Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


”Stanna upp och fundera – vad är viktigt för mig?”


Vår livsstil är det mest ohållbara i dagens samhälle. Det anser Denice Fallsdalen, som står bakom populära kontot Plånbokssmart på Instagram. Denice tror att vi behöver ett samhälle med långsammare tempo, där vi jobbar och stressar mindre, har tid att lyssna på oss själva, ta hand om våra resurser och använda våra pengar till kloka investeringar.

Hur hänger sparande, resursanvändning, hållbarhet och miljö ihop för dig?

– Plånbokssmart handlar om att hitta en balans mellan plånboken, planeten och personlig hållbarhet. Att prioritera, välja och att sträva efter de val som ger mest livskvalitet. Det handlar om en lagom livsstil, att orka i längden, inte att bli rikast eller bäst. Jag vill leva här och nu, men också i framtiden och för det måste jag ta beslut som är inom planetens gränser. Mycket av det som är bra för plånboken är också bra för planeten och den personliga hållbarheten. Jag tänker på att handla mindre, gör medvetna köp med mycket second hand och återbruk. Jag försöker också att odla, lappa och laga samt ta tillvara. Det handlar om att vara ekonomisk men inte snål, vilket för mig innebär att vi väljer bort saker som inte ger livskvalitet. I stället prioriterar vi det som ger oss livskvalitet. Till exempel tar jag alltid med matlåda, men om jag någon gång äter ute på lunchen så är det för att jag valt det, för att jag prioriterar sällskapet och ser det som livskvalitet, inte för att jag struntat i eller glömt matlådan.


Det handlar om att vara ekonomisk men inte snål – jag väljer bort det som inte ger livskvalitet

– Denice Fallsdalen

Denice valde att omskola sig till sjuksköterska.

Vilken är den enklaste åtgärden, som både är bra plånboken och för planeten?

– Prioritera. Vi lever i en tid där vi blir matade med att vi kan få och därmed också behöver allt. Det stämmer inte. Alla kan inte få allt och alla behöver inte allt. I stället för att jaga allt (och också riskera stress och psykisk ohälsa), så tror jag att det bästa vi kan göra är att stanna upp och fundera över ”vad behöver jag?”. ”Vad är viktigt för mig?” Du kanske inte alls behöver en ny bil, större hus, nya prylar eller de senaste klädesplaggen, i stället kanske du vill lägga dina pengar, din tid och dina resurser på något annat. Kanske bara vara, jobba mindre, ha tid att göra saker själv eller kanske ha råd att välja bättre kvalitet på det du prioriterar, i stället för kortsiktigt slit och släng.

Vad ser du som det mest ohållbara i dagens samhälle?

– Vår livsstil. Vår ständiga strävan efter mer, framåt och ökade krav har skapat en livsstil där många människor är stressade och mår dåligt, lägger pengar på saker som inte ger de livskvalitet samtidigt som vi utnyttjar planetens resurser till bristningsgränsen. Jag tror att vi behöver ett samhälle med långsammare tempo, där vi jobbar och stressar mindre, har tid att lyssna på oss själva, ta hand om våra resurser och använda våra pengar till kloka investeringar.


Vad blir du irriterad när du ser människor göra?

– Jag lägger inte min tid och energi på att bli irriterad på människor. Jag försöker hitta positiva aspekter och peppa de valen. Däremot kan jag bli frustrerad över hur långsamt omställningen går. Vi har en klimatkris. Vi är ett av de mest skuldsatta länderna i Europa. Antal personer som är sjukskrivna på grund av stressrelaterade symtom ökar dramatiskt. Hur kan vi inte se att det samhälle vi skapat är ohållbart?

Hur ser du på börsen och börssparande?

– Jag har alltid sparat på börsen, både i fonder och i aktier. Jag tycker att det är viktigt att ha en del av sitt sparande där, då det på sikt har bäst möjlighet att ge god avkastning. Däremot tycker jag att det är väldigt svårt att hitta hållbara bolag, framförallt då hållbarhetsbegreppet är så väldigt brett. Det är få företag eller fonder som checkar i alla boxar. Det är svårt att hitta en bra placering utan att behöva tumma på mina krav. Så jag har blivit lite mer restriktiv till börsen senaste åren och vi har flyttat en del av våra pengar i börsen till att investera mer i oss själva, bland annat genom amortering på lån och utbildning.

Har du något mål med ditt börssparande?

– Ja, ett långsiktigt sparande i både fonder och aktier. Jag har inget speciellt mål med de pengarna, utan tanken är de ska vara en del av min ekonomiska trygghet när jag blir äldre.

Vilket beslut har varit mest Plånbokssmart för dig, i ditt liv?

– Att lyssna på mig själv. Att ta beslut som är bäst för mig, inte enligt någon ”norm” eller vad alla andra tycker. Oavsett om det gäller små inköp, beslut om flytt eller att omskola mig, så är de besluten baserade på mig och vad som är bäst för mig och min familjs livsstil, inte någon annans. Och det känns plånbokssmart för mig.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderat för dig