Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Strunta i Gekko-kopior – Bli miljonär


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Nu när ännu en film om Wall Street, med Gordon Gekko som huvudperson, har premiär kan man konstatera att stora delar av finansbranschen ser honom som en idol.


Ränta på ränta-effekten gör dig till miljonär när du sover.


I förra veckan kunde man läsa att både manusförfattaren till filmen och skådespelaren Michael Douglas var  förvånade över att en girig känslokall skurk och bolagsslaktare med bakåtslickat hår har blivit förebild för en hel bransch. Det finns många som till och med anser att filmen hjälpt till att skapa den kultur med starkt risktagande, aggressivitet och kortsiktighet, som ligger bakom den senaste finanskrisen. Genom att uttala sig i media, försöka få in anhängare i styrelser och hålla tal på årsstämmor kan man skapa kortsiktiga aktiestegringar. Att långsiktigt bygga framgångsrika bolag kräver helt andra värderingar och ett agerande som man till exempel kan läsa om i boken ”Good to Great” av Jim Collins.


Min förebild är världens främsta aktieplacerare, Warren Buffett, som långsiktigt köper och behåller stabila bolag med ärliga ägare i branscher som han förstår. Gekko hamnade i fängelse. Buffett blev rikast i hela världen.

Kunderna måste därför sluta att ge sitt kapital till Gekko-kopiorna i finansbranschen och i stället förvalta sina pengar själva. Att köpa och behålla bra bolag är enkelt och har låga kostnader. Hela tiden försöker finansbranschen sälja på kunderna komplexa produkter med höga kostnader och dolda risker.

Familjen Persson har blivit bland de rikaste i Sverige genom att köpa och behålla H&M. Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson köpte sina första aktier 1946 och har genom att köpa och behålla framförallt investmentbolag, byggt upp en förmögenhet på över 100 miljoner kronor genom att vara sparsam och satsa en del av en vanlig lön på aktier.


Nobelpristagaren Einstein lär ha kallat ränta-på-ränta-effekten för världens åttonde underverk. Vid långa sparhorisonter är det avkastningen på den tidigare avkastningen som ger den stora värdeökningen. Det innebär att varje procent i kostnader inte verkar så mycket första året men på lång sikt minskar det slutresultatet dramatiskt. När kunden anförtror sina pengar till en Gekko-kopia i finansbranschen, som tar 2 % i fast avgift och 20 % av vinsten ”för att vara på kundens sida” kan det ge en totalkostnad på 4 % om året. Med en 30-årig spartid får kunden 36 % och finansförvaltaren 64 % av den totala värdestegringen. Dessutom ger denna typ av avgiftsstruktur ett starkt incitament till att ta stora risker – för det är ju bara kunden som förlorar något om det skulle gå snett. För den som inte har egna pengar är det bästa sättet att bli rik att förvalta en fond med denna typ av avgiftsstruktur. Av Sveriges 110 miljardärer har tio skapat sina förmögenheter de senaste 20 åren genom att vara förvaltare till denna typ av fonder


Vår nya regering skulle kunna hjälpa till med att skapa ett mycket mer långsiktigt beteende genom att sänka reavinstskatten på långa aktievinster. Idag är Sverige ett av få västländer, som har samma skatt (30 % ) på aktievinster oberoende om man haft aktierna i 30 sekunder eller 30 år. Det visar hur stark storfinansen är i sitt lobby-arbete i Sverige.


Transaktioner är finansvärldens modersmjölk. Givetvis är det lättare att få alla att hela tiden köpa och sälja sina aktier om det inte får några skattekonsekvenser. ”Man förlorar aldrig på att ta en hem vinst” låter mäklarsnacket. Men familjen Persson eller Aktiestinsen sålde inte sina aktier första gången de dubblades utan behöll dem över långa tidsperioder.


Reklamen för den nya Wall Street-filmen säger ”Låt oss ta hand om dina pengar – money never sleeps”. Köp och behåll egna aktier i stället så gör ränta-på-ränta effekten dig till miljonär även när du själv sover.

Per H Börjesson

VD, Investment AB Spiltan

Författare till ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”

 27 sep, 2010

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *