Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Säg nej till PPM-förvaltning


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Jag såg i ett pressmeddelande från PPM att det orangea kuvertet snart kommer att hamna i våra brevlådor. Kuvertet som går till 5,6 miljoner mottagare kommer att vara helt färdigutskickat den 12 mars 2009.


Man behöver kanske inte ta i så man spricker


I år kommer det nog att vara jobbig läsning för många. För under 2008 följde PPM-pengarna med börserna rakt ned i källaren. Extra jobbigt är det för dem som satsat allt i tillväxtländer som Indien och Kina med motiveringen att på lång sikt så kan man ta extra stor risk. Och självklart kan man ta mer risk på lång sikt, men jag vet inte om man behöver ta i så att man spricker och satsa alla penningar på tillväxtmarknader. Personligen tycker jag att det är bättre att satsa en större del av sitt sparande på börsen i det land man lever i och, framförallt, kommer att leva i som pensionär. På det sättet riskerar man inte att hamna i ofas med utvecklingen i det land man tänkt leva i på sin ålderdom.


PPM skriver i sitt pressmeddelande att förra årets nedgång kan fungera som en väckarklocka för spararna. ”Däremot kan finanskrisen tjäna som en väckarklocka och ge ett incitament för många att kanske se över vilken riskprofil de har på pensionspengar som är placerade på finansmarknaden.”

Och visst kommer det att fungera som en väckarklocka för spararna, men framförallt som ett startskott för de förvaltningsbolag som mot en fet avgift tar på sig att under hysterisk handel se ut som om de kan få fart på spararnas pengar. För när man sitter vid köksbordet och ser att 40 procent av pengarna har gått upp i rök jämfört med förra året så är det säkert många som kommer att svara JA när telefonförsäljarna från förvaltningsbolag som Solidar Fondservice, Monetar, Twoship, Avanza och Swedbank erbjuder sina tjänster. Det enda de här kommer att lyckas med är att ta ifrån er 500 kronor per år i avgift och som pant lova att de kan se in i framtiden och därigenom lyckas tajma marknaden genom att byta dina fonder under hysterisk aktivitet. Men oftast väljer de bara fonder som gått bra den senaste perioden, vilket oftast inte säger ett smack om framtiden. Det är som att gå in i en spelbutik och be att få spela på förra veckans vinnande lottorad.


Om du inte är nöjd med dina fonder när du nu sprättar upp ditt orange kuvert gör då ett byte till en fördelning som fungerar över tiden och som inte behöver minutpassning. Välj till exempel att fördela ditt sparande mellan en global aktiefond med bra historik, och varför inte en global indexfond som Seligson & Co Global Top 25 Brands, och en Sverigefond som har slagit index över tiden som Spiltan Aktiefond Stabil. Och framförallt säg NEJ när telefonförsäljaren ringer och frågor hur det står till med dina PPM-pengar.

10 mar, 2009

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *