Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Hur blir man lycklig?


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Kan man konsumera sig lycklig? Ger rikedom lycka? Faktiskt inte. Satsa i stället tid och energi på nära relationer och ett meningsfullt arbete. Men glöm inte av att sätta av pengar till ett långsiktigt sparande. Ett eget kapital ger både möjligheter – och minskar oro och problem genom livet.  


Du kan inte konsumera dig lycklig – oavsett var reklamen vill få dig att tro.


För över tio år sedan skrev jag en Sparrebell om att de som är allra lyckligast är de som har lite mer pengar än sina grannar. Men det är ofta inte bra att ha alltför mycket pengar heller. Lycka har faktiskt väldigt lite med pengar att göra och det går inte heller att köpa sig lycka. Vi tar det igen, du kan inte konsumera dig lycklig – oavsett vad reklamen vill få dig att tro.

I texten tipsade jag om boken ”The World of Happiness”, en samling essäer från 50 olika lyckoexperter, från hela världen. Experterna är rörande överens om några av de viktigaste lyckofaktorerna är nära relationer med familj och vänner samt ett meningsfullt arbete. Jag påminde också om att redan Freud påpekat att hemligheten med ett rikt liv var ”att älska och att arbeta”.


Utifrån ovanstående skulle man kunna ge följande fem råd för att få ett lyckligt liv:

  1. Köp en bostad i ett område där du passar in både socialt och ekonomiskt. Pressa inte budgeten för att bo i ett lite för dyrt område – kom ihåg att allra lyckligast är de som har lite MER pengar än grannen, inte tvärtom! Dessutom blir ofta en egen bostad den kanske bästa privatekonomiska placeringen man någonsin gör.

  2. Jämför dig inte med andra och glöm allt reklamen säger om att du blir lycklig bara du köper x eller y. De allra viktigaste grejerna i livet behöver ingen göra reklam för att du ska vilja ha. Ser du reklam för något är det för att någon anser att det behövs marknadsföring för att du faktiskt ska vilja köpa prylen. Det går utmärkt att se vad som händer med ens privatekonomi om man inte kan sluta att köpa prylar, genom att slå på tv-programmet Lyxfällan.

  3. Ett eget sparkapital ger luft och möjligheter i livet. Du kan själv hantera olika negativa händelser, utan att behöva ta dyra lån. Jag hörde en gång någon säga att ett eget sparkapital förvandlar ett stort problem till ett mindre bekymmer, och ett bekymmer som går att hantera. Pengar löser naturligtvis inte alla problem, men de underlättar ofta. Läs gärna vår kom igång-guide.

  4. Investera tid och engagemang i dina nära relationer och försök att arbeta med något där dina gåvor och förmågor får komma till sin rätt.

  5. Glöm inte att tiden är vår viktigaste – och faktiskt också mest jämlika resurs. Men ingen vet hur lång tid vi får här på jorden. Därför gör du klokt i att njuta av livet – och faktiskt även av sparkapitalet.

Vår hjärnas drift att konsumera är faktiskt inget nytt. Kom ihåg att redan i det gamla Babylon satte människor sig i skuld, trots att alla visste att man blev slav om man inte klarade sina avbetalningar. Redan då insåg många att man ska spara tio procent av varje intäkt till sig själv och på så sätt bygga upp ett eget kapital. Detta sparråd är alltså 4 000 år gammalt och fungerar fortfarande. Tack vare ränta på ränta-effekten gör rådet dig även till miljonär, förr eller senare.

2024-05-20

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *