Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


45 fondbyten på ett år


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Vi på Spiltan fick för ett tag sedan ett mejl från en av våra aktieägare. I mejlet berättade han att han för ett år sedan låtit sig övertalas att välja PPM-fondbytestjänst från Max Matthiessen i stället för att spara i den portfölj av Carnegie, Didner & Gerge och Spiltan-fonder som han hade haft tidigare. Hans fru hade en liknande portfölj, men valde att inte ansluta sig till fondbytestjänsten.


Aktiviteten förde inte med sig någon bättre avkastning


Tjänsten hette Navigera PPM och den har verkligen gjort skäl för namnet för under det året han hade tjänsten hann Max Matthiessen navigera sig igenom ett stort antal av fonder i PPMs utbud. Efter ett år hade det genomförts 45 fondbyten! Men aktiviteten förde inte med sig någon bättre avkastning utan efter ett år hade han fått en sämre avkastning än fruns passiva fondportfölj och för att strö ytterligare salt i såret så kostade tjänsten 500 kronor.


De senaste åren har marknaden fullkomligt exploderat med olika företag som erbjuder sig att ta hand om andras PPM-fonder. Senast i raden var Swedbank, så nu är även storbankerna in och försöker få alla sina kunder att ansluta sig till deras förvaltningstjänster. Mot 400-600 kronor utlovas guld och gröna skogar, problemet är att de flesta aldrig tar reda på hur det var ställt med karathalten i guldet och om skogen verkligen var grön. För hur proffsig man än är som förvaltningsbolag så kan man inte se in i framtiden. Det finns inga spåkulor! Dessutom tar det några dagar att byta fonder, vilket gör att förvaltningsbolagen egentligen väljer fonder som gick bra för någon vecka sedan. Det är ungefär lika logiskt som att gå in i spelbutik och be att få en likadan tipsrad som den som förra veckan gav 13 rätt!


En aspekt som är ännu viktigare än att kunderna till förvaltningsbolagen drabbas är att det ökade antalen byten slår hårt mot alla andra mer passiva sparare. Förvaltningsbolagens pumpande in och ur fonderna skapar höga kostnader i form av courtage och spreadkostnader för fonderna, eftersom de ena dagen får in en massa pengar som de ska köpa värdepapper för och några dagar senare får de en stor säljorder eftersom förvaltningsbolaget har hittat något annat spännande att ”allokera om portföljen till”. Kvar sitter fonden med alla sina andelsägare med lång näsa och höga kostnader eftersom fonden fått höga courtage- och spreadkostnader både vid insättningen som uttaget. PPM har fått ett mandat av regeringen att införa bytesavgifter och det börjar brådska att de går från ord till handling. För ju mer de här förvaltningsbolagen kommer växa och fortsätta pumpa pengar mellan fonder desto mer förlorar vi som är nöjda med våra val och inte rör våra fonder. Snälla PPM agera!

16 jun, 2009

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *