Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Investmentbolag har rabatt för att de saknar säljkanaler


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

Världens bästa aktieplacerare Warren Buffett anser att man skall ”köpa och behålla aktier i bolag som är lönsamma och har affärsidéer som man begriper och som drivs av ärliga människor”.


En av de bästa långsiktiga strategierna


Då investmentbolag i huvudsak följer denna devis är det anledningen till varför de historiskt varit en så bra placering. När man jämför alternativa placeringar i dolda indexfonder eller dyra pensionsförsäkringar ger en portfölj av investmentbolag bättre avkastning och lägre kostnader. Men distributionskanaler som möter kunderna rekommenderar inte det placeringsalternativet för de tjänar mer pengar på fondplaceringar och försäkringsprodukter där de får en procentsats av kapitalet som ersättning för sin ”rådgivning”. Med ränta-på-ränta innebär det att en kund kan förlora miljontals kronor i pensionskapital. En 25-årig person som tjänar 25 000 kronor i månaden och sätter av 4,5 % av lönen i en tjänstepension får slutresultatet 2,8 miljoner kronor med avkastningen 7 % per år under 40 år.  Med 3 % i högre kostnader och lägre avkastning blir slutresultatet 1,3 miljoner kronor under samma tidsperiod. Men rekommenderar man köp av investmentbolag får rådgivaren inga procent av kapitalet varje år utan bara, i bästa fall, courtage en gång. Därför skulle rabatten försvinna om alla rådgivare på till exempel SEB skulle rekommendera Investor i stället för de sämre lösningar som säljs i dag. Men det kommer aldrig att inträffa för då kommer ju SEB att tjäna mindre pengar på sin ”rådgivning”.


Därför har Spiltan Fonder startat Aktiefond Investmentbolag som investerar i de största svenska investmentbolagen enligt en fastställd fördelning. Fonden har den extremt låga kostnaden 0,2 % vilket är lägre än snittet för indexfonder. Dessutom är förvaltningen även aktiv genom att investmentbolagen aktivt arbetar med sina bolag. Så här långt i år har Aktiefond Investmentbolag till och med slagit börsindex med över 3 %. Torde vara första gången i världshistorien som en indexliknande fond slår sitt jämförelseindex.


Att köpa och behålla investmentbolag är därför en av de bästa långsiktiga strategierna man kan ha som placerare. Då rådgivare i finansbranschen egentligen är säljare av sin arbetsgivares produkter måste man själv fatta ett beslut om man vill köpa egna investmentbolag eller köpa dem via Aktiefond Investmentbolag. Med investmentbolag i portföljen kan faktiskt alla svenskar bli miljonärer.

Per H Börjesson
VD Investment AB Spiltan

18 jun, 2012

Tidigare publicerad i Börsveckan Nr 24, 2012

PS: Om alla följer min rekommendation kommer rabatten på investmentbolag att försvinna vilket också kommer att öka avkastningen med några procent per år för den långsiktige placeraren.

Kommentarer


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *