Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Månadssparande bästa julklappen – inte postkodlotter


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Under de senaste två veckorna har jag fått två personligt adresserade brev och ett brev som bilaga i morgontidningen från Postkodlotteriet. Om man börjar betala in 160 kronor i månaden via autogiro får man vara med i deras nästa stora grannyra med miljonvinster. Hur har de råd att göra så mycket reklam för ett lotteri?

Svaret är att ca 40 % av intäkterna går till marknadsföring, miljonlöner till anställda och miljardärerna som äger konceptet i Holland. 20% av inbetalningarna går till välgörenhet och 40 % blir vinster till dem som är med. Även om man är med i 50 år är chansen otroligt liten att man skall få en miljonvinst. Men marknadsföringen är briljant för man vågar inte sluta när man börjat för då kan ju ens grannar bli miljonärer. Därför har man lyckats få 25 % av alla svenska hushåll att vara med i Postkodlotteriet.


40 % går till marknadsföring och miljonlöner


Bättre är att i stället starta en månadsparande i till exempel Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Då får man behålla 99,8 % av det man sätter in som dessutom växer med ränta-på-ränta. Om man antar att börsen ökar med 10 % om året har man, efter 43 år, faktiskt 1 miljon kronor om man sätter in 160 kronor varje månad. Det kan ta 57 år, 64 år eller 36 år. Men man är SÄKER på att bli miljonär. Sedan kan man till exempel själv skänka 50 % av miljonen man sparat till välgörenhet och behålla 50 % själv och göra något riktigt trevligt.


Varför skickar inte Spiltan Fonder ut direktreklam till alla svenskar så att de börjar spara varje månad i stället för att satsa på postkodlotteriet? Svaret är att om man tar ut avgiften 0,2 % så blir intäkten första året med 0,2 % i avgift: 0,2 % x 160 kronor x 12 = 3,80 kronor vilket inte räcker till sådan marknadsföring. Då får man i stället förlita sig på att den goda avkastningen (i år har till exempel denna fond gått upp 17 % när börsindex gått upp 3 %) gör att journalister skriver om fonden och att nöjda kunder berättar det för sina bekanta. På detta sätt har fonden blivit den mest valda fonden med 53 000 sparare på Avanzas fondtorg.


Ge därför hellre bort ett månadssparande i julklapp så att fler får uppleva glädjen av att ha en sparad slant på sitt konto och så småningom bli miljonär. Och tänk vilken glädje det sedan skulle vara att själv välja den välgörenhetsorganisation som man vill ge pengarna till.

God jul och Gott Nytt år! 

önskar

Per H Börjesson

VD Investment AB Spiltan

10 dec, 2015

PS 1: Notera att även om du mot förmodan skulle vinna en miljonvinst så visar lyckoforskning att efter ungefär ett år är du tillbaks på samma lyckonivå. Dessutom kan den plötsliga miljonvinsten skapa avundsjuka och bråk. Bättre är att se hur ett månadssparande långsamt växer månad för månad, sedan år efter år som till slut blir en miljon kronor.

PS 2: Om man redan i år vill skänka pengar till välgörenhet kan man gå in på Givarguiden hos Charity Rating för att se vilka välgörenhetsorganisationer som är med på gröna listan. Samma organisation gjorde 2009 en kritisk granskning av postkodlotteriet som du kan läsa här!

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *