Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


”Hälften av oss kommer att leva längre än vi föreställer oss”


Magnus Gewert har byggt upp två framgångsrika företag – och sålt båda. Ena gången lämnade han allt för att ge sig ut på pilgrimsvandring i världen. Nu har han släppt boken ”Det folk inte fattar om pengar”, efter många år i pensionsrådgivningsbranschen.

Så vad är det folk inte fattar om pengar?

– Att pengar är en energi som möjliggör. Men pengar har inte kraft att lösa alla dina behov, vilket många tror.  

Magnus menar i stället att det finns många andra resurser och tillgångar vi bör vårda och utveckla. I boken lyfter han fram förändringskompetens, relationer och hälsa som dolda värdefulla personliga resurser.  

– Efter alla mina år i pensionsbranschen kan jag se att det vi är absolut sämst på är relation och självkännedom. Vi gör saker som ger oss yttre bekräftelse och utvecklar behov och beteenden som kanske inte ens är våra. När jag själv vaknade upp och insåg att jag gjort samma sak hamnade jag i en livskris. Jag insåg att allt jag jagat inte var så viktigt. Men när du väl har byggt upp en hög med pengar så är det mycket lättare att avstå konsumtion.


Pengar är en viktig energi, men man måste se till hela sin livsekonomi

– Magnus Gewert

Magnus Gewert tillsammans med en voodooprästinna i New Orleans, under sin pilgrimsvandring runt om i världen.

Om du känner dig själv på djupet och har koll på dina verkliga mål och drivkrafter, minskar sannolikheten att du utvecklar dysfunktionella beteenden eller passerar egna inre gränser för att kanske köpa ett hus som skickar de ”rätta” signalerna till omgivningen.

– Jag har haft eget bolag med ett antal anställda, villa på Lidingö men jag snubblade i kärlek och var inte lycklig. Jag kände att jag var beredd att släppa allt, bara jag kunde utveckla förmågan att bilda familj med barn.

Magnus planerar att leva till 105 år, så att sköta både sin fysiska och psykiska hälsa är en självklarhet.

– Hälften av oss kommer att leva längre än vi föreställer oss. Detta ställer krav på vår pensionsplanering. Men enligt mig handlar det – förutom försörjningsförmåga – även om att vårda din hälsa och dina relationer, men också utvecklar förmågan att hantera förändringar. Möjligheten till ett långt liv är en gåva, men kan upplevas skrämmande. Men tänk på att alternativet är klart tristare!


Magnus berättar om de blå zonerna, där människor lever länge. Fyra av fem blå zoner ligger i relativt fattiga områden.

– Kanske kräver de monetärt fattiga omständigheterna att människor är mer aktiva? De kan inte heller äta hur mycket som helst och är beroende av varandra på olika sätt. Många av dem lever också aktivt med religion och ritualer. Vad har vi ersatt våra ritualer med?


Enligt Magnus är många svenskar för kortsiktiga när de tar ut sin pension. Många vill lösa livet här och nu och funderar inte på vad som händer på lång sikt.

– Reptilhjärnestyrt, med andra ord. De äldre generationerna hade förmånsbestämda pensioner, som betalades ut livsvarigt, med få valmöjligheter. Ansvaret vilade på staten och arbetsgivarna. Sedan 90-talet ligger ansvaret i mycket högre grad på individen själv. För egenföretagare är utmaningarna ännu större. De ska balansera verksamhetens behov av likviditet i dag med sitt eget pensionssparande. Men allt handlar ju inte om att kunna köpa och betala för saker. Har du svårt att skaffa relationer vid 40 kommer det inte att bli lättare vid 65. Det är därför jag uppmanar till att se till sina samlade resurser. Ordet ekonomi betyder just att hushålla med begränsade resurser.

Pengar är viktigt – en ”viktig energi”, som Magnus säger. Men han ville diskutera hela begreppet livsekonomi och få fler att fundera över detta. Därav boken.

– Pengar kan bli en sjukdom om det bara handlar om att stapla dem på hög och titta på dem. Det kan bli lika destruktivt som alkohol och droger. Man bör inte bygga allt på pengar och ha dem som grund. Meningen med livet måste vara utgångspunkten.


Magnus studerade under 6 månader Advaita i Indien, ett indiskt filosofiskt-religiöst tänkesätt. Poeten Leonard Cohen ingick i gruppen som träffades dagligen

En ung person, anser Magnus, bör tänka på att livet bör levas, inte bara överlevas.

– Fallhöjden är låg när du är ung, vilket är positivt. Men stå inte i Båstad och spruta champagne för det. Försök hitta en balans, mellan att leva här och nu och att sätta av till ett långsiktigt grundsparande. Jag skulle säga att en ung person behöver både konsumera och uppleva. Pengar både här och nu men också ett mellansparande, till exempelvis en resa. Och slutligen det riktigt långsiktiga sparandet.


En medelålders eller äldre person bör räkna på olika scenarier. Magnus föreslår att man jobbar med sin målbild och att man korrigerar den över tid. Vad vill just du?

– Jag kommer alltid tillbaka till självkännedom. Det är aldrig för sent att börja lära känna sig själv. Mening i livet utgör stammen i individens träd.

Magnus berättar om när hans 2 miljoner plötsligt blev 5 miljoner. Rådgivarhjärnan förstod att efter en sådan uppgång gjorde han klokt i att hämta hem en del vinst.

– Men jag blev girig, jag tänkte att det kunde dubblas igen. Men självklart kraschade allt i stället. Det finns en del i vår hjärna som alltid vill ha mer. Jag har sett framgångsrika kunder med enorma inkomster konsumera bort allt och stå utblottade.


Han är också förvånad över att många medelålders par säljer villan och flyttar till solen på heltid så fort yngsta barnet blivit myndigt.

– Jag tror att vår snabba utveckling kommer att ge oss baksmälla. I stället för starka rötter och familjeband riskerar vi att bli väldigt beroende av trygghetssystemen. Jämför med exempelvis Danmark där människor enligt studier är lyckligare än oss, trots ett sämre utvecklat skyddsnät. Svenskar verkar aldrig bli mätta på trygghet. Men kanske behöver vi faktiskt ta mer ansvar, kanske finns ett värde i det?

Hans egen mamma är monetär fattigpensionär, men har ett enormt social rikt liv med en massa vänner.

– Hon är en förebild! Och jag är övertygad om att en väl utvecklad förändringskompetens kanske ger den största pensionsnyttan av alla. Att vi klarar av att följa vår inre kompass genom livet.  

Efter att läst The Celestine Prophecy (9:e Insikten) på 90-talet lockade Sydamerika. Här är Magnus vid Inkastigen och Machu Picchu. 

FAKTA
Magnus Gewerts begrepp Livsekonomi består av flera delar:

Mening i livet
Låt det som skänker livet en djupare mening ange mål för hur du bygger upp och utvecklar dina ekonomiska resurser.

Försörjningsförmåga
Hur kan intäkter och tillgångar täcka kostnader för konsumtion och skulder i dag och på lång sikt.  Att kontinuerligt se över sitt konsumtionsbeteende är lika viktigt som att ta ansvar för sitt pensionssparande.

Förändringskompetens
Utvecklad förändringskompetens hjälper dig att bättre förstå och hantera de förändringar som du måste acceptera i livet. Gäller både hårda och mjuka resurser.  

Relationer
Utöver grundbehov är relationer till oss själva, medmänniskor, djur och natur det som skänker livet mening och stärker vår livskraft. För många ger också relation till det andliga en fördjupning och mening  

Hälsa
Att som mål vilja utveckla och underhålla sin kropp och själ skapar stora värden som inte pengar kan skapa  

Titta gärna på videon där han förklarar mer.

En måndagsmorgon i Kyoto Japan uppstod ett samtal i en Zenträdgård. Yumi, på bilden, och Magnus var de enda besökarna. Det samtalet pågår än i dag, men nu på Ekerö. Magnus delmål med pilgrimsvandringen, att dela livet och bilda familj, fick sin lösning.