Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


På morgonpromenaden pratade vi INTE om aktiemarknaden


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Varje morgon brukar jag ta en morgonpromenad med tre gamla arbetskollegor från Ericsson. Start 6.05. Det var en fantastisk sensommarmorgon. Solen var uppe och det fanns inte ett moln på himlen.


Sälj när du behöver pengarna till något annat.


Vattnet låg spegelblankt. Livet är fantastiskt. Min hund Martini fick springa lös och tog sig ett morgondopp. Sensationen för dagen var att en av deltagarna hade fått oss att efter flera år med samma runda byta riktning på promenaden. Under promenaden var det ingen som tog upp läget på aktiemarknaden.

Däremot hade vi alla studerat rubrikerna på första sidorna i dagens tidningar innan vi startade:

DN: Börsfrossan skakar världen

DN Ekonomi : Rekordraset – 6,2 %

SVD: Ny börsfrossa

SvD Näringsliv: Paniken tillbaks -6,2 %

DI: -6,2 % .Börskollaps i Stockholm efter svag USA-statistik.


DNs börskrönikör sammanfattade med: ”Vill du sova gott? Håll dig borta från allt vad börs heter”. När jag visade det för min hustru som inte är intresserad av aktier uppfattande hon det som en uppmaning att man skulle sälja sina aktier. Hon tyckte också att det var konstigt att Sverige som har det bästa ekonomiska läget har en börs som går ned mest i hela världen.


Borde inte börskrönikören i stället uppmanat läsarna: ”Sluta läs vad som står i tidningarna”.

Med tanke på rekommendationerna i min senaste Sparrebell i förra veckan att man skall köpa eller behålla aktier vill jag göra återigen upprepa:

Sälja: Sälj inte när börsen har gått ned. Sälj när du behöver pengarna till något annat. Ha alltid kapital i en kort räntefond för planerade större utgifter de närmaste 1-2 åren.

Köpa: När det är rea skall man köpa. Nu är det rea och gör som Buffett, Lundberg och andra insiders och köp om du har pengar. Börja månadsspara i aktiefonder för nu får du mer aktier varje månad och öka aktieandelen i PPM och tjänstepensionssparande. Köp svenska aktier och aktiefonder för svenska börsen har gått ned mest för utlänningar säljer först på mindre marknaden när de blir nervösa. När börsen vänder kommer också troligtvis Sverige att gå upp mest. Priset på många svenska kvalitetsbolag har gått ned med över 20 %. Värdet har kanske inte ändrats alls. Placeringar i svenska aktier ger de lägsta kostnaderna. Kostnader är det enda vi vet om framtiden. 

Behålla: Både jag själv och Spiltan har behållit våra aktier och är fullinvesterade i aktier. Under finanskrisen 2008 gjorde jag reflektionen att det hade varit roligare att ha 30 miljarder dollar i kassan precis som Warren Buffett när det är rea på börsen. Planen var att till nästa nedgång ha en stor kassa så att man kan köpa när det är rea. Tyvärr kom denna nedgång lite för snabbt. Men jag hävdar fortfarande att för 99 % av alla svenskar är den bästa aktiestrategin att köpa och behålla aktier. Det är tiden som man är exponerad mot aktiemarknaden som på lång sikt ger de höga avkastningarna.


Efter 5,8 km och 55 minuters promenad konstaterade jag att ingen hade talat om aktiemarknaden. Två stycken sa att det kanske berodde på att de lyssnat för mycket på mig. Den tredje konstaterade att de som gjorde som jag sa förra veckan och behöll sina aktier har förlorat 7 % av sina pengar. Min kommentar var att om man går ur aktiemarknaden måste man också fatta rätt beslut när man skall gå in igen och det missar de flesta. En av de gamla Wallenbergarna lär ha sagt att ”jag har aldrig förlorat några pengar på aktier för jag har aldrig sålt några”.

19 aug, 2011

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *