Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Lämna bara aktiemarknaden om du verkligen behöver pengarna


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Att gå ur aktiemarknaden bara för den har gått ned är ingen bra idé. Problemet med timing av marknaden är att det kräver tre korrekta beslut. Inte ens de bästa aktieproffsen klarar av det. Utnyttja i stället nedgången till att köpa mer aktier när många är rädda och säljer innehav. På lång sikt är man en vinnare när man är exponerad mot aktiemarknaden.


Låt oss fokusera på vad vi vet


Efter de senaste veckornas börsoro är det många aktiesparare som har blivit oroliga. Det är helt naturligt för vi har alla en förlustaversion. Studier visar att glädjen av en vinst är ungefär hälften så stor som smärtan av en förlust. Flera personer har de senaste veckorna också kontaktat mig och undrat vad de skall göra nu när aktiemarknaden skakar. Ingen hörde av sig under 2021 när det gick upp hela tiden.


Tidningsartiklar och sparekonomer ger nu prognoser om vad som skall hända. Pessimisterna pekar på Ukraina, högre inflation, ränteuppgångar med mera. Optimisterna säger att vi fortfarande har en bra konjunktur, bolagen tjänar pengar och allt kommer att ta fart när pandemin är borta. Många synpunkter men ingen vet säkert hur alla dessa potentiella händelser kommer att påverka marknaden. På kort sikt kommer börsen att gå upp, sidledes eller gå ner.


Låt oss i stället fokusera på vad vi vet säkert. Det är att på lång sikt är man en vinnare när man är exponerad mot aktiemarknaden. Vi kan också konstatera att många har en lång sparhorisont. Om man är 35 år gammal har man 30 år tills man skall gå i pension och sedan lever man kanske 30 år till. Om man är 65 år lever man med stor sannolikhet många år till och om man har god ekonomi kanske man sparar till sina ofödda barnbarns första bostad om 40 år. Om man då får sju procent i årlig avkastning på aktiemarknaden dubblar men pengarna vart tionde år. Om man får tio procent dubblar man kapitalet vart sjunde år.


Därför är det ingen bra idé att gå ur aktiemarknaden bara för den har gått ned. Problemet med timing av marknaden är att det kräver tre korrekta beslut. Först måste man gå ur vid rätt tidpunkt, sedan måste placera pengarna rätt under tiden och sedan måste man gå tillbaka in vid rätt tidpunkt. Inte ens de bästa aktieproffsen klarar av det. Glöm inte heller Peter Lynchs citat: ”Mycket mer pengar har förlorats av investerare som försöker tajma marknaden än vad som förlorats i de faktiska nedgångarna”.


Utnyttja i stället nedgången till att köpa mer aktier när många är rädda och säljer innehav, vilket i sin tur föder ytterligare nedgång. Warren Buffett har jämfört priset på aktier med priset på hamburgare. Han säger att har du planer på att köpa mer hamburgare i ditt liv är det väl bra om priset är lägre. Samma sak är det med aktier om man är en långsiktig sparare. Det är heller ingen bra idé att sälja aktier bara för att de har gått upp, eftersom man missar de fortsatta uppgångarna som bra bolag ofta har. Tyvärr är detta ett vanligt misstag bland placerare. Mäklarrådet att ”man förlorar aldrig på att ta hem en vinst” är riktigt dåligt eftersom det är stor chans att man köper något som är sämre eller har kapitalet på banken när aktierna stiger igen.


Slutsats: Sätt in mer pengar på börsen varje månad. Gå bara ur aktiemarknaden när du verkligen behöver pengarna till något annat. Tänk också på att om du sparat ihop 100 000 kronor som du köper något för är du tillbaka på 0 kronor i sparande. Om du gör så även nästa gång du nått 100 000 kr kommer du aldrig upp till 1 miljon kronor och missar möjligheten att få runt 70 000 – 100 000 kr i årlig snittavkastning.


Per H Börjesson
VD Investment AB Spiltan

18 feb, 2022

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *