Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Sälj guld – köp två miljonärsförsäkringar


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

1979 läste jag ekonomi på Columbia universitetet i New York. Vi studenter var fascinerade när man varje dag i Wall Street Journal kunde läsa hur guldpriset steg och steg.


Miljonär lätt som en plätt.


Sedan rasade guldet ner till låga nivåer igen. I en långsiktig kurva över guldprisets utveckling är boomen 1979/80 en spik som sticker upp. Då många är oroliga för världsekonomin efter finanskrisen har guld återigen stigit till mycket höga nivåer. Men ett tecken i tiden är att Warren Buffett i förra veckan på CNN sa att man skall sälja guld och köpa aktier:

Skulle man ta allt guld som någonsin brutits skulle det räcka till en kub 20x20x20 meter stor. För den summan som kuben motsvarar skulle man kunna köpa all jordbruksmark i USA. Plus 10 stycken Exxon Mobile och få en biljon dollar kvar. Eller den stora klumpen med metall. Vilket alternativ kommer att genera störst framtida intäkter?”


När man köper guld spekulerar man i att någon annan i framtiden vill betala mer för guld. När man köper en aktie investerar man i en andel i ett företag och dess framtida kassaflöden. 

En idé kan vara att köpa aktier via två miljonärsförsäkringar som är ett nytt namn på två existerande sätt att spara som jag lanserat när jag varit på Sverigeturné. Till studenterna på Linköpings Universitet sa jag i sal C2 att alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom. Problemet är att man som student inte har så mycket pengar. Jag föreslog att man då skulle gå till sina föräldrar och låna 15 000 kronor till 2 % fast ränta under 25 år med argumentet att man vill köpa en försäkring för att kanske bli miljonär. För pengarna kan man till exempel köpa 20 Spiltanaktier vid nästa handelstillfälle. Spiltan har som målsättning att öka substansen med 19 % om året vilket innebär att en aktie som i dag kostar runt 700 kronor om 25 år kan vara värd 54 200 kronor. 20 gånger 54 200 = 1 084 000 kronor minus 24 000 kronor som lånebeloppet vuxit till är lika med 1 050 000 kronor. Miljonär – lätt som en plätt.


En alternativ miljonärsförsäkring lanserade jag för publiken vid sparevenemang på Malmö Arena och Svenska Mässan i Göteborg. Jag påstod då att det är faktiskt är sant att alla svenskar kan bli miljonärer. Om man börjar månadsspara 1000 kronor i en aktiefond som verkligen slår index och stiger med 10 % om året har man en miljon kronor om 25 år. Till exempel kan man välja Aktiefond Stabil från Spiltan Fonder som faktiskt överträffat Stockholmsbörsen med 2 % om året sedan starten 2002. Det börjar nu bli allt svårare att hävda att förvaltarna bara haft tur.


En vaken åhörare frågade om jag kan garantera att man verkligen kan blir miljonär på detta sätt. Jag svarade att om man köper en kapitalförsäkring är kapitalet inte försäkrat och om man köper en pensionsförsäkring är inte heller pensionen försäkrad. Ändå köper svenska folket denna typ av produkter för 100-tals miljarder varje år. Med en miljonärsförsäkring är man inte heller säker på att bli miljonär.


Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk vilket gör att man blir miljonär om man sparar på lång sikt med låga kostnader och höga avkastningar. Finansbranschen älskar produkter med höga kostnader som ofta ger låga avkastningar. Kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar belastas med en avkastningsskatt på upp till 1 % om året och den kostnaden kommer att bestå under hela spartiden. Men prognoser om avkastningar är svåra att göra, speciellt om de rör framtiden.

Per H Börjesson

VD, Investment AB Spiltan


PS Om jag 1979 köpt en aktie i Warren Buffetts Berkshire Hathaway som då kostade ca 3000 kronor hade jag idag haft 840 000 kronor. Tyvärr var det ingen som talade om för mig att Warren Buffett tagit sin examen på Columbia 25 år tidigare och varit en fantastisk aktieplacerare sedan dess.  Istället lånade jag 35 000 kronor som satsades i bolaget Expressway Health & Tennis Club som en studiekamrats granne startade. Bolaget gick i konkurs men jag fick i alla fall en pikétröja som nu finns inramad på mitt kontor. Det är en dyr tröja. Om jag spekulerat i guld istället hade jag idag haft 55 000 kronor. 35 000 kronor investerade i Berkshire Hathaway hade gett slutresultatet 10 miljoner kronor.

1 nov, 2010

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *