
Det är lätt att bli miljonär i hängmattan
Min senaste bok med titeln ”Så här blir man miljonär i hängmattan” visar hur enkelt det kan vara att bli miljonär. Fört gäller det att känna till ränta-på-räntaeffekten (världens åttonde underverk) som innebär att varje procent i kostnadsbesparing eller ökad avkastning får oerhört stora konsekvenser vid långa spartider. Man måste också veta att de flesta rådgivare i finansbranschen är säljare och att ingen vet säkert något om framtiden. Därför måste man fatta egna beslut om sitt sparande i stället för att lita på ”experter”.
Vill man vara aktiv eller passiv i sitt sparande?
När det gäller pensioner är det faktiskt enkelt då flertalet ickevalsalternativ är bra alternativ som ger en grundtrygghet för de allra flesta. Men, man bör också spara exempelvis 10 % av lönen efter skatt i ett långsiktigt sparande och det är givetvis inte så lätt.
Nyligen träffade jag en advokat på en konsumentorganisation som kom fram till mig och frågade: ”Är det du som heter Börjesson och har skrivit om hur man blir miljonär? Du har inte fattat någonting för när man har en vanlig lön så räcker pengarna inte ens till det nödvändigaste utan frågan är om man skall köpa toapapper eller mjölk”. Mitt svar blev att jag givetvis förstår att det kan vara svårt att spara men samtidigt ser jag hela tiden hur människor lägger pengar på saker man skulle kunna undvika, som till exempel lunch ute i stället för lunchlåda, kaffe på väg till jobbet, trisslotter eller cigaretter.
Men det mest tragiska är att inte ens de som klarar av att spara varje månad blir miljonärer, beroende på att de får dåliga råd av rådgivare som egentligen är säljare. I stället för att rekommendera en billig indexfond, som kanske kan ge 10 % i årlig avkastning på lång sikt, får man rådet att köpa en dold indexfond som gör att man förlorar 2 % i avkastning varje år. Sedan får man frågan om man vill ha hög, medel eller låg risk. De flesta väljer medelrisk som innebär att man kanske får 70 % aktieandel i sparandet. Risk definieras i finansvärlden med svängningar, men om ränteandelen i sparandet bara ger en avkastning på 2 % om året när aktier ger 10 % förlorar man ytterligare 2,4 % i mindre avkastning med en ränteandel på 30 % (0,3 x 10-2 % = 2,4 %). I stället borde man upplysa om att med en högre aktieandel får man på lång sikt ett högre slutresultat men då måste man vara beredd på att hela portföljen går ned med 40-50 % vid ett kraftigt börsfall. Men marknaden har historiskt alltid kommit tillbaka och då blir man en vinnare på sikt.
Sedan får man kanske frågan om man vill vara aktiv eller passiv i sitt sparande. Den naturliga reaktionen är då att säga att man vill vara aktiv och sparandet placeras då i en blandfond eller fond-i-fond som byter mellan olika tillgångsslag. Kostnaden kan uppgå till ytterligare 2 % om året för denna förvaltning som troligtvis är meningslös då ingen kan förutse hur marknaderna kommer att utvecklas. Kostnader och felallokeringar på 2 % + 2,4 % + 2 % innebär att man bara får en årlig avkastning på 3,6 %. Det innebär att man inte blir miljonär för då tar det över 20 år att dubbla pengarna. Med 10 %, som avkastningen var i indexfonden, hade man dubblat kapitalet på mindre än 7 år. Det innebär att man redan efter 20 år har mer än tre gånger så mycket kapital med indexfonden som man har om man följt råden från finansbranschens rådgivare (på 40 år har man tio gånger mer i slutresultat med 10 % i avkastning).
Dessa enkla samband förklarar jag i den nya boken som ger precisa råd för hur man blir miljonär genom att fatta egna beslut, undvika finansbranschens lockrop samt genom att vara sparsam.
Sammanfattning:
”Alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom”
– Warren Buffett
Per H Börjesson
VD Investment AB Spiltan
17 aug, 2017
Lämna en kommentar