Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Så här placerar du 500 000 på fem års sikt, i dagens börsläge


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Förra veckan var jag med i en paneldebatt på investmentbolaget Chiffonjéns nätverksdag med Peter Malmqvist och Caroline af Ugglas. Vi fick frågan om hur man bör placera 500 000 kr på fem års sikt, i dagens börsläge.


Timing av marknaden kräver att man fattar tre korrekta beslut


Peter Malmqvist:

Han tror på en utdragen nedgång, utifrån sin data. Det kommande halvåret kommer man att kunna köpa aktier billigare. Börsen har stigit med 20 % de senaste veckorna vilket är en mycket kraftig rekyl, men inte tecken på en långsiktig vändning. Botten kommer att ligga 35 % under dagens nivå. Vi ser ingen långsiktig vändning förrän det finns klara tecken på att inflationen minskat och räntorna åter kan börja sjunka. Med dessa förutsättningar bör man ha 1/3 i en svensk indexfond och resten av pengarna på banken.


Caroline af Ugglas:
Är mycket mer positiv och med erfarenhet från sex börsstyrelser (inklusive Spiltan Invest) anser hon att svenska företag är väl rustade för att möta den potentiella lågkonjunkturen. Inflationen kan vara nära toppen och då vi haft en kraftig börsnedgång skall man nog placera huvuddelen av kapitalet i aktier. På tre års sikt har vi säkert en högre nivå på börsen och om man har pengarna i madrassen (=banken) gröper den högre inflationen ur värdet på kapitalet. Indexfonder är bra men problemet är att de köper mest av aktier som gått upp och fått en större andel i index, vilket kan vara riskfyllt. Förslaget blev 100 % i Spiltan Fonders Investmentbolagsfond som ger exponering mot de största svenska investmentbolagen till en låg kostnad. 


Per H. Börjesson:
Även om det fortfarande ser mörkt ut på många håll tycker jag att man ser många positiva händelser i omvärlden. De höga elpriserna gör att många nu sparar på elen vilket gör att den faktiska konsumtionen minskar. Färre byggstarter gör att insatsvaror sjunker i pris, fraktpriserna har minskat och så vidare. Sammantaget kan man därför ha förhoppningen att inflationen minskar och att räntorna snart nått sin topp. Jag tror därför att man skall utnyttja rean på börsen till att satsa på aktiemarknaden. Enligt statistik från USA är det troligt att efter en nedgång på 30 % är snittet att börsen är 78 % högre om fem år. Mitt konkreta förslag blir att satsa hela beloppet på LILIS aktierna (Latour, Investor, Lundberg, Industrivärden och Spiltan Invest), samt kanske lite Berkshire Hathaway om man vill ha USA-exponering. 


Kommentar:

Jag tycker att Malmqvist har en poäng. Om det finns en risk att man drabbas av panik och säljer sina aktier om marknaden går ned ytterligare, ska man vara försiktig.

Men om man har karaktären att behålla aktierna kan man säga som gamle Wallenberg: ”Jag har aldrig förlorat några pengar på aktier för jag har aldrig sålt några”. Dessutom kräver en timing av marknaden att man fattar tre korrekta beslut. Att gå ur marknaden vid rätt tidpunkt, att placera pengar rätt under tiden och sedan gå in vid rätt tidpunkt igen. Inte ens proffs klarar detta.

Per H Börjesson

VD Investment AB Spiltan
Författare till boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan”
25 nov, 2022

PS. ”Det har förlorats mer pengar på att förutse nedgångar än vad som faktiskt förlorats i nedgångar på aktiemarknaden”  Peter Lynch

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *