Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Så här placerar man i onoterade tillväxtbolag – bli medlem i nytt koncept


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Spiltans marknadsplats för onoterade bolag, Alternativa aktiemarknaden, går nu ihop med Pepins som satsar på att förenkla för alla att smidigt kunna bli delägare i onoterade bolag. Under snart 30 år har Spiltan Invest investerat i onoterade bolag. Först köpte vi fonder av olika slag, sedan saminvesterade vi med affärsänglar i vårt nätverk och under de senaste tio åren har vi framförallt fokuserat på att köpa minoritetsposter i onoterade bolag som har kommit lite längre i sin utveckling.


Du får en möjlighet att vara med på samma sätt som professionella placerare


Men vi har också engagerat oss lite i ”tidiga faser” genom att stödja utdelningen av Sollos pris till entreprenörer som hjälper andra entreprenörer samt startat Affärsängelakademin som utbildar affärsänglar att bli mer professionella. Det är imponerande hur många duktiga entreprenörer det finns i Sverige och vilken energi de ger när man träffar dem.


Genom equity crowdfunding får man nu via nätet möjlighet att investera i alla typer av onoterade bolag. Konceptet att många individer går samman och investerar i projekt har funnits i alla tider (fundamentet till Frihetsgudinnan i New York och koppartaket till Stockholm Stadshus är två exempel), men genom internet kan man nu nå många fler och dessutom skapa ”en grupp av fans” till bolaget vilket ökar dess chans att göra succé och därigenom ökar värdet på bolaget. Vi på Spiltan har haft stora framgångar med våra investeringar i onoterade bolag men vi har också gjort alla misstag man kan tänka sig.


För 12 år sedan var Spiltan med och startade Alternativa aktiemarknaden som är en marknadsplats för onoterade bolag som har många aktieägare men som inte vill ha de höga kostnader som det innebär att vara noterade på Stockholmsbörsen. Alternativa har nu gått ihop med equity crowdfundingkonceptet Pepins som, på ett enkelt sätt, möjliggör för alla att bli delägare i tillväxtbolag i olika faser. Gå in på Pepins hemsida genom att klicka på Join Pepins och registrera dig som medlem.

Följ sedan nedanstående råd och börja investera i bolagen som erbjuds. Pepins kan inte garantera att utvecklingen blir bra för enskilda bolag men de bolag som erbjuds har gåtts igenom och analyserats väl och du får här en möjlighet att vara med på samma sätt som professionella placerare.


Sammanfattningsvis vill jag ge följande råd till dem som vill investera i onoterade bolag:

  1. Investera i flera olika onoterade bolag. Statistik visar att 10 % av de onoterade bolagen står för 90 % av vinsten i sektorn. Det är alltså omöjligt att med säkerhet säga vilket onoterat bolag som kommer att bli framgångsrikt på sikt. Det är därför bra att sprida riskerna till minst 10-20 st bolag i sin onoterade portfölj. Tro inte att du med din intuition och kompetens med säkerhet kan välja ut vilka bolag som blir vinnare. Investera hellre i flera olika bolag i stället.
      
  2. Ha en begränsad del av din portfölj i onoterade bolag. Man kan få fantastiska avkastningar genom att köpa onoterade bolag men ett problem med denna typ av investeringar är att de inte är likvida. Räkna också med att du kanske måste göra följdinvesteringar om pengarna skulle ta slut eller om bolaget behöver göra nyemission för att öka expansionstakten. Det är därför viktigt att kanske bara satsa 10-20 % av sparportföljen i denna typ av placeringar.
  3. Saminvestera med andra. Om man investerar tillsammans med andra vid samma tillfälle och pris kan man gemensamt hjälpa till att utveckla bolaget. Dessutom är det otroligt kul att vara med och se hur ett bolag utvecklas tillsammans med andra.
  4. Bli inte lurad. I den onoterade sektorn finns det tyvärr många rena bondfångare som år efter år lurar småsparare att satsa pengar i nya bolag. Även ärliga entreprenörer kan vara överentusiastiska och överskatta värdet på sina projekt. Det finns inte heller (eller aldrig) något rätt eller fel när det gäller vad ett onoterat bolag är värt i dag men framtiden kommer alltid att ge bolaget ett korrekt värde.

Notera att en aktie alltid är en andel av ett bolag och det är priset per aktie gånger det totala antalet aktier i bolaget som ger bolagsvärdet – innan man investerat i bolaget. Att köpa en aktie för 500 kronor (i ett bolag som har 100 tusen aktier) är alltså mer fördelaktigt än att köpa en aktie för 4 kronor (i ett bolag som har 100 miljoner aktier). Bolagsvärdet i det första fallet blir 50 miljoner kronor och i 4-kronorsbolaget 400 miljoner kronor, men även rutinerade placerare lockas ibland att tro att låga aktiepriser är fördelaktiga.

Lycka till!

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest

2 feb, 2016

PS. Ovanstående innebär att om du till exempel har 500 000 kronor i din långsiktiga aktieportfölj skall du bara satsa ca 5 000 kronor i varje projekt och bygga upp en total portfölj på mellan 50-100 000 kronor i onoterade bolag.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *