Foto: Daniela Spiroska
Foto: Daniela Spiroska

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


”Mamma fick panik när jag berättade att jag hade en miljon”


Andra Farhad är finansprofilen från Fittja, tjejen som i åttan ville rädda föräldrarnas restaurang, googlade ”hur blir man rik” och upptäckte börsen. Hon förfalskade föräldrarnas namnteckningar för att som minderårig kunna öppna ett VP-konto och köpa sina första aktier.

– Jag vågade inte berätta för mina föräldrar om mina investeringar – på sex år. Mamma fick panik när jag berättade och undrade hur jag kunde ha en miljon kronor på kontot, berättar Andra Farhad.

Andra Farhads föräldrar har alltid varit entreprenörer, även om de i perioder också haft olika anställningar. De har också alltid sett till att spara pengar, på sparkonto. Men ingen i Andras närhet hade något intresse för eller kunskap om börsen. Så när föräldrarnas restaurang först brann ner, därefter gick i konkurs och fjortonåriga Andra desperat googlade ”hur blir man rik” och började läsa om börsen, så var det helt ny mark. Men Andra övertalade en kusin att följa med till banken – och förfalskade föräldrarnas namnteckningar, för att som minderårig kunna öppna ett VP-konto – och satte i gång.


Mina föräldrar klappade mig på axeln och sade ”vi ska inte ta ditt CSN-bidrag”

– Andra Farhad

Foto: Daniela Spiroska
Foto: Daniela Spiroska

Hon gjorde alla nybörjarfel. Först satsade hon hela kapitalet på en enda aktie. Den såldes med 30 procent i vinst. Sen köpte Andra ett gäng svajiga småbolag för hela summan – och förlorade 98 procent.

– Men jag hade upptäckt börsen och på en utbildning med Unga Aktiesparare fick jag höra att den bästa tiden för sparande är medan man fortfarande bor hemma. Så jag skaffade mig tre jobb, gick knappt i skolan och sparade allt jag kunde, berättar Andra Farhad.


Att nå första miljonen tog sex år och det var främst tack vare idogt sparande, inte att hon lyckades pricka några specifika aktieraketer. Det som var allra svårast under resan mot första miljonen var tålamodet.

– Jag behövde verkligen jobba med mitt tålamod. Man vill ju alltid ha allt, så mycket som möjligt, direkt. Men det tar tid, säger Andra Farhad.


Däremot vågade hon inte berätta hemma om sina börsinvesteringar. Sex år hann gå innan hon väl berättade och vid det laget var hon redan miljonär. Andra var rädd för att bli dömd och skämdes. Ingen annan i hennes familj eller vänskapskrets höll ju på med börsen.

– De enda som visste något var mina simlärarkollegor. Vi fick inte använda mobil eller dator på jobbet, men vi hade pappers-DN och jag plöjde ekonomisidorna och aktiekurserna, så mina kollegor förstod snabbt att jag var intresserad.


En kväll, när föräldrarna bestämt sig för att starta nytt företag, började de prata om att låna pengar av släktingar. Då kände Andra att det var dags att lägga korten på bordet.

– Jag berättade att jag hade pengar, de behövde inte låna av andra. Men de klappade mig mest på axeln och sade att ”vi ska inte ta ditt CSN-bidrag”. Då tog jag fram datorn och visade mitt konto. Mamma fick panik när hon såg summan och undrade vad jag hade gjort. Hur hade jag fått så mycket pengar?

Det blev en lång kväll, när Andra berättade om hur hon skolkat från skolan och sprungit mellan tre jobb i stället. Hur hon sparat enträget och gått på utbildningar hos Unga Aktiesparare.

Ett av Andra Farhads jobb var som simlärare.

Andra Farhad vet att hon är ovanlig. Kunskap ärvs ofta och många får kunskap och intresse för ekonomi och investeringar hemifrån.

– Finansbranschen har ett stort ansvar när det gäller att sluta göra allt så komplicerat. Vi måste sänka trösklarna och sluta prata ett exkluderande och avskräckande fackspråk. Folk i min närhet säger fortfarande att ekonomi känns svårt och komplicerat. Vi behöver bryta ner det här och prata ekonomi på vanlig svenska.

Hon vill se förändringar i läroplanen och att alla elever i Sverige ska få en bättre grund när det gäller kunskap om sparande och investeringar. Därför sade hon nej när förlaget bad henne att skriva sin första bok ”Haja börsen” tillsammans med en journalist på Dagens Industri.

– Jag valde i stället en nöjesjournalist på Aftonbladet. En som absolut inte skulle skriva på ett komplicerat sätt för att framstå som mer kompetent, utan någon som skulle kunna förklara på ett enkelt sätt. Ekonomi for dummies, för det är vad som behövs.


Basal koll på pensionen, hur det ser ut med ens tjänstepension och hur man sparar i breda fonder, det är sånt som Andra Farhad anser att vi alla behöver ha koll på.

– Sen kommer inte unga kvinnor identifiera sig med Anders, 70 år, som står på scen och pratar om aktier. Man måste känna att detta berör en själv.

Andra Farhad upplever att det länge varit lite fult och tabubelagt att prata pengar i Sverige, även om det blivit bättre.

– Om man då inte får lära sig detta i skolan riskerar man att aldrig få kunskapen. Därför har vi alla ett ansvar att lyfta ämnet runt middagsbordet. Vi måste våga prata om ekonomi med människor runt omkring oss.


Förändring. Att skapa förändring både på individ- och samhällsnivå. Det är Andra Farhads främsta drivkraft i dag. Hon vill medverka till att människor får upp ögonen för börsen ännu tidigare än hon själv fick.

– Vi blir allt äldre och kommer nog inte att ha samma ekonomiska samhällsskydd i framtiden. Det privata sparandet kommer att bli allt viktigare, tror jag. Men det är samtidigt svårare för barn som växer upp i ett kontantlöst samhälle att greppa pengar och dess värde.

Även Andra Farhad känner av de ökade boendekostnaderna och hon har fått dra ner på sitt sparande.

– Men jag ser till att alltid spara några hundralappar åtminstone. Jag vill inte tappa sparbeteendet. Jag har inget specifikt mål, mer än att jag vill ha en ekonomiskt trygg framtid.


Andra beskriver ekonomin i barndomshemmet som ”roulette”. Ibland räckte pengarna hela månaden, ibland tog de slut efter halva. Den otryggheten födde en stark drivkraft om att själv få en trygg ekonomi i framtiden och en insikt om att hon behövde göra saker på ett annat sätt. År 2019 var hon tacksam för denna drivkraft och sitt sparkapital. Andra var nämligen med om en allvarlig olycka med elsparkcykel, låg länge på sjukhus och var sjukskriven i ett halvår. Sen kom pandemin och i princip alla föreläsningar ställdes in.  

– Jag är tacksam att jag kunde fokusera på att bli frisk. Tänk om jag dessutom hade haft pengastress där på sjukhuset? Jag vill kunna ha råd att bli sjuk, ha råd med en pandemi. Jag vill kunna känna mig trygg. Och jag vill att många fler ska få uppleva den känslan av trygghet. Det är mitt mål.


Andra Farhads tre bästa spartips:

 1. Börja. Många skjuter på det, men se till att bara komma igång.
 2. Gör det inte så komplicerat. Börja med fonder, de är underskattade.
 3. Månadsspara. Varje månad. Tråkigt men bra!

Kommentarer


 1. Profilbild för Solveig Stenfeldt
  Solveig Stenfeldt

  Hej Farah

  Det där så lustfyllt och härligt att läsa om dig och din resa som du har gjort. Har läst om dig tidigare.
  När du hade dina seinarier var jag inbokad för att lyssna och se dig i verkligheten. Men så kom Covid och ställde till det
  Hoppas du återkommer. Betalar gärna inträde för att höra dig.

  Lycka till
  Solveig


Rekommenderat för dig