Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Lär av börshistoria – december 1720, oktober 2008 och december 2016


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

En klassisk finansiell bubbla inträffade i bolaget South See Company i England. Vetenskapsmannen Isaac Newton råkade illa ut som beskrivs av nedanstående graf. Först köpte han aktier i bolaget och sålde sedan med bra vinst. Sedan såg att han hur bolaget fortsatte att stiga och stiga. Newton kunde inte motstå frestelsen att bli ännu rikare och köpte aktien igen när priset var tre gånger högre än när han köpte första gången. Sedan kraschade bolaget och han förlorade sitt livs besparingar. Newton lär då ha sagt: ”Jag kan kalkylera stjärnornas rörelser men inte människans dårskap”.


Båda besluten är otroligt svåra


Oktober 2008:
Efter kraschen i Lehman Brothers rasade världens börser och likviditeten försvann helt för många värdepapper. ”Det här blir värre än 30-talet” var en vanlig kommentar. Svenska Dagbladets förstasida var helt svart med rubriken: ”Nu har krisen kommit till dig”. Hela Dagens Industris fram- och baksida var täckt med rubriken: ”Historisk kollaps Värsta börsveckan sedan 30-talet (-21 %)”. En familjeekonom på en av storbankerna sa till TT att ”Rädda det som räddas kan. Sälj hälften av dina aktier nu”. Då ringde jag till TT-reportern och sa att det var det dummaste jag hört på länge. ”När det är bokrea brukar man köpa böcker, inte sälja. Nu är det rea på börsen och då skall man köpa aktier. I dagarna har jag också kommit ut med boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” som berättar hur man skall göra.” Påföljande helg hade reportern skrivit en artikel om boken som spreds över landet, vilket är en av anledningarna till varför boken nu är en av de mest sålda privatekonomiska böckerna i Sverige. Tur för mig men otur för alla dem som sålde sina aktier när de var rädda att förlora ännu mer pengar på börsen.


December 2016:
Börsen har gått upp nästan 8 år i rad. Nya börsintroduktioner sker nästan varje dag. Bolag utan omsättning som förlorar 10 miljoner kronor värderas till 400 miljoner kronor vid introduktioner. Börserna i USA ligger på All time high. Warren Buffetts favoritmått för börsklimatet i USA – börsvärde delat med landets BNP – är 125 %. Senast det låg på samma nivå var 1998 och sedan toppade börsen när kvoten var 150 % år 2000. I dag säger många experter att den här gången är det annorlunda för ränteläget är så lågt. Börsen är alltså inte så högt värderad egentligen och modeordet är TINA (There Is No Alternative). Det finns alltså inga bra alternativ till börsen.Nu börjar kanske de som haft pengar på banken fundera på att gå in på aktiemarknaden för det är inte så kul att sitta vid sidan när grannen blir rikare varje dag, precis som Newton resonerade.


Vad skall man då göra i dag?
Först måste man konstatera att framtiden alltid är osäker. Det goda börsklimatet kan fortsätta flera år till eller så kommer det någon ”svart svan” som gör att marknaden rasar. Men notera skillnaden med att placera pengar i ett ”bubbelbolag” t ex ett nyintroducerat bolag utan intäkter, med hög värdering. Då finns det risk att man förlorar alla sina pengar precis som man gjorde med internetbolag år 2000. Om man placerar i lönsamma stabila bolag påverkas man också av den potentiella nedgången men efter en tid kommer kursen tillbaka för denna typ av bolag, precis som hände år 1991, 2000 och 2008.  


Den andra reflektionen är, att försöka att ha rätt timing av marknaden kräver två korrekta beslut. Först måste man gå ur vid rätt tidpunkt och sedan gå tillbaka in igen vid rätt tidpunkt. Båda besluten är otroligt svåra då man är så påverkad av det allmänna stämningsläget vilket exemplen ovan belyser.

Så gamla sanningar gäller fortfarande. Ett regelbundet månadssparande är det bästa sättet att blir rik på lång sikt. Kapital som man behöver inom 1-2 år skall placeras i räntefonder med låga avgifter. För långsiktigt sparande bör man vara exponerad mot aktiemarknaden. Men då vi helt klart är närmare en topp än det läge som det var 2008 kan det vara bra att börja vara lite mer försiktig. Framförallt om man bestämt sig för en fast mix av räntor och aktier är det kanske dags att vikta ner aktieandelen om den blivit för hög efter de senaste årens uppgång.


”Det är bara när tidvattnet försvunnit som man lär sig
vem som simmar utan baddräkt”   
Warren Buffett

Per H Börjesson, 
VD Investment AB Spiltan
7 dec, 2016

PS: I DI Weekend berättade Ingemar Stenmark att han gått in i aktiemarknaden 2007 men sedan sålde han allt i kraschen 2008. Sedan gick han in igen i april 2015 men sålde allt med förlust i år. Nu skulle han inte ha några mer aktier. Naturligt att man reagerar på detta sätt men tråkigt att inte ha någon exponering av aktier i ett långsiktigt sparande. Pengar på banken är säkert men ger minskad köpkraft över tiden. Aktier ger utdelning varje år och då inte hela vinsten delas ut får man även en ränta på ränta-effekt på det kapital som fortsätter att växa i bolaget.