Optimister har mer kul än pessimister
Tillhör ni dem som stängde av TV:n efter första halvlek i fotbollslandskampen när Tyskland ledde med 4-0? Då missade ni ”bragden i Berlin” när svenskarna i andra halvlek vände matchen till slutresultatet 4-4.
Några månader senare var börsen tillbaka på samma nivåer
När man läser tidningar är det inte heller lätt att vara optimist. Fredagens di.se hade till exempel artiklar där rubrikerna innehöll orden ”storsmäll, mardröm för Google, varselvåg, storförlust och hoten mot Volvo”. I lördagens DI Weekend blir svaret på frågan ”vad man skall göra om man skulle få 10 miljoner kronor i näven”: ”Sätta in dem på bästa säkra kontot i min bank, en av storbankerna. Mina aktieinvesteringar har landat på minus. I orostiden känns banken bäst”. Lite tråkigt att alla är så stora pessimister när den svenska börsen faktiskt gått upp med 12 % i år.
Själv blev jag i veckan påmind om att det är 25 år sedan den svarta måndagen på New York-börsen när den amerikanska börsen föll 23 procent på en dag. Det var den första ”robotkraschen” som orsakades av förprogrammerade datorer och alla greps av panik när börserna rasade.
Året innan hade vi startat Investment AB Spiltan och vi var skakade när vi på tisdagskvällen samlade alla medlemmar till ett krismöte i placeringsgrupperna. Då vi var fullinvesterade i aktier var det för sent att sälja och även om vi hade haft en kassa hade vi nog inte vågat köpa några aktier.
Några månader senare var börsen tillbaks på samma nivåer som tidigare igen vilket visar hur svårt det är med timing av marknaden, då man måste fatta två korrekta beslut (att både gå ur och in i marknaden vid rätt tillfälle). Det kanske visar att man mår bäst om man inte lägger så stor vikt vid de dagliga svängningarna. I stället kan man konstatera att det inte är timing utan tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som ger den bästa långsiktiga avkastningen.
Det gäller helt enkelt att göra aktieplaceringar när man har pengar man kan undvara. Om man fokuserar på lönsamma svenska kvalitetsbolag får man i dag ofta 4-5 % i årliga utdelningar plus potential till en långsiktig värdetillväxt.
Dessutom är alternativen till aktier, med dagens låga räntor, ofta inte attraktiva. Statsobligationer har gått från att ge riskfri avkastning till att ge avkastningsfri risk. Se därför upp med placeringar som till exempel traditionella pensionsförsäkringar som har en stor andel obligationer (se även Sparrebell nr 50 ”Inga livbolag går i konkurs – men det finns bättre alternativ”) I vissa fall har de traditionella livbolagen av regelkrav varit tvungna att sälja av en stor del av sina aktier. Men i tidens anda, med stor pessimism, nytecknas det traditionella pensionsförsäkringar i stor skala. En annan riktigt dålig placering är aktieindexobligationer som har höga dolda kostnader och en hög andel obligationer. Det är generellt fel att köpa lågriskprodukter när börsen är skakig för då kanske man låser in sitt sparande under en hel uppgångsfas.
Om man mentalt kan klara börsens svängningar är aktier den bästa sparformen på lång sikt. För de allra flesta ger därför ett regelbundet månadssparande i aktiefonder det absolut bästa resultatet. Dessutom är det väl inte så dåligt att svenska aktiemarknaden i år gått upp med hela 12 %. Varken optimister eller pessimister har en aning om vad som händer på kort sikt men man har mycket mer kul när man är optimist.
Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest
25 okt, 2012
PS: Jag höll faktiskt också på att stänga av tv:n men när jag såg att Sverige hade gjort ett mål satte jag mig i soffan igen. Det blev en fantastisk andra halvlek och Reinfeldt var gladare efter matchen än när han vann valet 2010. Det lönar sig att vara optimist.
Lämna en kommentar