Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


”Våga använd ditt kapital”


Anders Andersson har skrivit och utbildat om pengar i ett halvt sekel. Han säger att det är grundläggande att skaffa sig koll på sin ekonomi, men uppmuntrar också till att faktiskt våga använda det kapital man skrapat ihop.

Han brinner för entreprenörskap och vill gärna uppmuntra småföretagande.
– Men vill du bara jobba kontorstider och vara ledig på helgerna så passar nog en anställning bättre.

Anders Andersson, som nu är 78 år, är en av våra mest folkkära ekonomiska rådgivare. Sina råd har han gett i Expressen, Privata Affärer, Driva Eget och i radio och tv. Hans intresse för pengar och affärer grundlades i lanthandeln i Blekinge där han växte upp.

Han har även skrivit boken ”Mitt liv med dina pengar”, som sammanfattar både hans liv och hans bästa råd efter 50 år i läsarnas tjänst.

Han anser att det finns två grundläggande, generella privatekonomiska råd, men att de skiljer sig åt eftersom det finns två väldigt olika grupper av människor.

– För dem som inte har så mycket pengar är rådet att skaffa sig koll på sin ekonomi. Ta reda på vart dina pengar går och använd sunt förnuft. Se till att handla förståndigt och slösa inte bort allt du har.

Det andra rådet vänder sig till den grupp människor som redan har gott om pengar.

– Håll inte bara på att gneta och spara. Använd pengarna och gör något av dem. Tänk på dig själv och inte bara på dina arvingar.


Det finns två grundläggande privatekonomiska råd – men de skiljer sig åt eftersom det finns två väldigt olika grupper av människor

– Anders Andersson

Anders Andersson har ett stort intresse för naturfotografi. Här på Sydgeorgien nära Antarktis i söder fotograferade han kungspingviner.

Vad är du mest orolig för när det gäller svenskarnas privatekonomi i dag?

– Många har inte tillräckliga kunskaper. När räntan var väldigt låg köpte många unga bostäder utan att fundera över räntesatser. Alla förstod nog inte alltid vad de nya kostnaderna kunde bli med en högre ränta.

Anders påpekar att inte ens en räntesats på fyra, fem procent är egentligen att betrakta som särskilt hög, historiskt sett. Hans råd är glasklart:

– Tänk och titta på räntesatsen mycket mer än nuvarande månadskostnad.


Anders startade småföretagartidningen Driva Eget.

År 2008 startade Anders småföretagartidningen Driva Eget. Tidningen såldes efter några år men det är tydligt att han fortfarande brinner för småföretagarfrågorna.

– Sverige behöver bli mycket bättre på att uppmuntra småföretagare och minska allt krångel.

Däremot är det inte självklart att alla ska börja starta egna bolag, även om Anders gärna vill uppmuntra till ett ökat företagande. Han tycker att man behöver rannsaka sig själv.

– Passar jag som entreprenör? Är jag beredd att jobba hårt, har jag kluriga idéer, är jag utåtriktad och har eller är beredd att skaffa mig ett nätverk?

Andra, menar Anders, är kanske mer lämpliga som anställda. Det gäller särskilt om man vill ha mycket fritid eller bara jobba på bestämda tider. Kanske är man inte heller så utåtriktad eller skulle tycka att det var plågsamt att ha ansvar över att faktiskt tjäna ihop alla pengarna.

De som känner sig manade att starta eget bör sätta igång företaget medan de fortfarande har en anställning, tycker Anders.

– Du minskar risken. Alla företagare får vara beredda att inte träffa helt rätt i början. Kanske kan du göra misstagen medan du fortfarande är anställd och har en trygg inkomst?

Anders var i många år chefredaktör för Privata Affärer. Här är ett av omslagen från den tiden.

För misstag gör man. Anders berättar om när han som dåvarande chefredaktör för Privata Affärer startade upp Placeringsguiden. Det gick väldigt bra och han ”blev lite kaxig”.

