
Sluta med postkodlotter – bli miljonär
Varje månad köper svenska folket 1,5 miljoner postkodlotter för 150 kr styck. Förra året omsatte bolaget bakom lotterna 2,6 miljarder kronor.
Charity Rating anser att Postkodlotteriet är ett dåligt alternativ gällande välgörenhet.
Av pengarna går 40 % tillbaks till lott köparna , 33 % kostar det att driva lotteriet, köpa TV reklam och framförallt ge provision till ägarna av konceptet i Holland som blivit miljardärer på Postkodlotteriet. Endast de resterande 27 % går till olika typer av välgörenhet. Den fristående organisationen Charity Rating www.charityrating.org, som utvärderar hur mycket av välgörenhetsorganisationernas pengar som kommer fram till de behövande, anser att Postkodlotteriet är ett dåligt alternativ om man vill ge pengar till välgörenhet. Charity Rating anser att lotteriet har lägst andel vinster, lägst andel till välgörenhet och högst andel driftskostnader. Men även Lotteriinspektionen har haft synpunktur på Postkodlotteriet och anser att marknadsföringen är mycket aggressiv och Marknadsdomstolen har dömt lotteriet med ett vite för att de överdrev vinstchanserna i sin marknadsföring.
Ett bättre alternativ är i stället att starta ett eget månadssparande i aktiefonder som successivt kommer att öka i värde med utvecklingen på börsen. Då blir man förmögen långsamt, men med 100 % säkerhet! Man utnyttjar då effekten av ränta-på-ränta vilket innebär att efter ett tag är det avkastningen på den tidigare avkastningen som ger de stora pengarna. Det sparade beloppet nästan exploderar när det växer med en konstant ränta som innebär att även en liten summa kan bli en förmögenhet. Testa själv genom att på en kalkylator multiplicera till exempel 1,1 med 1,1 några gånger så ser du hur mycket 1 krona växer med 10 % ränta. Det viktiga är alltså att verkligen börja spara, för ju tidigare man börjar desto snabbare kan man dra nytta av ränta-på-ränta effekten. Sedan kan du själv avgöra om du så småningom vill skänka pengarna till en välgörenhetsorganisation du gillar eller köpa någon kapitalvara. Då blir det inga pengar till marknadsföring, höga löner till anställda på Postkodlotteriet och fint kontor på Strandvägen i Stockholm.
Men välj då en indexfond med låga avgifter eller en mindre förvaltare som verkligen försöker slå index. Välj inte storbankernas dolda indexfonder som har höga avgifter men inte ens försöker slå index. Dessutom har de stora fonderna höga transaktionskostnader när förvaltarna hela tiden köper och säljer aktier då transaktioner är finansvärldens modersmjölk. De stora bankerna tjänar pengar både på fondernas förvaltningsavgifter och transaktionskostnader när aktierna säljs genom de egna mäklarorganisationerna. Med ränta-på-ränta blir varje avkastningsprocent otroligt viktig vid långa spartider. Gör om testet med kalkylatorn ovan med 1.08 gånger 1,08 så ser du hur mycket mindre 8 % i årlig avkastning blir efter ett antal år.
Ännu bättre är att försöka öka sparandet till 800 kronor i månaden. Om du inte tycker du har 800 kronor över i månaden så kan du kanske hitta de pengarna genom att dra in på några onödiga kostnader. Ta med en egen smörgås till jobbet istället för att köpa en dyr smörgås och latte på vägen dit. Sluta äta chips och läsk framför TV:n på kvällen – bra för ekonomin men framförallt bra för din hälsa. Ett annat bra knep att spara pengar och även förbättra sin hälsa är att cykla till jobbet istället för att åka bil eller kommunalt. Dessutom kan du säkert också frigöra pengar genom att se över dina elavtal, bostadsräntor med mera. Om vi antar en avkastning på 10 % om året har du faktiskt en miljon kronor om 25 år om du sparar 800 kronor varje månad. Då har du pengar både till en drömresa, en välgörenhetsinsats och dessutom en sparad slant som gör att du mår bättre när du vet att det finns pengar att göra det där lilla extra om du verkligen skulle vilja.
Per H Börjesson
VD Investment AB Spiltan och författare till ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”
30 aug, 2010
Lämna en kommentar