Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Max blev börsmiljonär som 22-åring


När Max Larsson var 14 år bestämde han sig. Han skulle bli börsmiljonär! Redan som 22-åring nådde Max sitt mål. Detta trots att han förlorade halva kapitalet i samband med pandemin och att han inte tror på supersparande.

– Jag ser till att unna mig själv – det ger mig motivation att jobba hårdare och spara ännu mer, säger han.

Max Larsson har alltid varit en nyfiken person som analyserat allt. Redan som liten funderade han över varför det kostade pengar att handla i matbutiken, varför kunde de inte vara snälla och ge maten till de som handlade?

Max Larsson var ett nyfiket barn, som funderade över varför man var tvungen att betala för maten i butiken?

Dock har ingen i hans familj varit direkt entreprenöriell, så han vet inte riktigt var hans eget intresse för företagande kommer ifrån.

– Men kombinationen av denna fascination och att jag ifrågasatte allt i min omgivning gjorde att jag började försöka förstå mig på hur ett företag fungerade. Och jag blev besatt!


Pappa var inte imponerad. Enda sättet att tjäna riktiga pengar var att jobba statligt.

– Max Larsson

Max fick en mängd olika affärsidéer, allt från klädföretag till online-casino, men även Saas och kioskverksamhet.

– När jag var 14 år fick jag upp ögonen för aktier och ville börja investera så fort som möjligt. Men när man är 14 år får man inte handla själv, så jag fick övertala min mamma – som inte kunde något om aktier – att öppna ett aktiekonto så jag kunde börja handla i hennes namn.

Max 14 år och nybliven aktienörd, Överhogdal, 2015.

Pappan var inte imponerad. Han insisterade på att enda sättet att tjäna riktiga pengar var att jobba statligt. Men Max hade bestämt sig. Han ville bli miljonär.

– Jag var helt hooked! Jag läste på, lyssnade på podcasts och tjatade på mamma att logga in med sitt BankID. Jag investerade nästan hela mitt barnbidrag och lönen från mitt helgjobb. När jag fyllde 18 år fick jag äntligen börja handla i mitt eget namn.  

Första året som investerare i eget namn gick väldigt bra, han tyckte att han lärt sig en hel del under sina första fyra år och kände sig nästan som ett proffs. Men Covidpandemin överraskade hela världen och han upplevde att det var svårt att navigera.

– Mina första framgångsrika år hade gjort mig för girig och jag hade tagit för mycket risk. På bara några månader var halva mitt sparande borta. Pappa lugnande mig och sade att ”Det är en del av livet”. I dag kan jag se hur rätt han hade.


Efter gymnasiet var det dags för lumpen och de 14 kronorna i timlön gick direkt till aktier. Eftersom han under militärtjänstgöringen inte hade samma möjlighet att aktivt köpa och sälja fick han ändra sin strategi.

– Jag blev tvungen att enbart köpa kvalitetsaktier då jag kunde vara ute i skogen i veckor i sträck. Och mitt år i militären blev mitt bästa år någonsin! Jag sparade regelbundet, med lägre risk och tänkte långsiktigt.

Högvakt vid Stockholms slott, 2020. Lumpenlönen gick självklart raka vägen in på börsen.

Efter lumpen väntade studier på KTH och Max såg till att skaffa ett extrajobb direkt. Han sparade sedan hela sin inkomst från CSN – både bidrag och lån – samt en del av extrainkomsten.

– Sedan jag började plugga har jag alltid investerat minst halva min månadsinkomst, berättar Max.

Max testade också att leva som supersparare. Han slutade med smör på mackorna och bytte sedan mackorna till havregrynsgröt. Han sade upp gymkortet och slutade att hänga med på fester – för att spara på dryckeskostnaderna.

– När jag försökte leva så ekonomiskt jag bara kunde, gjorde det att jag slutade fokusera på vad som är viktigt i livet. Det påverkade både min fysiska och psykiska hälsa.  Jag insåg att detta inte var långsiktigt hållbart och att jag behövde hitta ett annat sätt att bibehålla mitt höga månadssparande.

Lösningen blev att jobba mer. Max hade både ett deltidsjobb som analytiker på ett finansbolag och undervisade dessutom i matematik några dagar i veckan på KTH.

Max skaffade ytterligare ett extrajobb – som matematiklärare på KTH.

– Att öka inkomsten var ett mycket bättre alternativ! Jag hade roligare om dagarna, höll min hjärna sysselsatt och lärde mig samtidigt mer. Jag hittade min balans. Jag ökade inkomsten samtidigt som jag kunde unna mig att ha roligt! 

Max tror ändå att supersparande kan funka för vissa. Men han tror också att ett ”superspararideal” kan göra att många unga får svårt att komma igång med sitt sparande.

– Man får kompromissa för mycket med andra saker man uppskattar i livet. Jag tror det är bättre att i stället börja försiktigt. Gör en budget inför varje månad och ifrågasätt dina utgifter. Bidrar de till lycka och välmående? Mitt bästa tips för ett hållbart sparande är att tänka i alternativa kostnader. Men se till att unna dig av det goda i livet.

Personligen finner Max lycka i att ha en filmkväll med min sambo och beställa hämtmat, även om det är en extra hundralapp i alternativkostnad, jämfört med att laga mat hemma. Han tycker också att det är värt att lägga pengar på resor tillsammans med sambon, även om alternativkostnaden kan vara flera tusen kronor jämfört med att stanna hemma.

– Men jag finner ingen lycka i en islatte från Espresso house, vilket är 50 kronor i alternativkostnad, jämfört med att dricka gratis kaffe på jobbet.

Resor med flickvännen Anna är något Max gärna prioriterar.

Tydliga mål är något Max tycker är värdefullt. Kanske vill du kunna starta eget företag eller investera i en fastighet.

– Mitt mål var att bli miljonär som 25-åring och då ha ett startkapital till en fastighet. Plötsligt blev det väldigt tydligt vad jag behövde göra för att uppnå målet. Varje gång jag handlar något tänker jag hur mycket fastighet jag hade fått för priset. En hämtpizza för 120 kr motsvarar till exempel en fastighet för 800kr (med femton procent kontantinsats).


Efter åtta år på börsen blev Max börsmiljonär – redan som 22-åring! Målet han satte som 14-åring blev verklighet.

– Men att jag är börsmiljonär påverkar inte mitt vardagsliv. Jag utvärderar fortfarande om något jag köper faktiskt är värt priset. Och jag sparar fortfarande halva min inkomst. 

Men vad sade då din pappa när du nådde miljonen?

– Även om mina föräldrar kanske inte fullt ut förstår mitt intresse för ekonomi och aktier är de väldigt stolta och glada för att jag nådde mitt mål.

Vad var svårast under resan mot miljonen?

– Att komma igång och ställa om tänket. Allt detta med alternativkostnad var ju nytt. Men det blev enkelt så fort jag började identifiera mig själv som en sparare. Det gör ju att ett ekonomiskt beteende känns väldigt självklart.

Det enklaste har varit själva månadssparandet, tycker Max.

– Dopamin är visserligen samma kemikalie även om det är kortsiktigt eller långsiktigt, men jag tror att det långsiktiga dopaminet du får av att över tid bygga upp en trygghet håller mycket längre. Jag tycker att det har varit väldigt roligt att exempelvis slå rekord med månadssparandet, säger Max.


Max tycker dock att du ska skippa extremsnålandet för att exempelvis bli finansiellt oberoende runt 35.

– Det känns inte så kul. Att jag ser till att också unna mig själv har gett mig mer energi och motivation att jobba hårdare och spara mer!