
Räntan var 500% för tjugo år sedan
1992 arbetade jag på familjeföretaget Börjessons Bil i Alingsås. Vi hade byggt upp en egen finansrörelse och hade lån i flera lokala banker. I huvudbanken hade vi villkoren att låna till bankens basränta som var knuten till Riksbankens styrränta plus en marginal till banken.
Samma typ av avtal behandlades på två helt olika sätt
När Riksbanken den 16 september höjde styrräntan till 500 % innebar det att vi fick räntan 501 % på företagets lån på 3 miljoner kronor. Det innebar att räntekostnaden varje dag på lånet var 41 000 kronor. Jag ringde till bankdirektören och sa ”Det här kan inte vara rimligt. Ni ger räntan 0 % på lönekonton, 4 % till dem som bundit sina pengar men man får betala 500 % på de allra sista pengarna ni lånar i Riksbanken”. Svaret blev att ”avtal skall hållas”. Nästa steg blev då att försöka utnyttja kreditramarna hos de andra bankerna och föra över pengar till huvudbanken. Problemet var bara att det inte gick att komma fram på telefon till bankerna då alla kunder försökte ringa. Då gick jag ut till de anställda på företaget och erbjöd dem 300 % ränta över helgen om de satte in sina sparpengar på företagets konto och kunde på så sätt åtminstone minska lånet med 500 000 kronor. På löpsedeln för Alingsås Tidning kunde man måndagen den 20 september med stora bokstäver läsa ”Anställda på bilföretag erbjöds 300 procent ränta”. Längst ned stod med små bokstäver ”Vad innebar krispaketet?”.
Förra veckan åt jag middag med ett antal familjeföretagare och vi började prata om finanskrisen för 20 år sedan. En småländsk företagare berättade att han hade haft samma typ av avtal som Börjessons Bil. Skillnaden var att efter en fastighetsaffär tidigare under året hade företaget 10 miljoner kronor på konton som inlåning. Med hänvisning till ”force majeure” (skada t.ex. naturkatastrof som inte kunnat förutsägas) vägrade banken att betala 500 % i ränta. Vid samma tidpunkt behandlades samma typ av avtal på två helt olika sätt.
Lärdomar:
1. Det totalt osannolika kan alltid inträffa. Inte någon i Sverige kunde nog föreställa sig att vi skulle kunna ha 500 % ränta. Men det inträffade faktiskt och även i framtiden kommer saker att hända som ingen kan förutse. Tänk på det när ni lyssnar på finansiella experter som har fina modeller på hur finansmarknader fungerar. 2008 gick Lehman Brothers i konkurs och de sparare som köpt aktieindexobligationer utställda av dem fick lära sig vad ordet utställarrisk innebär.1998 gick hedgefonden Long Term Capital i konkurs. Den drevs av nobelpristagare vars modeller slog fel när det som inte kunde inträffa sedan universum skapades faktiskt inträffade. I oktober 1987 gick det inte heller att komma fram till några mäklare på börsgolven vilket innebar att några som hade korta optionspositioner blev ruinerade och sedan slängde sig ut genom fönstren från sina kontor.
2. Ta reda på villkoren i låneavtalet innan du skriver på. Låneavtal är självklart alltid utformade av långivaren och innehåller ofta villkor som du som kund kan få problem med om du och långivaren har olika uppfattningar om innehållet i avtalet.
3. Amortera i stället för att pensionsspara. Kanske det vanligaste misstaget man som privatperson gör är att man sparar i placeringsformer som innehåller en stor andel ränteplaceringar trots att man fortfarande har lån på den egna bostaden. De mest typiska exemplen är en traditionell pensionsförsäkring (minst 50 % ränteplaceringar) och aktieindexobligationer (normalt 90 % ränteplaceringar). Givetvis tycker de etablerade aktörerna att det är utmärkt att kunna tjäna pengar både på lånen och placeringarna.
Med mindre lån och mer kostnadseffektivt sparande sover man lugnare om natten och är förberedd när det helt osannolika inträffar igen. Om man förväntar sig att räntan kommer att vara lika låg som i dag för all framtid tror i alla fall jag att man har fel.
Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest
17 sep, 2012
Lämna en kommentar