– Så cheferna tyckte att jag skulle starta en tidning till, om ekonomi för unga. Vi hade för stor budget, satte fel målgrupp och hade inte prövat marknaden tillräckligt. Den nya tidningen fick läggas ner, med stora förluster.  

Anders är bekymrad över att många unga inte verkar kunna enkel, grundläggande ekonomi. Han känner en besvikelse över skolan och anser att ämnet borde vara en självklar del av läroplanen.

– Det är viktigare att kunna grundläggande privatekonomi än att läsa om antiken, anser jag. Vi har också vissa kända personer som stoltserar med att de skiter i privatekonomi och säger att ”det är inte så viktigt med pengar”. Ingen känd person skulle komma undan med att säga att de skiter i klimatet.

Ett av Anders standardråd är att den som har råd ska använda pengarna till något roligt, och att man ska vara så aktiv som man orkar. Det har han alltid själv tillämpat. Så när han blev pensionär för tio år sedan tog han upp sitt tonårsintresse för fotografering:

– Jag köpte proffsutrustning, åkte ut i världen och blev mer och mer fascinerad. Till slut kunde jag inte låta bli att också tjäna lite pengar på min stora hobby, säger han.

Anders Andersson med två av de fototavlor som han haft med på sina senaste utställningar och också säljer på sin hemsida.

Så de senaste åren har han haft flera fotoutställningar med fototavlor både på svenska fåglar  och vilda djur i Afrika, Arktis och andra delar av världen. Bilderna har också använt i en bok om Svalbards isbjörnar och i två barnböcker om rävar och lejon.

Ett av Anders första fotoäventyr gick till Svalbard där han kom nära både isbjörnar och valrossar.

Han har följt sina egna råd om att få pengarna att växa på ett smart sätt. Dessutom har han gjort en del bra affärer genom att sälja tidningar som han drivit upp och göra böcker och dataprogram om skatt. Det har lett fram till detta råd som han också själv följer:

– Jag tycker att man ska dela med sig till andra om man liksom jag har allt som man själv och familjen behöver.

Så han har engagerat sig i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand, som hjälper kvinnor i Indien och Afrika att komma ur fattigdomen genom att starta små familjeföretag. Nu har han också tillsammans med sin  fru Margareta startat en stiftelse för att ge pengar till välgörenhet, under detta första år med hjälp i Ukraina.

Pengar och privatekonomi varvas med naturfotografi i Anders Anderssons författarskap.

Anders bästa råd för dig som vill komma igång med att investera på börsen:

  • Gå inte in med en större summa vid ett enda tillfälle – sprid ut köpen
  • Är du intresserad av aktier kan du ha den svenska delen av portföljen i aktier, men de flesta gör nog klokt i att ha den utländska delen i fonder
  • En grundportfölj kan vara några stora svenska bolag, samt investmentbolag och några aktiefonder med utländska innehav
  • Mindre aktier är svårare – överväg att köpa en småbolagsfond i stället för enskilda småbolag
  • Det är nästan omöjligt att förutse vilken som kommer att bli den bästa aktien. Se därför till att ha flera olika aktier och fonder – lägg inte alla ägg i samma korg.
  • Ha is i magen, hoppa inte in och ur marknaden. Långsiktigt sparande anser jag alltid ska ligga i aktier eller aktiefonder, men man kan ha en större eller mindre andel investerat i marknaden beroende på vad man tror om nuläget, exempelvis 90/10 eller 60/40 (aktier/räntor).
  • Månadssparande håller i alla lägen och sprider risken. Spara några hundralappar varje månad till barn eller barnbarn!

Fyra viktigaste punkterna för att lyckas som småföretagare, enligt Anders:

  • Lär dig av dina misstag
  • Envishet
  • Bygga och utnyttja nätverk
  • Flexibilitet – att kunna modifiera sin affärsidé och målgrupp
Kungspingviner – en bild Anders brukar använda när han talar om ledarskap. Foto: Anders Andersson.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderat för dig