
Han gick in i väggen: ”Sparandet måste få ta tid”
Tokyo, som han kallar sig på Twitter, har upplevt pengastress – och gått in i väggen. Han skulle önska att alla visste att det går att trygga sin ekonomi, men det ska och måste få ta tid.
– Det handlar om balans. Jämför dig inte med folk på sociala medier som skryter om hur mycket pengar de tjänar. Spara en tusenlapp eller två i månaden så blir det bra över tid, säger han.
När Tokyo slutade gymnasiet ville han bara jobba och resa. Eller snarare, jobba för att kunna resa. Det blev jobb på en industri hemma i Småland och sen några månader i Australien. Därefter mer jobb, Asien och sen vidare ut i Europa.
Jag trodde att alla andra var rika och hade lyckats
– Tokyo

– Hux flux hade jag blivit 24 år och tänkte att nu får jag växa upp. Jag träffade en tjej och kärleken drog hem mig igen.
I början hade han inget jobb utan fick bo hemma hos föräldrarna, vilket blev en tankeställare i sig. Men efter ett tag fick han både jobb och bostad och flyttade ihop med flickvännen. Lönen var dock låg, runt 20 000 kr före skatt, och han kände sig pressad.
– Jag upplevde en rätt stark pengastress. Jag klarade mig, men jag såg folk runt omkring mig köpa lägenheter och hus och insåg att jag själv inte hade råd med det.
I efterhand tänker han att en del av de som ägde finast bilar och störst hus kanske inte heller hade så mycket pengar, utan hade lånat till det mesta.
– Men då trodde man ju att de var rika och hade ”lyckats”.
Tokyo tänkte att han behövde hitta ytterligare en inkomst och började läsa på. Då hittade han aktier. I början tänkte han trada, men förstod snabbt att det var jättesvårt att tjäna pengar på det sättet.
– Sen hittade jag podden Prata pengar runt 2016 och insåg att det gällde att tänka långsiktigt. Jag plöjde vartenda avsnitt och där pratade de om Spiltanaktien och årsstämman och jag blev intresserad.
Han köpte en Spiltanaktie för att ha möjlighet att gå på årsstämman och började även gå på andra årsstämmor för att lära sig mer. Han ”nördade ner sig totalt” och skaffade två extrajobb med drivkraften att kunna investera mer. Att sköta tre jobb innebar att han till slut jobbade nästan dygnet runt. Till slut gick han in i väggen och blev sjukskriven i ett halvår.

– Jag är ändå glad att det hände, för då förstod jag att så här kan jag inte hålla på.
Det tog tre månader av sjukskrivning innan pengastressen började släppa. Han började fundera kring balans. Att man måste leva också, ta hand om sig själv.
– Du kan leva som du gör nu, men dra ner på lite onödiga utgifter och spara två tusen i månaden så blir det bra över tid. Du behöver inte spara tiotusentals kronor. Det tar tid att bygga upp pengar på börsen och det ska få ta tid.
Tokyo tror också att många nybörjare kan uppleva sociala medier som stressande. Han säger att finanstwitter är ett rätt hårt klimat för nybörjare, där folk som lyckats pricka någon aktie visar upp sina grafer och hur bra det går.
– Eller folk på Tiktok och Instagram som tjänar pengar på att marknadsföra sig som rika. Risken finns att folk tror att det går att göra snabba klipp och att det finns en massa genvägar. Om jag pratar med kompisar och säger att de kan få tio procent i årlig avkastning så tycker de inte att det är kul. De vill ha massa pengar, nu.
Tokyo har aldrig haft något specifikt mål med investerandet, mer än ekonomisk trygghet. Han ville också kunna köpa ett hus, men det sparade han till på sparkonto. Men han vill inte heller spara allt till 80-årsåldern utan kunna använda pengarna till det han verkligen vill.
– När jag fick en idé om att starta företag för ett år sen så kunde jag göra det. Jag tog ut ungefär fyrtio procent av portföljen och var så glad att jag hade den möjligheten. Man vet inte vad som händer i framtiden. Jag vill inte behöva få panik över en sjukskrivning eller något annat oförutsett. Det är hemskt när man läser att en så stor del av svenskarna inte klarar en oförutsedd utgift på 10 000 kr.
Den stora insikten efter sjukskrivningen handlar om just balans. Att det ska vara hållbart över tid.
– På börsen är det viktigt att kunna hålla ut länge. Om du jagar förhoppningsbolag, bränner dig och slutar så kommer du inte att hålla ut över tid.
Han ångrar inte resorna han gjorde i ungdomen, men tänker att en balans även där hade varit bra. Kanske spara något som hade underlättat övergången till ett mer stabilt vuxenliv. Sen påpekar han att man måste försöka motarbeta alla tendenser till att jämföra sig med andra, för det skapar bara stress och avundsjuka. Vi har alla olika förutsättningar.
– Vill du ha något en annan person har – fråga dig själv om du vill ha hela den personens liv? Vill du ha Warren Buffetts alla pengar om du även måste vara 91 år? De flesta skulle svara nej på den frågan.
Tokyos medskick till andra som vill börja spara är att du inte behöver ha en jättehög inkomst för att kunna sätta igång.
– Jag började med 500 kronor i månaden och så är det för de flesta. När man sen har högre lön får man försöka mota livsstilsinflationen i grind. I snitt har jag själv sparat runt 30 procent av lönen. Det handlar om balans och att kunna hålla ut över tid, avslutar han.