Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Öppna det orangea dåliga samvetet


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Nu i dagarna kommer det årliga orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. Gör då inte som många andra som lägger det i högen av tidigare års oöppnade kuvert. Utan öppna kuvertet och läs det – det handlar om din framtida pension!


Det kostar inget och är inte speciellt krångligt.


Suck och stön tänker många när det orangea kuvertet dimper ned i brevlådan. Enligt flera undersökningar brukar många lägga just det orangea kuvertet i ”ta tag i senare högen” och där blir det ofta liggande. Och även om det orangea kuvertet kanske inte är någon skönlitteratur så är det bra att ge brevets innehåll några minuters uppmärksamhet. Det är bra att se vilka fonder man har valt för sin premiepension och hur de har utvecklats. Är man inte nöjd med premiepensionsfonderna, eller PPM-fonder som de brukar kallas så är det bara att byta. Det är faktiskt inte svårare än så och det varken kostar något eller är speciellt krångligt.


Vilka PPM-fonder ska man välja för sin premiepension?
Ingen kan med säkerhet förutsäga vad som händer imorgon så därför är det i princip omöjligt att säga exakt vilken fond man bör välja. Vi på Spiltan Fonder och Sparklubben är övertygade om att det räcker med att köpa en aktiefond med inriktning på svenska aktier då svenska exportbolag är globala vilket i sin tur gör att du når hela världen utan att egentligen ta någon valutarisk. Fonder man bör undvika är de som placerar på någon exotisk tillväxtmarknad som hade en övernaturlig avkastning under förra året – det kommer sällan två sådana år på raken!


För att lättare veta hur man ska attackera sitt orangea kuvert så har jag gjort en liten 5-stegsmodell för hur man kan gå till väga. Om du redan läser innehållet i ditt orangea kuvert så kan du skicka den här Sparrebellen till någon eller några i din omgivning som har en liten ”dåligt samvete-samling” av gamla orangea kuvert.


5-stegsmodell för hur man attackerar sitt orangea kuvert:

1) Öppna kuvertet – det bits inte! 

2) Bryt inte ihop över prognosen – de flesta av oss har en tjänstepension där det satts av ungefär dubbelt så mycket som till premiepensionen. Gör en egen prognos på minpension.se där du även kan lägga med din tjänstepension och om du har något privat pensionssparande.

3) Var alltid försiktig till att tacka JA till telefonsäljare. PPM-rådgivare kommer som vanligt att börja ringa i samband med att det orangea kuvertet skickats ut. Tänk på att du inte behöver betala ett fast belopp för att byta fonder – du kan välja vilken fond du vill hos Pensionsmyndigheten utan kostnad. Det är bara att gå in på pensionsmyndigheten.se och göra ditt val. 

4) För de allra flesta är premiepensionen något som kommer att börja tas ut långt fram i tiden och utgör en mindre del av din framtida pension och förmögenhet. Det gör att de allra flesta med fördel kan välja aktiefonder för sin premiepension.

5) Verkar Pensionsdjungeln obegriplig? Beställ Per H Börjessons bok ”Så här får du ett rikt liv som pensionär – sluta pensionsspara!”


Svårare än så behöver det egentligen inte vara att ta tag i sin pension. Så kasta dig över kuvertet när det kommer om några dagar och lägg det för guds skull inte i ”ta tag i senare högen” – för då riskerar det att bli liggande där.

14 feb, 2013

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *