Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Helgens årsstämma i Berkshire Hathaway


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

I helgen var jag på Berkshire Hathaways årsstämma i Omaha, Nebraska med sex timmar av frågor till Buffett/Munger, årets film och köpfest under hela helgen. I USA har Buffett fått gurustatus och för aktieägarna är han nästan en gud som gjort många av dem förmögna. Berkshire Hathaway-aktien har gått från 18 dollar 1965 till 117 000 dollar idag. Genom att fatta ett enda beslut: att köpa och behålla Berkshire Hathaway har otroligt många blivit rika. Det är en stor kontrast till finansbranschen i övrigt som säger köp, sälj, köp, sälj och skapar komplexa produkter med höga kostnader och dolda risker.


Strunta i vad mäklare säger: köp och behåll bra aktier och fonder.


Då inga finansiella rådgivare eller analytiker på Wall Street rekommenderar köp och behåll av Berkshire har det trots de fantastiska förvaltningsframgångarna tagit otroligt lång tid för Warren Buffett att bli erkänd.  Efter 26 år av fantastiska avkastningar kom det 15 personer till årsstämman 1982. När jag var där första gången 1998 var det 8200 personer. I helgen var det 37 000 deltagare. Det visar hur svårt det är att nå fram till investerarna i finansbranschen och att det är distributionskanalerna som styr vad människor köper för sparprodukter. Strunta därför i vad rådgivare och mäklare säger utan köp och behåll bra aktier och fonder.
 Några svar på frågor som Warren Buffett och Charlie Munger fick:
 
Dagens investeringsmöjligheter?
Det går aldrig att göra några kortsiktiga prognoser om hur aktiemarknaden går men på 10-20 års sikt är det bättre att ha aktier än kassa eller räntepapper. Men det gäller att inte vara rädd när aktier går ned kraftigt utan då skall man försöka utnyttja tillfället och köpa mer aktier. Vad som räknas är att köpa en bra aktie till ett anständigt pris och sedan glömma bort innehavet och behålla det för en lång, lång tid.
 
Risk för inflation i framtiden?
I USA har staten en budget på 26% av BNP men tar bara in 15% i skatter. Regeringens spenderingar och räddningspaketet i samband med finanskrisen gör att risken ökar att vi får högre inflation. Därför bör man räkna med högre inflation i framtiden.
 
Behövs egentligen alla derivatinstrument?
Nyttan av derivat är överskattad och man skulle kunna klara sig utan dem. Wall Street har en viktig social funktion för kapitaltillförseln och skall inte vara ett kasino där värderingen av optioner är viktigare än värderingen av riktiga bolag. Egentligen är det märkligt att aktiemarknaden sätter priser varje dag på aktier vilket möjliggör alla dessa avancerade instrument. När man köper en fastighet eller ett lantbruk har man aldrig dagliga priser som gör att man undviker felaktiga kortsiktiga beslut att sälja eller köpa mer.
 
Hur skall en entreprenör bli framgångsrik?
Fokusera på det du gillar och tycker om. Rose Blumkin som startade Nebraska Furniture Mart (NFM) arbetade tills hon var 104 år gammal och älskade vad hon gjorde. Tänk vad hon producerade som är helt fantastiskt. Rose motto var att man  ”skulle sälja billigt och tala sanning”. Idag är NFM USAs enskilt största möbelaffär.
 Trots alla problem i världen gavs en ganska positiv bild av våra framtidsutsikter. Buffett 79 år och Munger 86 år är fortfarande snabba i replikerna och har kul tillsammans. I den inledande filmen presenterade en av stjärnorna i Desparate Housewives sin nya pojkvän för kollegorna. Det visade sig vara Charlie Munger. Det är inte alla 86-åringar som får den uppvaktningen.
 
Med vänliga hälsningar
Per H Börjesson

3 maj, 2010

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *