Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se

Helena Svensson
Skribent
helena@sparklubben.se


Sparo äter för 700 kr per månad


Micke Larsson, mer känd som Sparo, har bloggat i många år. Han har en trogen läsarskara som uppskattar hans vassa penna.
– Jag är tredje generationens snåljåp och lever efter devisen att pengar alltid är bra att ha. Många kallar mig extrem. Själv tycker jag det är mer extremt att leva helt utan buffert, vilket många faktiskt gör.

Micke Larsson är född i början av 70-talet och säger att han alltid varit sparsam, han är född sådan – tredje generationens snåljåp.

– När jag var liten fick jag lördagsgodis av mina föräldrar. De bestämde sig dock för att börja ge mig veckopeng i stället, så att jag fick köpa mitt lördagsgodis själv. Det var sista gången jag åt lördagsgodis. Självklart sparade jag pengarna i stället, skrattar Micke.


Pengar har ett eget värde i sig – eftersom de går att använda till vad som helst

– Micke ”Sparo” Larsson

Föräldrarna insåg att sonen fått ekonomiskt förstånd, så när de sålde villan och flyttade till hyresrätt gav de Micke, då 15 år, en del av förtjänsten. 

– Jag gick raka vägen till banken och började investera i aktier. Mina föräldrar gjorde detsamma, men jag var den som blev mest intresserad, berättar Micke.


Micke Larsson började som sagt med aktier. I dag kör han nästan enbart fonder. Förändringen skedde gradvis men IT-kraschen år 2000 spelade säkerligen in.

– Jag satt med aktier i Framfab och följde med hela vägen ner, i förhoppning om en vändning. När jag väl insåg att det var för sent var det nästan ingen idé att sälja längre, så jag behöll dem som lottsedlar. Detta har nog gjort mig lite skotträdd och fonder känns tryggare ur ett riskperspektiv. Jag har inte heller tiden och intresset på samma sätt och då tycker jag att det är bättre att betala någon som får jobba heltid med att sköta förvaltningen.


Micke tycker att han måste känna ett större engagemang för att köpa enskilda aktier. Han berättar att han ett år hade fler än 1000 avslut.

– Då blir det gärna lite mer bingo också och ibland hamnade jag helt fel. När man fått ett par såna smällar känns det inte lika kul längre. Det är också naturligt att man har mindre pengar i början så det är bättre att göra sina misstag då. När man investerat i tre decennier vill man inte gå på den typen av nitar längre.

Många sätter specifika sparmål och motiverar sig själva på det sättet. Micke har aldrig behövt den typen av mål, sparandet går av bara farten ändå.

– Jag tycker att pengar har ett eget värde i sig. De är alltid bra att ha, eftersom de går att använda till vad som helst. Ett ökat sparkapital ökar ens oberoende. Jag köper det jag vill ha, när jag vill ha det. Det dyker alltid upp saker längs vägen här i livet. Men det förändrar inte mitt sparande. Jag blir inte mer konsumtionsbenägen för att jag har mer på kontot.  


Att spara först och konsumera sen är självklart för Sparo och för honom gäller det även bostadsköp. Han förtydligar att han vet att han som barnlös singel har andra förutsättningar än exempelvis en stor barnfamilj och att han inte heller är emot konsumtion eller ens bostadslån.

– Jag tycker att all konsumtion ska vara medveten. Är det viktigaste i ens liv att bo i Vasastan i Stockholm, ja, då får man prioritera det och axla lånet som kommer med det valet. Det går dock att tänka annorlunda. Man kan pendla. Man kan jobba med något annat. På svenska landsbygden kan du få en villa för några hundra tusen.

Många skaffar stora bolån utan en tanke på att någonsin betala av dem. Vansinne, tycker Micke.

– Har man ett stort bolån hela livet är det en passiv utgift som är rätt tung att bära. Jag köper det jag vill ha, men konsumtion ska vara medveten och genomtänkt. Alla pengar som blir över efter att jag har köpt det jag vill ha sparar jag. Jag vill ha passiva intäkter, inte passiva utgifter.

Micke kallas ofta extremsparare – men tycker att gemene man, som lever helt utan buffert, har en mer extrem privatekonomi.

En del tror att sparande är svårt. Sparo säger att det faktiskt är rätt enkelt. Han har själv sålt över 1000 grejer second hand och tycker att en rejäl förrådsrensning är en bra början för alla.

– Om du köper en ny Playstation, ställ inte den gamla i förrådet utan sälj den direkt. Den lär inte vara värd mer om tre år …

Gör en budget och ta reda på vart pengarna tar vägen, föreslår Sparo. Och var ärlig mot dig själv.

– Oavsett om du köper för mycket delikatesser, sprit eller hemelektronik, gör något åt det. Köp i stället saker som kan jobba åt dig och välj med fördel aktiefonder om du inte är så intresserad. Kanske till och med indexfonder, med låga avgifter. Personligen gillar jag Spiltans investmentbolagsfonder och tycker att de är geniala.


Micke kallas ofta extremsparare. Själv tycker han att det är gemene man, som lever helt utan buffert, som har en extrem privatekonomi.

– Jag äter för 700 kr per månad, så om inflationen gör maten 15 procent dyrare gör det kanske en hundring för mig. Jag har en luftvärmepump inställd på 10 grader och värmer endast med kamin utöver det. När jag hade temperaturen på luftvärmepumpen inställd på 16 grader drog den ungefär 10 kWh mer per dag. Jag har valt en över 30 år gammal bil och den är ganska enkel att meka med själv. Jag behöver inte åka till verkstaden för något elfel som i en modern bil.  

Vi har inflation och krisläge. Sparo är trött på jargongen kring nuläget. Han ”välkomnar ingen kris” men säger att folk får tänka efter lite.

– Visst, vi kanske får gå vissa steg tillbaka i utvecklingen, vi kanske får sänka temperaturen inomhus, men att detta skulle vara den värsta ekonomiska situationen på flera generationer? Nej. Vi har inga ransoneringskuponger, liksom.


Efter tre decennier på börsen har man gjort en del misstag.

– Mitt värsta var kanske att jag satt passiv under IT-kraschen. Jag borde ha vetat att aktier kan falla fritt eftersom jag försökt bottenfiska i Fermenta redan på 80-talet. Buffett säger ”lär av dina misstag, du har betalat för dem”.

Micke har även lyckats med klart bättre affärer än så. Han har nyligen flyttat till Norge och har därför legat likvid under kraschen. Han ser det inte som något problem att även löpande ha lite likvider.

– Jag känner att jag kan ta lite högre risk i mina investeringar när jag har någon del likvid. Men jag kanske är trygghetsnarkoman på det sättet. Man måste kunna sova.

Sparo har försökt se till att han skall tjäna lika mycket pengar på börsen som på sitt arbete.

– När det faktiskt skedde, år 2000, sade jag upp mig från mitt jobb och startade eget. Sen har jag också ett par hobbies jag tjänar pengar på. Jag försöker helt enkelt att ha pengar så att jag klarar mig tre gånger om.

Tack för intervjun!

– Ingen orsak, jag har tjänat så mycket pengar på Spiltanfonder så jag känner mig nästan tvungen att ställa upp.

Här hittar du Sparos blogg!

Kommentarer


 1. Profilbild för Stefan Friman
  Stefan Friman

  Hur ser din livssituation ut?För 700 kr i månaden låter det som du lever själv och inte har barn?

  Förutom mat vad lägger du pengar på?

  Mvh Stefan


  1. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Att jag är singel och barnlös framgår faktiskt av artikeln:

   ”Han förtydligar att han vet att han som barnlös singel har andra förutsättningar än exempelvis en stor barnfamilj och att han inte heller är emot konsumtion eller ens bostadslån.”

   Men summan handlar bara om mat, övriga kostnader går utöver det. Jag har nyligen köpt hus, där försvinner en del pengar. Och så har jag startat en biodling som än så länge inte gått med vinst. Hoppas och tror att den ska göra det, men hittills har det varit ett effektivt sätt att bränna tusenlappar.

   Micke Larsson
   https://sparosverige.blogspot.com/


 2. Profilbild för Helen
  Helen

  Intressant att du lyckas hålla matkostnaden så låg. Jag blir nyfiken och inspirerad. Kan du ge några tips på hur du gör, utöver att du lagar det mesta från grunden? Jag tror att om man äter näringstät mat så får man i sig det man behöver och håller sig mätt längre. Då blir det också billigare, men det är svårt att tänka om och lära sig vad man ska äta då.


  1. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Jag är vegetarian, äter varken kött eller fisk. Minst en måltid per dag försöker jag få i mig hyfsat med proteiner, ofta i form av baljväxter: linsgryta, ärtsoppa eller någon typ av vegetariska biffar. Till frukost äter jag oftast gröt, det står jag mig mycket längre på än jag gör på exempelvis mackor med bara kaffe till. Och så äter jag mycket grönsaker efter säsong och när det är extrapris, så anpassar jag måltiderna efter det.

   Micke Larsson
   https://sparosverige.blogspot.com/


 3. Profilbild för Andreas
  Andreas

  En öppen fråga till Sparo:

  Jag studerar just nu i en YH utbildning på två år som innebär mest att jag lånar från CSN och nu under sommaren är det uppehåll vilket betyder att jag kommer få tre månader utan inkomst från CSN eftersom man inte har rätt att lyfta pengar från A-Kassan under den tiden.
  Har du några konkreta tips som nödvändigtvis inte innebär att jobba eller sälja sina surt förvärvade prylar?

  Kul läsning detta och jag ska genast börja följa din blogg!


  1. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Då tänker jag att du bara har utgifterna att jobba med. Här har jag ett inlägg om mat med tankar kring min mathållning och länkar till recept:
   https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/hur-kan-du-ata-sa-billigt.html

   Och även om du säger att du inte vill sälja ”surt förvärvade prylar” skulle du ändå kunna fundera över om det inte finns prylar du faktiskt inte använder och aldrig mer kommer behöva, det har de flesta av oss.

   Micke Larsson
   https://sparosverige.blogspot.com/


  2. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Hej igen Andreas!
   Jag har inte bara struntat i din fråga, men jag svarade med en länk och antagligen är det därför den fastnat med texten ”Inväntar granskning”. Så det kommer ett svar så fort Sparklubben granskat och upptäckt att jag inte försöker spamma sidan. Måndag?

   / Micke


 4. Profilbild för Ola Bengtsson
  Ola Bengtsson

  Snål spar . . . och fan tar . . .


 5. Profilbild för Lisa
  Lisa

  700?! Äter du bara nudlar och makaroner?


  1. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Lisa: Absolut inte! Jag äter gott och nyttigt, men försöker att i möjligaste mån laga mat från grunden även om jag köper färdig pasta. Men då brukar jag köpa spaghetti för det är mycket billigare än makaroner. Har däremot inte ätit nudlar sedan jag var 20.

   Micke Larsson
   https://sparosverige.blogspot.com/


 6. Profilbild för Mike
  Mike

  Bra för dig jag äter för 500 hundra och jag är inte stolt av det!


  1. Profilbild för Sparo
   Sparo

   Mike: Jag är inte heller stolt över min matkostnad, men jag trivs med den.

   Micke Larsson
   https://sparosverige.blogspot.com/


 7. Profilbild för Aktiebloggen.nu
  Aktiebloggen.nu

  Kul läsning, tack för inlägget!

  //aktiebloggen.nu


Rekommenderat för dig