om aktier på rasterna och drömde om att bli managementkonsulter. De första dagarna ångrade Daniel nästan sitt studieval – han kände inte att han passade in. Men klasskompisarnas prat fick honom att läsa på och Daniel fastnade för Warren Buffett och hans principer kring långsiktighet och ränta på ränta.
– Jag kände väl att jag ville göra min egen grej. Och jag insåg att Buffett var mer förmögen än alla hedgefondförvaltare, ler Daniel.
Flera av mina idoler i finansbranschen har läst boken
– Daniel Zhang
Mitt i finanskrisen 2008 började Daniel därför att köpa sina första aktier, bland annat i Buffetts bolag Berkshire Hathaway. Daniels föräldrar kommer från Kina och där är börssparande inte lika allmänt spritt som här. Men de tyckte det var bra att han ”lekte lite som de andra”.
Han hade inget direkt mål med sparandet, men beväpnad med en miniräknare och färsk kunskap från Handels insåg han att ett eget sparande kunde bli både större och viktigare än en lön.
– Börsen är det ultimata strategispelet och jag ville ha en del av dess kraft.
Och det har han fått. Sedan 2008 har Daniel haft ungefär 20 procent i årlig avkastning och ytterligare något mer, runt 25 procent, de senaste åren. I dag ser han gärna att ett innehav ska dubblas inom tre till fem år.
Daniel började skriva ”An investment thinking toolbox” under pandemin. Han fick färre resdagar i jobbet och därmed lite mer tid. Att skriva en bok var en av hans bucket list-grejer och han tycker att den tagits emot förvånansvärt bra, framför allt utomlands, där majoriteten av böckerna sålts.
– Jag har förstått att flera av mina idoler i finansbranschen har läst den, människor jag alltid har sett upp till. Och ja, bilden som cirkulerat på Twitter med Charlie Munger och boken är sann. Jag skickade boken till både honom och Buffett. Jag hörde inget från Munger, men Buffetts assistent Debbie hörde av sig och tackade för boken.
Daniel har känt viss frustration över att många böcker om investering ibland känns lite ”skrytsamma”.
– Alldeles för många skriver ihop ett antal sidor om smarta saker de gjort, men det är inte så lärorikt. Jag ville vara helt transparent, berätta om misstag men också lämna vissa resonemang öppna.
Hur man blir bra på löpning går ganska lätt att klura ut, menar Daniel – som inspirerats av Teqnion-vd:n Johan Steene och också sprungit ett antal ultramaratonlopp. Men börsen och investeringar är annorlunda, eftersom spelplanen förändras över tid. Även bolagens förutsättningar skiftar.
I boken skriver Daniel att företag som inte upprätthåller en viss nivå av innovation och förnyelse förr eller senare kommer att dö ut. Detta gäller i synnerhet dagens stora teknikbolag, som har enormt höga innovationskrav och stenhård konkurrens. Även premiumbolag, som BMW eller Ferrari, har höga krav på fortsatt innovation. Är konkurrenternas bilar plötsligt både snabbare och häftigare får de problem. Men Daniel har insett att det finns en kategori företag som inte har samma extrema krav på innovation: riktiga lyxvarumärken.
– Coco Chanel sade ”luxury starts when necessity ends” och precis så är det. En Birkin-väska är inte objektivt bättre än en kopia, men den ger en känsla av att få tillhöra. Jag letar gärna efter lite mer ”eviga” bolag. Innovation för Birkin-väskan är kanske en ny färg. Och lyxvarumärkenas kunder har råd att fortsätta handla, trots inflation och räntor. Jag är inte själv kund till lyxvarumärkena, men jag äger gärna en del i bolagen, ler Daniel Zhang.
Ett av de klassiska investeringsråden är att äga 10-12 aktier i olika branscher. Daniel föredrar en mer koncentrerad portfölj och poängterar att även om bolagen verkar i olika branscher kan de mycket väl vara exponerade för samma risker.
– Äger du en skotillverkare, någon som säljer hemelektronik och lite byggföretag så är det absolut olika branscher. Men alla är exponerade för just den risk vi befinner oss i just nu: skenande kostnader och minskad köpkraft.
Ett av ”verktygen” Daniel går igenom i boken handlar om invertering. I stället för att tänka ”hur ska jag bli lyckligare” kan du tänka ”vilka saker som gör mig olycklig kan jag eliminera”. Då blir det plötsligt mycket enklare att ta konkreta steg och gå framåt.
– Det är alltid så mycket fokus på att man ska addera saker. Jag tycker det är enklare att tänka ”vad kan jag sluta med” för att uppnå ett bättre resultat.
”An investment thinking toolbox” är inte direkt någon nybörjarbok. Daniels råd till dig som nybörjare är i stället:
– Börja öva, men i liten skala. Med pengar du faktiskt har råd att förlora. Börja sen läsa om börsen och investeringar – det finns enormt mycket litteratur. När du har upplevt lite olika känslor på börsen, får du förhoppningsvis även nytta av min bok.
Daniel Sun Zhang: ”An Investment Thinking Toolbox”
I boken går Daniel igenom tio tankeverktyg för investerare. Här följer en sammanfattning. En djupare genomgång hittar du i boken ”An Investment Thinking Toolbox”.
Circle of Competence
Investera i det du förstår. Detta kan vara den svåraste men också viktigaste delen. Även Buffett påpekar detta hela tiden.
First Principles Thinking
Försök att gå emot strömmen och våga tänka annorlunda. Våga ifrågasätta uttalandet ”elbilar är framtiden”. Det kanske det inte alls är – kanske kommer någon helt annan teknik. Det är skillnad på elbilsuttalandet och eviga sanningar som att ”människor kommer alltid vilja tillhöra en grupp och känna samhörighet”.
Second Level Thinking
I stället för att tänka ”Apple är ett bra företag, jag borde köpa deras aktie” behöver du gå en nivå djupare. Är företaget lika bra som aktiekursen signalerar? Kanske jag snarare borde sälja aktier i Apple, än att köpa?
Unknown Unknowns
Detta är ett problematiskt område som handlar om ”blinda fläckar”, saker du faktiskt inte kan känna till. Och av naturliga skäl är det svårt att veta något om det du inte vet. Men det finns sätt att minska sina blinda fläckar jämfört med andra investerare.
Invert, always invert
Invertera frågan så blir det lättare att svara. I stället för ”hur blir jag lyckligare i livet”, fråga dig ”vilka saker som gör mig olycklig kan jag eliminera från mitt liv”. Vid investeringar: invertera din tänkta transaktion. Försök se den andra sidan. I varje börstransaktion finns en köpare och en säljare. Invertera gärna två gånger, som Buffett.
Anchoring
Vår hjärna använder anchoring för att förenkla saker och vi tenderar att ge denna siffra en väl tung vikt när vi tar beslut. Tyvärr använder vi ofta anchoring när vi investerar. Vad vi betalat för en aktie spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är om vi anser att värdet är högre eller lägre än nuvarande aktiekurs.
Survivorship bias
Vi fokuserar ofta på överlevarna. Bara för att nåt gått bra historiskt betyder inte att det gör det i framtiden.
Probibalistic thinking
Att investera handlar om att hantera olika sannolikheter. Försök att identifiera så många variabler som kan påverka din investering som möjligt och försök bedöma hur de kan påverka din investering.
Ockham’z razor
Gör inte fler antaganden än nödvändigt. När två eller flera teorier finns, är den simplaste av dem troligen den som stämmer. Fokusera på de stora besluten (typ köp och sälj), i stället för att försöka optimera de små.
Confirmation bias
Confirmation bias handlar om tendensen att leta efter och sen hålla fast vid data som bekräftar våra trossatser, i stället för att leta efter data som utmanar våra föreställningar. Detta försämrar vårt omdöme.