Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Bättre avkastning än börsen – lägre kostnader än index


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

I förra veckan introducerade Spiltan Fonder sin nya Aktiefond Investmentbolag. Fonden innehåller en portfölj av svenska investmentbolag som historiskt har gått bättre än börsen.


Vi på Spiltan har predikat tre alternativ för långsiktigt sparande.


Fonden har fått stor uppmärksamhet i media och till exempel skrev en av Sveriges ledande fondanalytiker, Jonas Lindmark på Morningsstar ”Äntligen en ny sorts fond”. I budskapet till svenska folket hur man skall spara långsiktigt i aktier har vi på Spiltan predikat tre alternativ:

1. Egna aktier: Att köpa och behålla en portfölj av investmentbolag är ett av de bästa alternativen. Ger aktiv förvaltning och ägande i Sveriges bästa bolag. Historisk har en sådan portfölj gett en överavkastning i jämförelse med börsen men också exponering mot ett antal onoterade bolag.
 
2. Indexfonder: Spara i dem med lägst kostnader. Bra om man inte tror att det finns någon förvaltare som kan slå index. Warren Buffett säger att ”dumma pengar blir smarta när de väljer indexfonder”.

3. Aktiva fonder: Spara bara i fonder som verkligen är aktiva och väljer ut de bästa bolagen oberoende av deras vikt i index. Det finns faktiskt förvaltare som över långa tidsperioder skapat en meravkastning.


Det fantastiska med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att fonden kombinerar alla tre alternativen. Fonden köper och behåller investmentbolag som har aktiv förvaltning av sina portföljbolag. Fonden har en förvaltningskostnad på 0,2 % vilket är lägre än snittet för alla svenska indexfonder. Dessutom har fonden låga transaktionskostnader då fonden köper och behåller bolagen. Genom investmentbolagen får man också en aktiv förvaltning av deras portföljbolag.


Enda haken är att den nya fonden inte kommer att rekommenderas av så många finansiella ”rådgivare” för när avgiften är så låg kommer de inte att tjäna några pengar på kick-backs. På samma sätt har samma rådgivare aldrig rekommenderat att man skall köpa och behålla investmentbolag, vilket är den största anledningen till att de handlas med en rabatt. Spiltan Fonder är övertygade om att på lång sikt kommer fonden att bli en succé, precis som Spiltan Räntefond Sverige, som på fyra år fått in ett kapital på 2 miljarder kronor (utan någon marknadsföringsbudget) genom att vara den bästa och billigaste (avgift 0,1 %) korta räntefonden. Då det kan ta lång tid innan fonden blir lönsam för Spiltan Fonder har investmentbolaget Industrivärden ”sponsrat” starten genom att satsa egna pengar i fonden.


Den nya fonden är t ex bra när man sparar till barn där man har långa spartider. Den passar också utmärkt för allt månadssparande. Störst inflöde kommer fonden nog att få från månatliga avsättningar till tjänstepensioner från de svenskar som inte är bundna av avtal med arbetsmarknadens parter. Nu kan man öppna ett pensionskonto hos Avanza eller Nordnet och genom att välja en mix mellan Spiltan Räntefond (avgift 0,1 %) och Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,2 %) få en totalkostnad på sitt pensionssparande inklusive avkastningsskatt (ca 0,5 %) på under 0,7 % per år. Motsvarande kostnad för ett sparande i en traditionell försäkring torde vara 2-3 % per år. De fondbytartjänster som marknadsförs av de ledande försäkringsmäklarkedjorna kan genom fondavgifter, fondbytesavgifter (minus fondrabatter plus avkastningsbaserade avgifter), transaktionskostnader inne i fonderna, försäkringsavgifter och avkastningsskatt ha totalkostnader på upp till 5 % om året. I den senaste undersökningen av utfallet från dessa tjänster visar det sig att 10 av 10 tjänstemän som gått ur de kollektiva systemen har fått lägre avkastning på sina tjänstepensioner. Om man har ca 4 % lägre kostnader om året, plus möjlighet att få högre avkastning, innebär det att man har fördubblat sitt pensionskapital på ca 18 år.


Svenska fondmarknaden har fått en ny fond som kommer att ta stora marknadsandelar. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan svenska folket upptäcker fonden. Finansiella ”rådgivare” som tjänar pengar på en del av avkastningen på det förvaltade kapitalet kommer nog aldrig att rekommendera fonden men de som är kloka slutar att använda deras tjänster och fattar i stället egna beslut om sitt långsiktiga aktiesparande.

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest

7 dec, 2011

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *