Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Vad ska man lägga under granen i år?


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Årets julklapp 2018 var second hand-kläder. (I år är det hemstickade plagg.) På aktiemarknaden är det också ofta bäst att köpa ”begagnade” aktier i stället för nyintroducerade bolag. Detta då de nya bolagens befintliga ägare, aktiemäklare och företagsledningar ofta väljer bästa tänkbara tillfälle för att DE ska göra en bra affär och inte du (läs gärna även Sparrebellen Nr 80: Begagnade aktier är ofta bättre än nyintroduktioner). Då är det ofta säkrare att köpa aktier med lång historik på marknaden.


Lägg LILIS-aktier, månadssparande och PPM-byte under granen


I år har börsen varit allt annat än munter. Därför är det viktigt att ha is i magen och våga vara långsiktig. Kom ihåg att timing av marknaden kräver två korrekta beslut: först ska man gå ur vid rätt tillfälle och sedan ha rätt igen om när man ska gå in igen. Detta är något inte ens proffsen klarar av. Däremot kan det vara klokt att ha lite kapital i kassan så att du kan passa på om marknaden går ned kraftigt och kan få köpa bra, långsiktiga aktier ”på rea”. Här kommer några favorittips på julklappar att lägga under granen: 


Lägg LILIS-aktier, månadssparande och PPM-byte under granen!

1. LILIS-aktier
Mitt bästa råd är att köpa och långsiktigt behålla investmentbolag. Man får aktiv förvaltning av duktiga investerare, och god riskspridning. Effektiv förvaltningsorganisation i kombination med att de behåller innehaven och gör få transaktioner innebär också låga förvaltningskostnader och mer avkastning till dig. I stället för de omtalade FAANG-aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google) som gått ned kraftigt de senaste månaderna föreslår jag att man i stället skall satsa på de svenska LILIS-aktierna:

Latour
: Stor exponering mot tillväxtbolag som Assa Abloy, Securitas, Tomra, Sweco och Troax samt en spännande portfölj av helägda dotterbolag. Extremt låga kostnader och grundarfamiljen Douglas som långsiktiga ägare.

Investor: Är huvudägare i många av kronjuvelerna i svenskt näringsliv som Atlas Copco, SEB, Ericsson och SAAB. Spännande helägda dotterbolag. Substansrabatt på 15 %.

Lundbergs: Köper och behåller bolag som man successivt ökar exponeringen mot som Huvudstaden, Holmen, Industrivärden, Indutrade, SHB och Sandvik. Stor portfölj av lågt belånade fastigheter.

Industrivärden
: Noterade innehav i SHB, SCA, Essity, Volvo och Sandvik med substansrabatt.

Spiltan Invest: Stor exponering mot dataspelsföretaget Paradox Interactive i en bransch med stark tillväxt och en spännande portfölj av både onoterade (Spiltan Fonder, Carbomax med flera) och noterade bolag (Berkshire Hathaway, Teqnion med flera). Substansrabatt på 18 %.

Den som köper köper och behåller LILIS-aktierna kan åka med tomten till Mars i 20 år. När de sen kommer tillbaka tror jag att man har slagit 97 av 100 aktieförvaltare.


2. Månadssparande
Det allra bästa sättet att bli miljonär är att varje månad sätta av ett belopp för investering i aktiemarknaden. Om börsen går upp ökar värdet på sparandet. Om börsen går ned får man i stället möjlighet att köpa aktier till lägre priser, men då gäller det att ha karaktären att inte sluta spara då. Köp däremot aldrig trisslotter eller börja med Postkodlotteriet – då försvinner 50 % av dina pengar direkt! Om ni sparar till era barn eller barnbarn, ha aldrig kapitalet på vanliga bankkonton som ger noll i ränta. Det innebär bara att de kommer att ha sämre köpkraft när de skall använda pengarna om 20 eller 30 år.


3. PPM-byte
I min bok ”Så här blir man miljonär i hängmattan” föreslår jag att när det gäller PPM-valet så behöver man inte göra någonting för då hamnar man i statliga sjunde AP-fonden (AP7 Såfa). Jag har nu ändrat mig. Anledningen är att AP7 Såfa använder hävstång. Det ger 114,52 % exponering mot aktiemarknaden vilket är farligt om börsen går ned. Dessutom placerar AP7 Såfa mest i andra länder, man bara ca 1 % exponering mot den svenska aktiemarknaden. Då missar man inte bara chansen att stötta duktiga svenska entreprenörer utan också den i särklass bästa aktiemarknaden de senaste 30, 40, 50, 60, 70 och 80 åren. Sjunde AP-fonden har dessutom börjat med oseriös marknadsföring mot alla seriösa fondbolag vars fonder nu också blir utslängda från PPM. Det borde inte en statlig myndighet ägna sig åt. I stället tycker jag att man aktivt ska välja en svensk aktiefond i PPM-valet som till exempel Spiltan Fonders aktie- eller indexfonder.

Förra veckan fick alla PPM-sparare sina pengar. De flesta får ca 7 000 kr insatta på kontot. En idé till julklapp under granen är att nästa år göra en överföring av framtida pensionsrätter i PPM till den äkta hälft som tjänar minst och får lägre pension. Men då får måste den person som tar emot pensionsrättigheterna lova att leva längre än den som ger för det är bara 94 % som förs över. Märkligt att det bara är strax över 10 000 svenskar som gjort en sådan överföring. Mer information finns på pensionsmyndigheten.se


Behöver du sista minuten-tips inför jul? Eller fick du julklappspengar?

1. Spiltan har investerat i Flattered som säljer snygga skor och accessoarer. Vi har nu nöjet att kunna erbjuda alla Sparrebellens prenumeranter 20% rabatt på ordinarie priser. Ange rabattkoden SPILTAN20 vid beställning via flattered.se.

2. I mörket syns man inte – utan reflexer. Spiltanbolaget Bookman Visibility erbjuder väldesignade reflexer och olika typer av laddningsbara lampor, exempelvis cykellampor och löparlampor. SPILTAN ger 15 % rabatt vid köp på https://se.bookmanvisibility.com Gäller fram till 31 januari 2023, endast en gång per kund och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

3. Roligaste julklapparna finns på coolstuff.se där du kan hitta prylar som passar alla familjens medlemmar. Min egen favorit är julkortet som börjar spela en julsång när man öppnar det, men som sen inte går att stänga av – hur man än försöker! Eller tofflorna med inbyggd golvmopp så att alla kan hjälpas åt att städa samtidigt. Kul julklappar till personer med rätt humor. Frågan är bara vem man ska skicka julkortet till?


Med detta önskar vi God Jul och Gott Nytt år från Per H Börjesson och övrig personal på Spiltan Invest.

Nedan en repris av vår populära snapsvisa:

Spiltans Snapsvisa

Med medgivande av textförfattare Ulf Söderqvist 
Melodi: Trollkarlen från Indialand

”Om börsen rasar får många panik
för borta är drömmen att bli ack så rik
Men nubben står stadig som ingenting hänt
För den ligger alltid kring 40 procent.”

Per H Börjesson

VD Investment AB Spiltan
Författare till boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan”

23 dec, 2022

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *