Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Några tips på placeringar och julklappar


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Även om det är speciella tider blir det jul i år också. Nedan kommer några tips inför helgerna. Se till att börja månadsspara, skaffa livförsäkring, försäkring med ”dödssäker” avkastning och hårda klappar med rabatt!


Med rabatt naturligtvis!


1. Börja månadsspara till dig själv och till dina barn 

Det är det mest klassiska sparrådet av alla – och det är aldrig för sent att börja! Är det inte fantastiskt att alla kan bli miljonärer om man varje månad sparar ett belopp som placeras i exempelvis aktiefonder? En lott hos Postkodlotteriet kostar 170 kr per månad. Även om man håller på och prenumererar på lotten i 50 år är det otroligt liten chans att bli miljonär. Men 170 kr i månaden placerade på aktiemarknaden via en aktiefond blir 1 miljon kr efter 40 år (med 10 % genomsnittlig avkastning per år). Då är man säker på att bli miljonär, man vet bara inte hur lång tid det tar. Jag får faktiskt regelbundet mejl från personer som har läst mina böcker eller min Sparrebell nr 31 för tio år sedan och i dag är miljonärer. Tack vare sitt månadssparande. Tänk bara på att undvika sparande på vanliga bankkonton till barnen. Där blir det svårt att få pengarna att växa på samma sätt.


2. Livförsäkring

Har du någon som är beroende av din inkomst? Se över familjens livskydd! Läs mer i Sparrebell nr 143.


3. Kapitalförsäkring med ”dödssäker” avkastning 

För fem år sedan skrev jag ett placeringstips som ni kan läsa om i Sparrebellen nr 101. Då satsade jag privat 34 000 kr i försäkringen hos Ignis och kan nu konstatera att värdet har stigit till 80 000 kr. Jag har alltså fått en avkastning på 19 % per år. För närvarande är återbäringen 6 %, men då försäkringsbolaget är ömsesidigt fördelar man ibland ut överavkastning till försäkringstagarna, vilket gör att avkastningen kan bli högre. En annan fördel med att vara kund hos Ignis försäkringsförening är att man kan få hjälp med att skriva ett testamente. Det är något som 65 % av de som går bort saknar, vilket kan skapa stora problem för efterlevande.


4. Hårda klappar med rabatt

Till sist också lite hårda klappar som mitt hjärta klappar lite extra för. Med rabatt naturligtvis.

Riktigt roliga klappar hittar ni på Spiltans portföljbolag Coolstuff. Till och med fredag den 4/12–2020 får ni 15 % rabatt med koden SPILTAN15.

Snygga skor och handväskor hos Flattered. Uppskattade presenter med fri returrätt och 20 % rabatt med koden Spiltan20. Nytt för i år är sneakersen, som även passar män.

Dessutom har två av Investment AB Spiltans aktieägare startat sajten Posterland. Där kan man beställa posters med bilder till låga priser som kanske kan passa som julklapp. Fram till 31/12-2020 har ni 30 % rabatt med koden Spiltan30.


Komikern David Batra är en annan aktieägare i Spiltan Invest. Via denna länk hittar du alla hans böcker på Adlibris. Min personliga favorit är boken ”Den som inte tar bort luddet skall dö” och är utmärkt till en gemensam tvättstuga om ni har problem med städningen…


Slutligen vill jag skicka med er Spiltans snapsvisa:

Melodi: Trollkarlen från Indialand

När börsen har rasat får många panik
För borta är drömmen att bli ack så rik
Men nubben står stadig som ingenting hänt
För den ligger alltid kring 40 procent

Med en mer allvarsam ton, även om det är tråkiga tider med begränsade sociala kontakter så glöm inte hur bra vi har det i Sverige där vi själva tar ett personligt ansvar. I Paris får man vara ute högst en timme varje dag och maximalt en kilometer från hemmet. I Seattle får man höga böter om man ens försöker besöka sin kontorsarbetsplats.

Per H. Börjesson

30 nov, 2020

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *