Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Vad händer efter miljonen?


Susanne, 51, blev börsmiljonär i början av 2025. Hon började då fundera på ”vad händer efter miljonen?”. Hon har landat i att för hennes del kanske det räcker med sparande nu – hon vill hellre börja ta ut lite pengar då och då, för att kunna göra något kul.

– Jag har kanske fem år av aktivt föräldraskap kvar och jag vill hellre resa med mina barn här och nu, än att fortsätta spara ihop ännu mer pengar, säger hon.

Susanne är en av alla dem som blivit börsmiljonärer efter att ha läst Per H Börjessons böcker. Hon hade redan sparat ihop ungefär 200 000 kronor när hon läste ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” år 2017. Men boken gav henne en tydligare riktning för sparandet och hon började – precis som boken förespråkar – att sätta av 10 procent av sin inkomst varje månad – och ännu mer om det fanns lite extra vissa månader. I februari 2025 nådde hon miljonen.

– Det kändes helt fantastiskt. Jag hade satt in 500 000 kronor och ”vunnit” 500 000 kronor genom värdeökningar, säger Susanne.


Jag hade satt in 500 000 kronor och ”vunnit”
500 000 kronor

– Susanne

Susanne berättar att hon alltid varit duktig på att fokusera på det som är viktigt på riktigt i livet.

– Jag har alltid jobbat deltid och när jag fick flera barn på kort tid jobbade jag endast som föreläsare.

Hennes årslön när hon jobbat har varierat mellan ungefär 400 000 och 600 000 kronor före skatt. Av detta har hon sparat 10 procent.

Men efter att ha hunnit bli 51 och nått miljonen känner hon att hon inte vill spara så mycket mer.

– Jag vill kunna resa och unna mig i nuet också, säger Susanne.

Susanne har haft ett väldigt enkelt och automatiserat sparande. Hälften via autogiro till en bred indexfond varje månad och den andra hälften i investmentbolag, som hon loggar in och köper två gånger per år.


Just att logga in så sällan som möjligt tror hon är väldigt viktigt.

– Om det går bra och jag är inne och tittar känns allt så härligt. Men det blir lika tråkigt när det går dåligt. Dessa känslor påverkar oss psykologiskt och kan få oss att göra dumma saker, helt enkelt.

Susanne är själv förvånad över att det gick så pass fort att nå miljonen.

– Samtidigt vet jag ju att kraschen kan vara nära och att allt kan rasa med 50 procent. Jag tillhör nästan dem som blir förvånade om det går upp.

I samband med att Susanne nådde miljonen började hon fundera kring vad hon skulle göra nu. Fortsätta spara? Ta ut allt – eller lite grann? Hon är 51 år och planerar att jobba fram till 70.


Hon insåg att om hon skulle sälja allt nu så skulle hon behöva träffa rätt två gånger. Både rätt tidpunkt för sälj och sen rätt tidpunkt för köp.

– Jag insåg att jag vill ha pengar till två saker. Dels för att dryga ut min framtida pension, men också för att kunna ta ut 10 000 kronor lite då och då för att göra något kul.

Susanne känner att hon egentligen inte vill spara något mer alls just nu, utan i större utsträckning njuta av lite extra resor och liknande.

– Samtidigt har vi en sån extrem situation just nu – det känns som rea. Så kanske blir det så att jag sparar året ut och sen avvecklar sparandet, funderar Susanne.

Hon anser att det är sorgligt om människor aldrig vågar leva upp sina sparpengar.

Självklart är den självklara invändningen då ”men barnen då?”. Men jag inser att jag har kanske fem år av aktivt föräldraskap kvar. Jag vill hellre resa med dem här och nu än att se till att de får med sig ett visst antal kronor när de flyttar hemifrån. Jag vill också lära dem hur man sparar, de ska kunna den här grejen med att investera 10 procent av inkomsten, säger Susanne.


Fotnot: Är du i en liknande situation som Susanne – att du har sparat ihop ett större kapital och funderar nu på hur du ska göra? Ett medskick kan vara att titta närmare på Trinity-studien, som visar att man i de allra flesta fall kan ta ut fyra procent av kapitalet årligen – utan att pengarna någonsin tar slut.