Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Sälj till sillen, köp när börsen gått ned


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

När jag håller föredrag om hur man skall tjäna pengar på aktier brukar jag hävda att det är till och med sant att alla svenskar kan bli miljonärer.

Det är enkelt att bli rik på aktier men man får inte ha bråttom så jag brukar säga ”sälj aldrig och köp aktier eller aktiefonder när du har pengar”. När börsen har gått upp i nästan sju år och står på ”all time high” känns det rådet lite farligt. I media ser man allt fler artiklar om att vi har en aktiebubbla.


Ha kvar din aktieexponering. Gör ingenting.


På den kinesiska börsen värderas en djurmatstillverkare till P/E 221 och en fläkttillverkare till P/E 732. Är det en bubbla i Kina som skall knäcka världsekonomin denna gång?

Men Warren Buffett konstaterade på årets stämma i Berkshire Hathaway att, med de mått han brukar använda (börsvärde i relation till BNP och företagsvinster i relation till BNP), är börsen mycket högt värderad men om man lägger in att vi har ett extremt lågt ränteläge kanske börsen inte är övervärderad. Dessutom är problemet med ”timing” av marknaden att man måste fatta två korrekta beslut – att gå ur vid rätt tillfälle och sedan köpa igen när den nått botten. Det är extremt svårt då man alltid är så påverkad av den allmänna stämningen på aktiemarknaden. Börsen kan rasa nästa månad och då är det otroligt svårt att köpa igen för då tror man att det går ner ännu mer eller så fortsätter den upp fyra år till och då står man vid sidan av marknaden och ser hur alla andra tjänar pengar på sina aktieplaceringar.


Vad skall man då göra om man är orolig för den högt värderade börsen?

Gör ingenting och ha kvar din aktieexponering. I oktober 2008 sa ”Aktiestinsen” Lennart Israelsson, då 94 år, att han inte var orolig för att hans aktier gått ned från 100 miljoner till 40 miljoner i värde för aktierna skulle vara värda 100 miljoner igen innan han blev 100 år. Givetvis fick han rätt och nu är hans aktier värda 100 miljoner igen.


Satsa inga nya pengar i aktiemarknaden utan placera det du kan spara i dag i räntebärande placeringar i stället. Spiltan Räntefond Sverige borde till exempel ge upp till 1,0 % i årlig avkastning och Spiltan Högräntefond har en förväntad avkastning på lite över 3 % om året. Sedan är det svåra att vara girig och gå in på aktiemarknaden igen när alla andra är rädda när börsen har rasat.


Byt till aktier och aktiefonder som står emot en börsnedgång bättre än andra. Problemet är att när väl nedgången kommer får det spridningseffekter till hela marknaden. Även om man inte hade högt värderade internetaktier år 2000 eller var exponerad mot den amerikanska fastighetsmarknaden 2008 drabbades man av den allmänna nedgången. Ett alternativ kan vara Spiltan Aktiefond Stabil som har en portfölj fokuserad på mer stabila aktier och faktiskt blev utsedd till bästa svenska aktiefond under de dåliga börsåren 2008 och 2011.


Rebalansera din portfölj. Det viktigaste beslutet vid alla placeringar är din fördelning mellan aktier och ränteplaceringar. Om du tidigare bestämt dig för att ha 70 % aktier och 30 % ränteplaceringar kanske du i dag har 85 % aktier och 15 % ränteplaceringar då börsen gått upp kraftigt. Då kan det vara en idé att sälja 15 % av aktieportföljen och öka ränteplaceringarna igen så att du har den mix mellan aktier och räntor du är komfortabel med.


John B Hussman sammanfattar: 

”Problemet med bubblor är att det tvingar en att bestämma sig för om man vill se ut som en idiot innan toppen är nådd eller en idiot efter det att toppen är nådd .”

Per H Börjesson 
VD Investment AB Spiltan

11 jun, 2015

PS Att ”köpa till sillen och sälja till kräftorna”, enligt det gamla talesättet, tror jag inte alls på då kortsiktig timing är otroligt svår. I stället är det tiden du är exponerad mot aktiemarknaden som med ränta-på-ränta långsiktigt ger de stora värdestegringarna. Privat har jag största delen av pengarna i Investment AB Spiltan som med en exponering mot lönsamma onoterade bolag inte påverkas så mycket av börsens svängningar. Men då måste man gilla det största innehavet, dataspelsbolag Paradox Interactive, som står för mer än 50 % av substansen. Tidningen Börsveckan konstaterar i det senaste numret att ”Spiltan med en uppgång på 96 % det senaste året slagit alla andra investmentbolag” för att ”vi lever efter Warren Buffetts principer att diversifiering bara är till för placerare som inte vet vad de håller på med”.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *