Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Bästa julklappstipset – sparbok till alla?


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Hur delar ni ut julklappar på julafton? Min första jul med min blivande hustrus familj blev en överraskning som jag aldrig glömmer. Efter Kalle Anka klockan 16 började julklapparna delas ut. Först läste man ett rim på varje klapp och sedan studerade man hur varje person öppnade paketet samt analyserade presenten. En present i taget. Efter ett tag förstod jag att det skulle ta hela kvällen att dela ut alla klapparna. Klockan 19 var det i alla fall lite matrast och man kunde också gå ut med hunden för att få lite frisk luft. Sedan fortsatte julklappsutdelningen. Vilken pärs.


Sedan kan ni för er stora lön köpa Volvo, vovve och villa.
Kunderna får 50 % mindre om 30 år men får ändå läget gilla


Jag var van vid min familjs julklappsutdelning som brukade ta 43 minuter. Alla paket delas ut till närvarande personer. När paketen är utdelade börjar samtliga samtidigt öppna sina paket. När man är klar med sina egna klappar går man runt och studerar vad övriga erhållit. En effektiv och tidsminimerande julklappsutdelning.


Gör alla glada samtidigt:
Oberoende av hur ni gör hemma har vi på Spiltan ett förslag om hur ni kan göra alla deltagare gladare under julklappsutdelningen. Vi lottar nämligen ut 20 stycken kit med boken ”Så här blir man miljonär i hängmattan”. För att vara med i utlottningen – skicka ett email till Elin Flyborg (elin@spiltan.se) med din postadress och hur många ni är på julafton.

Om du vinner så får ni alla varsin julklapp vid samma tidpunkt oberoende av vad ni har för julklappsutdelningssystem. OBS! Senast den 12 december.


Så här kan du annars lösa årets julklapp:

Roligaste julklapparna finns på coolstuff.se där du kan hitta tuffa och roliga prylar som passar alla familjens medlemmar. Min egen favorit är julkortet som börjar spela en julsång när man öppnar det, men som sen inte går att stänga av – hur man än försöker! Jättekul julklapp till person med rätt humor. Frågan är bara vem man ska skicka julkortet till?


Öppna ett månadssparande i exempelvis Spiltan Fonder till någon du tycker om. Att spara varje månad är det mest klassiska spartipset och när man sparar på lång sikt är Spiltans aktiefonder ett bra alternativ (tycker naturligtvis vi på Spiltan). Notera hur svenska föräldrar och andra släktingar har satt in barngåvor på flera miljarder kronor på vanliga bankkonton som inte ger någon ränta alls i dessa lågräntetider.


I stället för att ge exempelvis barnbarnet en liten julklapp eller gåva varje år kan man köpa och ge bort en aktie i t ex Investment AB Spiltan EN gång. Då blir det årliga utskicket av Spiltans årsredovisning en påminnelse om presenten. Med ränta-på-räntaeffekten är det bättre ju tidigare man får exponering mot aktiemarknaden med ett större belopp.  (Obs dock att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastningar.) Spiltanaktien handlas en gång/månad och decemberhandeln är nu igång och håller på till måndag den 11 december 16.00.


Varför ränta-på-räntaeffekten är viktig – ett räkneexempel:

Om du ger 500 kr per år varje år i 20 år och har en årlig avkastning på 10 % så blir slutsumman efter två decennier 31 000 kr.

Om du i stället samlar ihop de framtida betalningarna och ger bort dessa 10 000 kr redan direkt första året så får du ränta på pengarna under hela perioden. Med samma 10 % i årlig avkastning blir slutsumman efter två decennier då i stället hela 67 000 kr – mer än dubbelt så mycket!

Är sparhorisonten ännu längre blir effekten ännu större. Så spara är alltid bra, men ju mer du låter tiden arbeta för dig, desto bättre.


Med detta vill vi tacka för året som varit som vi sammanfattar med Spiltans julrim tillägnat finansmarknadens alla dolda indexförvaltare och de nya robothandlarna på börsen:

Till robothandlarna:
Ni snart för hela börsomsättningen står
Aktiemarknaden därmed illa mår
Allas förtroende för aktiemarknaden försvinner
Men vad spelar det för roll när det är ni som tranasaktionspengarna vinnerTill alla dolda indexfondförvaltare:
Ni alla stora bolag ungefär som deras vikt i index köpa
Ingen risk ni då tar att allra sist löpa
Sedan kan ni för er stora lön köpa Volvo, vovve och villa
Kunderna får 50 % mindre om 30 år men får ändå läget gilla


Spiltans snapsvisa
Med medgivande av textförfattare Ulf Söderqvist
Melodi: Trollkarlen från Indialand

”Om börsen rasar får många panik
för borta är drömmen att bli ack så rik
Men nubben står stadig som ingenting hänt
För den ligger alltid kring 40 procent.”

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *