Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


När det är rea brukar man köpa böcker och aktier


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Det är lätt att vara efterklok. År 2021 var det glada och optimistiska tider. Börsen fortsatte upp med alla centralbanksstimulanser efter pandemin. Bara i Stockholm noterades över hundra bolag varav många var olönsamma förväntningsbolag. Digitala konstverk, så kallade NFT, med apor såldes för miljontals dollar. Nya kryptovalutor var räddningen från ”fiatvalutor”, det vill säga vanliga nationella valutor som inte är knutna till priser på exempelvis guld. Den ökade inflationen var bara temporär. Listan med varningstecken var lång.


Försök att utnyttja nuvarande rea


I dag har i stället pessimismen spridit sig med en kraftig nedgång på börserna som följd. Inflation och höga räntor ser ut att vara kvar länge. Globaliseringen minskar i takt med ökande oro kring vad som kommer att hända i diktaturländer och med de stigande fraktpriserna. Nedstängningar i Kina hotar hela världsekonomin. Dessutom rasar ett hänsynslöst krig i vår närmiljö.


Då är det lätt att bli nervös och sälja sina aktier och aktiefonder. Det är mänskligt och en förlust känns mycket värre än glädjen man upplever när aktierna gick upp. Men om man inte har några kortsiktiga utgifter behöver man inte gå ur aktiemarknaden. När det är bokrea säljer man inte böcker – utan passar på och köper. På samma sätt skall man tänka om aktiemarknaden. Warren Buffett brukar jämföra priset på aktier med priset på hamburgare. Om man tänker köpa fler hamburgare i framtiden är det väl bara bra om hamburgarna sjunker i pris och blir billigare?


Faktum är att de flesta av oss kommer att köpa fler aktier i framtiden genom PPM (en del av den allmänna pensionen), tjänstepensionssparande och privat månadssparande. För samma belopp får man i dag fler aktier och på lång sikt kommer marknaden alltid tillbaka, vilket även lyfter gamla innehav som nu har gått ned.


Hur skall man då agera i dessa tider? Läser man tidningarna är det lätt att bli förvirrad. Under en och samma vecka varnade en expert att en orkan väntar på den finansiella marknaden samtidigt som en annan expert ansåg att inflationen nu nått toppen och att bättre börstider väntar. Slutsatsen är att ingen vet säkert om vi är nära botten eller om börsen går ned 30 % till. Däremot är det ingen att idé att försöka ”tajma” aktiemarknaden. Att gå ur och in marknaderna kräver nämligen tre korrekta beslut. Först måste man gå ur vid rätt tidpunkt. Sedan måste man placera pengarna under tiden på rätt sätt och därefter måste man gå in vid rätt tidpunkt. Inte ens proffs klarar av det.


Försök därför att utnyttja nuvarande rea på börserna och köp fler aktier, om du är långsiktig. Jorden kommer inte att gå under den här gången heller. Men när det är dystert i alla prognoser om framtiden är det svårt att vara optimist.

En sak är i alla fall säkert och det är att sommaren snart är här. Det kan vi alla glädjas åt och njuta av. En riktig skön sommar önskas er alla.

Per H Börjesson
VD Spiltan Invest

21 jun, 2022

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *