Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Börsen går upp tio år till – eller ned nästa månad – ingen vet


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Strunta i alla motstridiga signaler kring Trump, brexit, handelskrig och annat som påverkar börsen på kort sikt. Fokusera i stället på vad du vet är korrekt och kom ihåg även om det aldrig finns några garantier har börsen historiskt givit fantastisk avkastning.


Aktiemarknaden är manodepressiv


Dagligen möts vi av nyheter om Trump, brexit, handelskrig, demonstrationer, miljöhot, kärnvapenhot och terroristattacker. Nu säger många att en recession står för dörren med nedgångar på aktiemarknaderna som följd.

Samtidigt ger de låga räntorna (som ingen verkar tro ska komma att ändras) nytt bränsle till börsuppgångar och stigande fastighetspriser. Ingen vet säkert, men många har synpunkter och ger prognoser.


För att bli mindre påverkad av all denna information som ger motstridiga signaler är första tipset att lägga undan alla tidningar. Läs dem tre månader senare i stället. Då vet man bättre vilken information som faktiskt var relevant.

Det andra tipset för att ta rätt beslut på aktiemarknaden är att fokusera på det man vet är korrekt. Förslag:

Aktiemarknaden är manodepressiv. Perioder av goda och dåliga börstider följer på varandra. Ibland varar de i några månader och mer sällan i flera år. Ta inte långsiktiga beslut baserat på dessa kortsiktiga svängningar.


Nästan varje år kommer det en nedgång på upp till 15-20 procent på aktiemarknaden. Spekulationer startar då omedelbart om att det är början på en ny börskrasch. Men aktiemarknaderna återhämtar sig efter några veckor eller månader.

Ungefär vart tionde år kommer en större nedgång på 40-50 procent. Senast var det under finanskrisen 2008. En lärdom är att även om man inte är exponerad mot det som skapar den kraftiga nedgången (amerikanska fastighetsmarknaden 2008, IT-aktier 2001 eller fastigheter 1992) så drabbas alla aktier mer eller mindre när många säljer av olika skäl. Men marknaden kommer alltid tillbaka. Det tar bara olika lång tid.


Timing av marknaden kräver två korrekta beslut. Dels måsta man sälja vid rätt tillfälle, dels måste man ge sig in på aktiemarknaden igen vid rätt tidpunkt. Inte ens professionella placerare klarar av detta. Slutsats: månadsspara, för då ökar du exponeringen mot aktiemarknaden hela tiden.

Viktigaste beslutet för alla sparare är fördelningen mellan aktier och ränteplaceringar. Aktier är vinnare på lång sikt (man får del av bolagens tillväxt och eventuell utdelning) men på kort sikt svänger aktiemarknaden ständigt och jämnt (se ovan). Med ränteplaceringar får man tillbaka sina pengar med ränta, men aldrig mer. Förr i tiden fick man då ”riskfri avkastning” men det låga ränteläget kan nu i stället ge ”avkastningsfri risk”.


Det vanligaste misstaget när det gäller sparande är att ha 100 procent i ränteplaceringar och inte komma igång med sparande i aktier. Svenskar har 1 900 miljarder kr på sparkonton utan ränta. Speciellt för sparande till barn eller barnbarn är det ett dåligt beslut. Om inflationen är 1–2 procent och avkastningen är 0 procent får man mindre köpkraft över tid om man saknar exponering mot aktier.


Om man för 10 år sedan bestämde sig för att 70 procent aktier och 30 procent ränteplaceringar kanske man i dag efter starka börsuppgångar har 89 procent aktier och 11 procent ränteplaceringar. I så fall kan det vara en bra idé att sälja av aktier så att man kommer till den önskade mixen mellan aktier och ränteplaceringar.


Sparhorisonten avgör var man skall ha sina pengar. För sparande till semesterresan eller renovering av huset passar ränteplaceringar bäst. Om man har god ekonomi och kanske sparar till ett eget boende för de ofödda barnbarnen kanske sparhorisonten ligger på 40–50 år. Klart att man då skall ha en stor exponering mot aktiemarknaden.


Sammanfattning: Den största hemligheten med aktiemarknaden är att det inte finns några hemligheter.

Köp aktier eller aktiefonder när du har pengar. På lång sikt är det tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som med ränta på ränta ger fantastisk avkastning. Kom ihåg: alla kan bli rika på aktier, men man får inte ha bråttom (Warren Buffett).

Per H Börjesson

VD Investment AB Spiltan
17 sep, 2019

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *