Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se


Spartips inför börsåret 2024


Per H Börjesson
VD, Spiltan Invest
ph@sparklubben.se

År 2023 har varit ett omskakande år med många oroligheter i vår omvärld, vilket också påverkat börsklimatet. Inför nya börsår brukar jag säga att ”börsen går upp, ned eller lika” och jag får alltid rätt.

Men efter två mindre bra börsår – även om 2023 slutade bra – kanske man kan vara optimist inför 2024. Inflation och räntor verkar vara på väg ned, vilket gynnar börsen. Tänk om Putin får en tegelsten i huvudet och kriget i Ukraina tar slut, Kina och USA blir vänligare mot varandra, samt att Trump inte vinner presidentvalet i USA och Turkiet dessutom godkänner Sveriges Nato-ansökan … Prognoser är svåra att göra, speciellt om de rör framtiden, så ingen vet. Men inför börsåret 2024 kan man tänka på följande saker:


”Det är mycket roligare att vara optimist – och åtta av tio börsår är positiva”

Per H Börjesson

  1. Ta ut kapital från era bankkonton

Även om man nu ibland får lite ränta på sitt bankkonto kompenserar det inte för den högre inflationen. Svenska folket har 2700 miljarder kronor på denna typ av konton, vilket är en riktig dålig affär för långsiktigt sparande. Utnyttja den allmänna rädslan genom att göra egna placeringar – men undvik att själv vara rädd. Framtiden är alltid osäker.


2. Bättre avkastningar på ränteplaceringar

De fantastiska uppgångarna vi haft på aktiemarknaderna de senaste 40 åren beror till stor del på att räntorna gått ned. När räntorna nu har stigit kan det vara attraktivt att även på lång sikt fundera på att ha en högre andel i ränteplaceringar. Om man kan få 6-8 procent i avkastning på obligationer kanske de kan ge lika höga avkastningar som aktieplaceringar.


3. Se upp med alla exotiska placeringar

Finansbranschen är mästare på att komma på nya produkter och haka på de senaste trenderna. Problemet är att när något är populärt och i ropet är denna typ av placeringar högt värderade. Det hetaste just nu är AI, men frågan är hur man skall tjäna pengar på trenden. När kryptovalutor var som hetast hade sexton procent av alla amerikaner köpt krypto – och i många fall handlade det om rena bedrägerier. För några år sedan skulle 3D-printing förändra världen. Nu pratar man knappt om 3D-printing längre. Slutsatsen blir att det oftast är bättre att satsa på lite mer säkra ”tråkiga” placeringar.


4. Stabila aktier är på lång sikt en bra placering

Fördelen med att köpa stabila aktier i lönsamma bolag är att man får både löpande utdelning, men också tillväxt. Bolagen använder ju en del av vinsten för att expandera vidare. Mina favoriter är svenska investmentbolag. De har på lång sikt varit bra placeringar och inget tyder på att trenden kommer att förändras. Låga förvaltningskostnader, bra huvudägare, långsiktiga placeringar med få transaktioner och i många fall lite krydda med onoterade placeringar som kan ge högre avkastningar än börsen. Jag brukar säga: köp LILIS-aktier (Lundberg, Investor, Latour, Industrivärden och Spiltan Invest). Då tar man ett enda beslut och får ofta högre avkastning är de flesta andra alternativ.

Dessutom är det ju mycket roligare att vara optimist och om åtta av tio börsår är positiva får man ju rätt mycket oftare än pessimisten.


Lycka till och sköna helger önskas!

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest

2024-01-02

PS. Ni som väntar på att placera pengar för att framtiden är så osäker, tänk på att det krävs tre korrekta beslut om man skall ”tajma” marknaden. Man måste gå ur vid rätt tidpunkt, man måste placera kapitalet rätt under tiden och sedan måste man gå in igen vid rätt tidpunkt. Inte ens proffs klarar av det, så satsa i stället när ni faktiskt har kapital att placera.

PPS. Denna text har tidigare publicerats i Privata Affärer.

Kommentarer


  1. Profilbild för Karl Vilhelm Erlandsson
    Karl Vilhelm Erlandsson

    Bra skrivet som vanligt av Per H Börjesson!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *