Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Kvinnor bättre börsplacerare än män


Akademiska studier visar att på lång sikt har kvinnors aktieplaceringar bättre avkastningar än mäns. Ett skäl till de kvinnliga framgångarna är att de har ett lägre antal transaktioner än män. För andra året i rad slog även kvinnornas aktieplaceringar männens på Stockholmsbörsen, även under en så pass kort tidshorisont som år 2024, visar siffror från Euroclear.

En studie från Finansinspektionen år 2023, kallad ”Skillnader mellan kvinnors och mäns beteende på börsen”, visar att kvinnor är underrepresenterade på börsen. ”Skillnaderna uppstår redan vid tre års ålder, vilket visar att vuxna oftare köper aktier till pojkar än till flickor. Vi ser även att män generellt har större aktieportföljer än kvinnor genom livet, även om kvinnor ökar sin aktieförmögenhet senare i livet”, skriver Finansinspektionen.

I en tidigare enkätundersökning, också den gjord av Finansinspektionen, uppgav män i större utsträckning än kvinnor att de var beredda att ta finansiella risker. Undersökningen visade också att kvinnor anser sig ha sämre ekonomisk förmåga än vad män upplever sig ha.

Det är ett både frustrerande och tråkigt faktum att kvinnor har sämre självförtroende vad gäller investeringar än män, samtidigt som de – särskilt på lång sikt – har bättre avkastning i sina portföljer. Kvinnor sparar dock lägre summor än män, kanske delvis på grund av just detta lägre självförtroende när det kommer till investeringar?


Så kvinnorna sparar mindre men får högre procentuell avkastning


En internstudie från Avanza visar att män i snitt sparar 3 450 kronor per månad medan kvinnor i snitt endast sparar 2 450 kronor per månad. En skillnad på hela 41% mellan män och kvinnor.

Så kvinnorna sparar mindre men får högre procentuell avkastning. Vad är det då som gör kvinnorna till börsens långsiktiga vinnare? Jo, kvinnor köper och behåller aktieri större utsträckning än män, som oftare har en tendens att köpa och sälja hela tiden. Det innebär att männen på lång sikt får lägre avkastning, eftersom varje transaktion faktiskt kostar en massa. Först är det en avgift till mäklaren (kallat courtage) och sedan en kostnad för skillnaden mellan köp- och säljkurs på en aktie (kallad spreadkostnad). Till detta kommer ibland också en skattekostnad för varje byte.

Om man varje år byter ut alla sina innehav kan transaktionskostnaderna uppgå till 1 % av sparkapitalet per år. Med en sparhorisont på 30 år innebär det faktiskt att man får 25 % lägre slutresultat än om man bara köpt och behållit aktierna över hela tidsperioden.


Men finansindustrin kommer alltid att uppmuntra till transaktioner. Tänk på att industrin tjänar pengar på just dessa transaktioner. Man kan till och med säga att transaktioner är finansvärldens modersmjölk.

Sen går denna passivitet när det gäller just investeringar emot hela det mänskliga psyket. Normalt sett belönas vi ju för aktivitet. När det gäller exempelvis arbete eller idrott är det naturligtvis aktivitet och inte passivitet som belönas. Det kan vara svårt, rent mentalt, att bara köpa och behålla aktier. Men faktum är att när det gäller just börsplaceringar är det ofta inaktivitet som belönas och kvinnor verkar i större utsträckning ha den mentala styrkan som krävs för att bara köpa och sedan behålla sina aktier under långa perioder.


Men det handlar inte bara om färre transaktioner. Ett annat till skäl att kvinnor har bättre avkastningarän män,är att de i större utsträckning köper stabila säkra bolag. De väljer bolag som de känner till och där de begriper själva affärsidén. Kvinnor verkar också lägga mer tid på att analysera bolagen de köper aktier i och inte bara lita blint på vad någon skriver i ett forum eller på sociala medier. Dessutom väljer de ofta bolag som de har en personlig relation till och som de anser har god etik och moral. Män satsar oftare på förväntansbolag med fantastiska nya innovationer som skall förändra världen. Det visar sig tyvärr ofta att det tar minst dubbelt så lång tid och kostar dubbelt så mycket pengar att förverkliga de spännande produktplanerna. Därför tenderar dessa bolag ofta att bli dåliga placeringar för aktieägarna. Om kvinnornas stabila bolag ökar i värde med 15 procent varje år, innebär det faktiskt att de har dubbelt så mycket pengar efter fem år. Det låter väl inte så tråkigt, eller hur?


Warren Buffett, en av världens absolut främsta aktieplacerare, är känd för att vara extremt långsiktig i sina investeringar och han har sagt att den bästa placeringshorisonten för aktier är för alltid. På det sättet minimerar han alla transaktionskostnader och har en portfölj som han känner till väl. Warren Buffett köper heller aldrig några förväntansbolag utan alla bolag han tar in i portföljen har en lång historik av stabila vinster. Faktum är att Warren Buffett faktiskt säger att man inte skall lägga någon vikt vid framtida prognoser utan bara titta på ett bolags historiska siffror.

Gör därför som kvinnor och Warren Buffett! Köp och behåll stabila bolag som du känner till så fixar världens åttonde underverk, ränta-på-ränta, den långsiktiga avkastningen. 10 000 kr med tio procent årlig avkastning blir faktiskt 175 000 kronor om 30 år. Detta beror på att du tack vare ränta-på-ränta får avkastning även på den tidigare avkastningen. Ränta-på-ränta är fenomenet som ger dig de riktigt stora värdeökningarna, med en lång placeringshorisont.

Låt dig dock gärna inspireras av männens högre faktiska sparande. För det allra bästa sparandet är ju det som blir av. Och är du kvinna, försök skaffa dig lite av männens självförtroende när det gäller investerande. Som vanligt finns det saker vi kan lära av varandra.